Gyvūnų prieglaudos vadovė: pavogėme šunį ir nesigailime

„Taip, mes apsivogėm. Ir nors tam neturėtų būti jokių pasiteisinimų, tačiau apsivogėm iš nevilties, liūdesio. Nematėme kitos išeities“, – štai toks įrašas gyvūnų prieglaudos „Penkta koja“ feisbuko paskyroje patraukė ne vieno tautiečio dėmesį. 

Gyrėsi kinologo diplomais?

Portalui kauno.diena.lt prieglaudos „Penkta koja“ vadovė Agnė Volockytė pasakojo, kad nors vogti yra negražu, tačiau kartais gyvenimas priverčia. 

„Nesisuksi – negyvensi. O jei tiksliau – nepavogsim – negyvens, – įrašą feisbuke antradienį pradėjo prieglaudos darbuotojai. – Arba kiek kainuoja jūsų veislinis, be dokumentų, šuniukas? Turbūt nėra šlykštesnio posakio už šį. Posakio, kuris išreiškia viską, ką visuomenėje turime blogiausio.“ 

Prieglaudos vadovė su sarkazmu pasakojo, kad vyras daugina laikutes. „Geros kaip veislinės. Ir tik po 200 euriukų. Tikrai geriems žmonėms gal ir pigiau“, – A. Volockytė pasakojo, kad savo akimis lauke ji matė lakstančius šešis šunis. Tiesa, jų gyvenimo sąlygų geromis pavadinti liežuvis neapsiverstų. „Žmonėms, važiuojantiems į sodus, pagailo šunų, tai ir pranešė. Žiemą šunys – be būdos, pavasarį ar vasarą – be pavėsio ir vandens. Kreipėmės į seniūniją, jie žino bėdą, pasakojo kvietę policiją, tačiau ne vienerius metus nieko negali padaryti“, – apie nepavydėtinas gyvūnų laikymo sąlygas Žiegždriuose, kuriuose prieš tris savaites specialistės ir apsilankė, pasakojo A. Volockytė. 

„Vyras giriasi savo kinologo diplomais, titulais ir atvirai iš mūsų juokiasi, kad apie šunis nieko neišmanome. Juokiasi, nes žino, kad yra kone nebaudžiamas. Ir iš tiesų – moteriškė iš savivaldybės gūžčioja pečiais. Pati žino, kad daugiausia, ką vyras gali gaut, tai baudą iki 50 eurų. Na, čia tą didžiausią. Gi šunys tik kiek luoši. Visi daugiau-mažiau sergantys, paplikę vietomis. Niekada nevedžiojami. Bet gi nė vieno negyvo akiratyje. Nagai nekarpyti, įaugę į pėdas. Na bet kam nepasitaiko? Tai duoda savaitę susitvarkyt. Jam į 50 eurų baudą – nusispjaut. Anokia čia investicija, kai pagalvoji“, – pasakojo prieglaudos atstovė. 

Vienas dalykas, ko gailimės, kad negalėjom paimti visų.

Anot moters, keturkojų savininkas Artūras, iš kurio prieš savaitę organizacija ir pavogė vieną šunį, dar prieš tris savaites žadėjo pagerinti augintinių gyvenimo sąlygas. „Stebuklą pažadėjo padaryti per savaitę. Žadėjo, kad voljerą gerą pastatys, kad pas gydytoją nuveš blogiausius egzempliorius. Net pasakė, pas kokią gydytoją, – anot A. Volockytės stebuklas taip ir neįvyko. – Susisiekėme su vyro nurodyta veterinarijos gydytoja, tai ji jo purtosi, nes yra jį kažkada mačius, tačiau augintinių jis pas ją nevežė.“ 

Pamačiusios dar labiau pablogėjusias keturkojų gyvenimo sąlygas, o ir būklę, prieglaudos atstovės neištvėrė.  „Vieną kalę pasiėmėme neatsiklausę. Kitaip tariant, pavogėm. Ir Dievas mato, nesigailim. Ir tiesą sakant, pasielgtume vėl taip pat. Vėl ir vėl. Nes jei ne – beliktų tik apraudoti. Vienas dalykas, ko gailimės, kad negalėjom paimti visų. Aišku, tai problemos iš esmės neišspręs, nes kol žmonės pirks tuos „nė kiek neblogesnius“, tuos „veislinius be dokumentų“, kol pirks iš gailesčio, iš taupumo ar tiesiog iš nežinojimo, tol juos tokie žmonės ir veis. Bet šitai kalei pabandysim padėti. Nes niekas, absoliučiai niekas, nenusipelnė tokio gyvenimo“, – emocijas liejo prieglaudos atstovė.

Ji pasakojo, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba prieglaudai už tai, kad neužtikrina pakankamai vietos besiglaudžiantiems gyvūnams, skiria po 400 eurų baudas. O štai keturkojų neprižiūrintis asmuo šiuo atveju atsipirktų įspėjimu ar 50 eurų bauda. Pašnekovė netiki, kad iš nerūpestingo savininko augintiniai būtų atimti. 

„Šią kalytę paėmėme prieš savaitę, bet buvome dar kelis kartus į Žiegždrius nuvykę. Situacija nė kiek nepasikeitė – vandens ir toliau nebuvo. Beje, savininkas paimto gyvūno pasigedo tik vakar, tai greičiausiai jis tuos šunis aplanko kokį kartą į savaitę“, – kelia prielaidą A. Volockytė. Artimiausiu metu prieglaudos atstovai žada kreiptis ir į policiją.

Augina 12 šunų, visi skirti darbui

Panaršius internete galima aptikti ne vieną keturkojų augintojo Artūro skelbimą apie parduodamas laikas. Susisiekus su vyru telefonu, jis tikino šunų daugiau nebeparduodantis. „Nebeparduodu, nes neturiu, ką parduoti. Prieš pusę metų pardavinėjau, viduržiemį paskutinį šuniuką pardaviau, – noriai pasakojo vyras. – Greitai pardaviau, o daugiau šiemet vadų ir nebuvo“.

Vyras teigė šiuo metu auginantis 12 keturkojų. „Žiegždriuose tik du yra pririšti prie būdos, – paklausus, kodėl augina nemažą kiekį šunų, vyras aiškino, kad taip tesi duotą žodį. – Prieš mirdamas vienas garsus kinologas paprašė prisiekti, kad šiuos šunis išsaugosiu – tad iš pradžių turėjau 6 - 7 šunis, o prie jų dar prisidėjo šeši. Visi šunys yra skirti darbui – medžioklei.“

Paimta laika yra riebi kaip paršiukas, nes net šonkauliai nešviečia.

Vyras tikino, kad „Penktos kojos“ išdėstyta istorija nėra visiška tiesa, o dabar augintiniai nebegyvena varganomis sąlygomis. „Šunį, kurį paėmė „Penkta koja“, anksčiau buvau atidavęs kitam žmogui, kad užsiaugintų jį medžioklei. Vėliau tam žmogui nebuvo galimybės ir toliau auginti šios laikos, tad jis grąžino ją atgal, – teigė vyras. – Kai žiemą žmogus grąžino man tą kalytę, ji atrodė sveika, nebuvo išplikus, tačiau vasario mėnesį atsivėrė žaizdos. Aš net draugą apkaltinau, kad gal jis savo šunis paleido ir jie mano laiką pjovė ar apkramtė. Jis prisiekė, kad to nedarė. Tačiau per savaitę laika nepagijo, paaiškėjo, kad medžioklės metu ji nuo usūrinio šuns užsikrėtė niežais.“ Vyras aiškino, kad šios kalytės laiku jam pagydyti nepavyko, nors prieš tai yra išgydęs dvi savo auginamas kalytes. Vyras svarstė, kad keturkojo organizmas galėjo nusilpti dar tuomet, kai jis gyveno pas buvusį šeimininką.

Vyras atkakliai tikino, kad „Penktos kojos“ paimta kalytė „nėra neprižiūrėta, o  apkrėsta niežais“, tačiau pripažino, kad gydymas kainuoja brangokai, tad jam ši finansinė našta pasirodė per sunki. „Vos galą su galu suduriu, bet būčiau išsigydęs, kaip ir kitas dvi išgydžiau, – aiškino vyras. – Paimta laika yra riebi kaip paršiukas, nes net šonkauliai nešviečia – nors pagal standartus pas darbui skirtus šunis jie turi šviesti. Visi kiti mano laikomi šunys yra sveiki kaip ridikai, tik ši paimtoji greitai nepasveiko, o tada visi ir pamatė.“

Paklaustas, kodėl prieglaudos paimtos kalytės jis pasigedo tik praėjus savaitei, vyras tikino, kad savo augintinius jis aplanko kasdien, tad ir paimtosios pasigedo kur kas anksčiau. Artūras aiškino, kad visą savaitę su draugu šuns ieškojo, mat galvojo, kad keturkojį pavogė. „Prieš du metus per žiemą iš manęs pavogė septynis šunis – dirbančias, medžioklines laikas labai vagia. Tik neradęs prisiminiau, kad prieš kelias savaites buvo atvažiavę panelės iš „Penktos kojos“, tad ir paskambinau“, – pokalbį baigė vyras, patikinęs, kad neperspėjus šunų imti negalima, o jo šunys yra pagirdyti – kibirai vandens šalia stovi.

„Penktos kojos“ atstovai paminėjo ir tai, kad paimtam šuniui buvo atlikti tyrimai, jam bus skirtas ir gydymas. „Mūsų žiniomis, šis žmogus nedirba, tad ir gydymui reikalingų pinigų paimti iš jo sunku. O gydymas šuniui reikalingas čia ir dabar, – aiškino specialistė. – Suprantam, kad vagims prašyti pagalbos nėra labai populiarus reikalas. Bet ne mums jos reikia. Reikia šitai kalei. Kuri net vardo neturi. Ir niekada nebūtų turėjusi. Juk pinigų darymo fabrikėliai vardų neturi...Prisidėkite, jei galite, prie šio vargšo padaro gydymo“, – prašo A. Volockytė.


Prisidėti galima pavedimu į šias banko sąskaitas:

LT10 7044 0600 0766 9611 SEB

LT49 7300 0101 0620 6608 „Swedbank“

Siunčiant trumpąją žinutę numeriu 1670 su tekstu „Padedu 5“ (auka 5 eurai), „Padedu 2“ (auka 2 eurai) arba „Padedu 1“ (auka 1 euras). Paaukoti galima ir naudojantis „PayPal“ sistemą, instrukcijas rasite čia.

Pervedant iš užsienio:

VšĮ „Penkta Koja“; S. Žukausko g. 33-64, Kaunas

LT497300010106206608 „Swedbank“;

Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, SWIFT kodas HABALT22



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Seimininka prie budos ir be vandens ,kada pabus jo vietoje ,tada gal atsipeikes.

Manau

Manau portretas
tą veisėja reikia uždaryt pailsėt į Žiegždrius

Saunuole

Saunuole portretas
Agne ! ir tą sadistą "veisėją" paviešinkit su visa jo fizionomija. Dirbti geriau eitų o ne tokį ""bizni" varytų. Ar mokesčiu i spekcija mokescius gauna ? tokia veikla nusikaltimas daugeliui įstatymų
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių