Dingusių dviejų mažamečių kauniečių pėdsakais: Maskvą jie pasiekė per Turkiją, o šią per Varšuvą?

  • Teksto dydis:

Portalui kauno.diena.lt pavyko sužinoti daugiau dviejų mažamečių kauniečių, kaip įtariama, jų mamos – Rusijos pilietės be vaikų tėvo leidimo sausio mėnesį slapčia išsivežtų į tėvynę, paieškos aplinkybių. Nustatyta, kad, kai šių šešiametės sesutės ir septynmečio broliuko tėvas kreipėsi pagalbos į Kauno policiją bei Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą, mažamečiai jau greičiausiai buvo Maskvoje, kurią pasiekė per Turkiją, išskridę į šią iš Varšuvos.

Taip mėtyti pėdsakus jų mama turėjo dėl to, kad, tebevykstant skyrybų su sutuoktiniu procesui, judviejų vaikai, remiantis teismo nutartimi, turėjo kas savaitę gyventi kito iš tėvų namuose. Tą savaitę, kai jie buvo išvežti iš Lietuvos, jie turėjo gyventi pas mamą. Tačiau ši išvežti jų į užsienį be tėvo leidimo neturėjo teisės. Nors vaikai ir turėjo galiojančius asmens dokumentus.

Panašu, kad rimčiausia kliūtis, motinai įgyvendinant savo planus, buvo Lietuvos ir Lenkijos valstybių siena, kurią jie galėjo pervažiuoti be jokio patikrinimo. O Varšuvos oro uoste į šiuos keleivius, panašu, kad jau buvo pažiūrėta pro pirštus.

Nustatyta, kad abu vaikai turėjo Lietuvos pilietybę. Tačiau vienas iš jų, kaip ir motina, dar galėjo būti ir Rusijos pilietis.  

Minėta Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nutartis, kuria buvo nustatyta, pas kurį iš tėvų mažamečiai turi gyventi neporinę, o pas kurį – porinę savaitę, buvo priimta dar 2022-ųjų sausį. Ir jų tėvų skyrybų procesas dar tebevyksta.

Mažamečių tėvas teigia, kad judviejų vaikų mama neatsiliepė jam į telefono skambučius bei neatrašė į SMS jau nuo sausio 17-osios. O atvykus į jos gyvenamąją vietą, šios durų niekas neatidarė. Tačiau į teisėsaugą tėvas kreipėsi tik sausio 23-iąją, kai jau buvo jo savaitė būti su vaikais, bet atvykus sausio 22-ąją į jų ugdymo įstaigą, ten mažamečių nerasta. Ir sužinota, kad jie jau kurį laiką čia nebuvo atvesti.

Kauno policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl mažamečių dingimo be žinios. Yra paskelbta jų tarptautinė paieška.

Savo ruožtu, remiantis jau minėta Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų nutartimi dėl laikinosios vaikų gyvenamosios vietos, kol vyksta tėvų skyrybų procesas, atitinkamų veiksmų ėmėsi ir Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, nes minėtoje nutartyje yra numatyta galimybė, vienam iš tėvų be kito leidimo išvežus mažamečius į užsienį, kitam, remiantis Hagos konvencija, reikalauti, kad jie būtų grąžinti į Lietuvą.

Mažamečių tėvo teigimu, jų močiutė iš mamos pusės gyvena Rusijoje – Samaros apylinkėse. Manoma, kad ten ir išvežti vaikai, dėl ko šią savaitę Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba kreipėsi į kolegas Rusijos Federacijoje, kad šie padėtų sugrąžinti mažamečius į Lietuvą. Žodžiu, viskas priklausys nuo kolegų Rusijoje pozicijos šioje istorijoje bei geranoriškumo.

Tuo tarpu Kauno teisėsaugininkų pradėto ikiteisminio tyrimo dėl mažamečių dingimo be žinios tikslas – nustatyti, kur jie yra, ir, ar jiems negresia joks pavojus. Versiją, kur mažamečiai galėtų būti, pateikė jų tėvas, tačiau Kauno pareigūnai teigia, kad to patvirtinti dar jie negali. 

Pasak teisėsaugininkų, jeigu dar prieš porą metų tokios istorijos buvo vienetinės, tai pastaruoju metu jau pastebima tendencija, kad jų ėmė daugėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Janina

Janina portretas
Šaunuolė mama.Ji tikra mama visai nesvarbu tautybė ar dar kažkas.Ji gal būt rizikavo ,bet ji gelbėjo ir išgelbėjo savo vsikus nuo mūsų beprotiškų vaikų teisių tarnybos ir beširdės Skuodienės.Laikykitės ,daugybė mamų jus palaiko.Sėkmės jums.

Realistas

Realistas portretas
Šaunuolė mama. Ir gyvens jie ilgai lr laimingai. Ir ačiū dievui toliau nuo nacikų.

Pažįstamo pažįstamas

Pažįstamo pažįstamas portretas
Situacija natūrali pasėkmė tarybų neveiksnumo ir ne kitaip...buvo įspėta apie tokią grėsmę...dabar jau visi geri dirba "tuo klausimu". Prieš pora metų dar tikėjau kad LT institucijos išėjo i demokratija ir civilizaciją. Bet kur tu...visur vatnykų prikišta....
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių