Garsioji prostitucijos byla: vienas brolis teigia, kad tai – absurdas, kitas tyli

Kauno apygardos teismas ėmėsi plačiai nuskambėjusios prostitucijos verslo bylos, kurioje kaltinimai pareikšti broliams Černiams. Vyresnysis – Algirdas, dirbantis ugniagesiu gelbėtoju, kaltinamas gesinęs ir seksualines aistras. Jaunėlis Saulius – poveikiu liudytojoms bei neteisėtu disponavimu sprogstamosiomis medžiagomis.

Sekti ne vieną mėnesį

Kaip jau rašyta, anot Kauno teisėsaugininkų, gerai organizuotą prostitucijos verslą, kuriam įtariamas vadovavęs aukštąjį išsilavinimą turintis 30-metis A.Černius, jiems pavyko atskleisti po daugiau nei pusmetį trukusio tyrimo.

Informacija apie tai, kad vienas asmuo, prisidengęs legaliais masažo salonais, užsiima ir kita veikla – teikia seksualines paslaugas, buvo gauta 2016-ųjų pabaigoje.

Nustatyta, kad seksualinės paslaugos buvo teikiamos prisidengiant egzotinių masažų salonų, veikiančių pačiame Kauno centre bei Aleksote - Kaunakiemio ir Veiverių gatvėse veikla. Jų darbuotojos seksualiai aptarnaudavo klientus darbdavio išnuomotose butuose. Šie buvo nuolat keičiami.

Siekiant atlikti kratas šiuose butuose, prostitučių klientais teko apsimesti ir pareigūnams.

Klientais buvo ir bendradarbiai?

Klientų savo nusikalstamam verslui Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos 3-iosios komandos ugniagesys gelbėtojas A.Černius ieškojo populiariame interneto skelbimų portale.

Algirdas Černius/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Į jį dedamus skelbimus apie teikiamas esą masažo paslaugas iliustruodavo merginos, dėvinčios tik apatinius drabužius, nuotrauka.

Šie skelbimai būdavo publikuojami trumpai: tai įdedami, tai išimami.

Teikiamų paslaugų kaina svyravo nuo 40 iki 100 eurų. Priklausomai nuo paros laiko, trukmės ir pan.

Tačiau, kai kuriems klientams, remiantis teikusiųjų seksualines paslaugas parodymais, buvo taikomos nuolaidos. Kai kurios iš jų teigė supratusios, kad tarp pamalonintųjų – ir A.Černiaus, esą teikdavusio nuolaidas savo sąskaita, bendradarbiai.

Spąstai bedarbėms

Klientai buvo aptarnaujami tik darbo dienomis ir tuo vertėsi iki dešimties merginų iš Kauno bei provincijos.

Darbuotojų savo nusikalstamam verslui A.Černius taip pat ieškojo interneto skelbimų portaluose. Buvo ieškoma jaunų moterų, besiskelbiančių, kad neturi jokių darbo įgūdžių ir sutiktų dirbti bet kokį darbą.

Pirmo pokalbio ieškančiosios darbo buvo kviečiamos į susitikimą tiesiog gatvėje. Ir tik praėjusiosios jos filtrą jau buvo kviečiamos į kurį nors masažo saloną.

Kandidatėms buvo užsimenama, kad gali tekti teikti ne tik masažo paslaugas. Už tai priklausys pusė uždarbio. Kita pusė – darbdaviui.

Teisėsaugininkai suskaičiavo, kad nuo 2015-ųjų pavasario iki sulaikymo 2017-ųjų rudenį A.Černius iš šios nusikalstamos veikos turėjo ne mažiau kaip 52 945 eurus pajamų.

Įtariamasis tapo nukentėjusiuoju

Po sulaikymo 2017-ųjų rugsėjį A.Černiui pareikštas įtarimas tik dėl prostitucijos organizavimo ir vadovavimo šiam nusikalstamam verslui.

Tačiau, vėliau pareikšti dar du įtarimai – dėl prekybos žmonėmis, pasinaudojant asmens socialiniu pažeidžiamumu ir išnaudojant jį nusikalstamų veikų darymui, bei nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

Prieš pareiškiant A.Černiui šiuos įtarimus nuo baudžiamosios atsakomybės dėl bendradarbiavimo su ikiteisminį tyrimą atliekančiais pareigūnais atleistas kartu su juo sulaikytas asmuo. Šis iš pradžių taip pat įtartas pelnymusi iš prostitucijos. Tačiau, paaiškėjo, kad jis pats galimai tapęs A.Černiaus auka.

A.Černius įtariamas pasinaudojęs tuo, kad minėtas gyvenamosios vietos neturėjęs asmuo taip pat ieško darbo. Iš pradžių jis dirbo A.Černiaus namuose, o vėliau buvo prievarta įtrauktas ir į pastarojo nusikalstamą verslą. Ir netgi padarytas savotišku A.Černiaus skydu – įdarbintas vieno šiam priklausiusio masažo salono, kuriame po jo darbo valandų ir nakvodavo, direktoriumi.

Skandalingosios advokatės šešėlis

A.Černiui kaltinamas ir šio asmens sveikatos sutrikdymu – su metaline montiruote sulaužius jam alkūnkaulį. Anot teismo medicinos ekspertų, tai – nesunkus sveikatos sutrikdymas.

Iš pradžių savo kaltę neigęs ir pusmetį suimtas buvęs A.Černius galiausiai iš dalies prisipažino. Tačiau, tik dėl prostitucijos verslo organizavimo, už ką gresia laisvės atėmimas iki šešerių metų. Įtarimus dėl prekybos žmonėmis, už ką jau gresia iki dešimties metų nelaisvės, jis neigia.

Ikiteisminio tyrimo metu A.Černių gynė advokato Lino Šarkio kontoros advokato padėjėja Daiva Galdikaitė, ne per seniausiai išgarsėjusi kitoje ne mažiau skandalingoje byloje, kurioje Tadas Karanauskas kaltintas smurtu prieš žmoną bei peiliu sužalojęs du policijos pareigūnus, kuriems sutuoktinė buvo pristačiusi jį savo automobilio bagažinėje. T.Karanauskas atsisakė šios savo gynėjos paslaugų, apkaltinęs ją vertimu duoti melagingus parodymus, siekiant iš to pasipinigauti.

Prieš perduodant bylą teismui D.Galdikaitės paslaugų atsisakė ir A.Černius. Esą ši jam per silpna.

Jaunėlis nekalba

Prieš 2017-ųjų Kalėdas buvo sulaikytas ir A.Černiaus 22-ejų metų brolis Saulius, studijuojantis vienoje žemės ūkio mokykloje ir besiverčiantis individualia veikla. Tačiau, po poros parų jis buvo paleistas, nes, kaip ir vyresnėlis, iki tol teisėsaugininkams niekuo nebuvo užkliuvęs.

Teismui perduotoje byloje S.Černius kaltinamas poveikiu vyresniojo brolio verslo darbininkėms – kad šios pakeistų savo parodymus darbdavio naudai, ir neteisėtu disponavimu nedidelės galios sprogstamosiomis medžiagomis. Per kratą jo namuose aptikta dūminio parako ir aliuminio pudros mišinio.

Kokiu tikslu S.Černius jį laikė, neaišku. Iš pradžių neigęs savo kaltę, nepaisant to, kad teisėsaugininkai teigia turintys svarių jo bandymo padėti skęstančiam broliui įrodymų, galiausiai S.Černius iš viso atsisakė duoti parodymus.

Saulius Černius/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Nukentėjusiąja pripažinta tik viena

Paleidžiant vyresnįjį Černių į laisvę, be kitų kardomųjų priemonių jam buvo uždrausta ir bendrauti su jaunėliu.

Kol kas jokių ieškinių niekas iš nukentėjusiųjų jiems nepareiškė.

Perduodant bylą teismui, nukentėjusiosios statusas paliktas tik vienai seksualines paslaugas teikusiai moteriai. Kitos, laikiusios save nukentėjusiomis dėl to, kad vyresnysis iš brolių pasiimdavo pusę jų uždarbio, galiausiai įgavo tik liudytojų statusą. Duomenų, kad prieš jas būtų naudotas koks nors smurtas nėra. Psichologinio smurto, verčiant dalintis atlygiu, požymių nustatyta tik vienos moters atžvilgiu, dėl ko ji ir liko šioje byloje nukentėjusiąja.

Vyresnėlio versija

Černių teismo procesas vyksta už uždarų durų.

Į šiandien planuotą pirmąjį jo posėdį kaltinamieji, kuriems iki šiol uždrausta bendrauti, atėjo kartu. „Bet mes turime sėdėti toje pačioje teismo salėje! Ir pakeliui į ją susitikome prie rūbinės“, – teigė portalui kauno.diena.lt vyresnysis iš brolių, po posėdžio sutikęs ir pakomentuoti jam pareikštus kaltinimus.

Į akis krito tai, kad abu broliai buvo neblogai nusiteikę ir pozavo prieš žiniasklaidos fotoobjektyvus šypsodamiesi. Tik jaunėlis buvo nešnekus, o vyresnėlis pasakojo, kad, vos buvo paleistas iš suėmimo, vėl grįžo į tarnybą. „Turiu ir aukštalipio, ir laivavedžio kategorijas. Esu ne kartą skatintas už gerą darbą ir dar teismas nepriėmė jokio sprendimo“, – teigė A.Černius. O pasiteiravus jo, ar tikrai tarp jo verslo klientų buvo ir nuolaidomis naudojęsi kolegos, atsakė, kad esą apie tai pastarieji sužinojo tik iš žiniasklaidos publikacijų.

Tačiau, didžiausiu absurdu A.Černius vadino jam pareikštus kaltinimus dėl prekybos žmonėmis ir nesunkaus sveikatos sutrikdymo. „Tas nukentėjusysis darė tą patį, ką ir aš, tačiau prigąsdintas teisėsaugininkų ėmė versti viską man. Ir, kad jį sumušiau, prisiminė tik po metų, nors neturi jokių liudininkų“, – dėstė savo tiesas artimiausiu metu tarnybą priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje ir teismo posėdžius turėsiantis derinti A.Černius.

Pirmasis posėdis neįvyko dėl jo naujojo advokato užimtumo kitoje byloje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Viskas gerai. "Šustrekai " nuorinti. Prokuroru ir mentu kišenes tuštesnes patapo. Liux. Respektas pareigūnui kuris pasidarbavo is širdies kaip visad.

Marija

Marija portretas
Kriu kriu kriu :))))

marija

marija portretas
Dar juokiasi pats iš saves...vargselis.Kada Algeli i veidrodi paskutini kart ziurejai ? :)))))
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių