H. Daktarą gali pripažinti kaltu dėl daugiau nusikaltimų

  • Teksto dydis:

Generalinė prokuratūra mano, kad prieš metus paskelbtas nuosprendis Henriko Daktaro byloje turėtų būti pakeistas - H. Daktaras turėtų būti nuteistas ir dėl nusikaltimų, dėl kurių jis buvo išteisintas. Kitą grupuotės kūrėją ir vadovą Egidijų Abarių, kaip ir H. Daktarą, prašoma įkalinti iki gyvos galvos.

E.Abariui teismas skyrė laisvės atėmimą pataisos namuose 20 metų, iki nuosprendžio įsiteisėjimo ir įvykdymo paliko suimtą. Teisėjų kolegija E.Abarių pripažino vienu iš nusikalstamo susivienijimo kūrėjų ir vadovų, padariusiu tris labai sunkius ir keturis mažiau visuomenei pavojingus nusikaltimus. Pats kaltinamasis tiesiogiai žmonių nežudė.

E.Abarius dėl dvylikos nusikaltimų, iš kurių trys kaltinimai nužudymu ir du pasikėsinimu nužudyti, padarymo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

„Nusikaltimai buvo daromi nusikalstamo susivienijimo naudai, nelogiškai teismas (Klaipėdos apygardos teismas - BNS) išskaidė atsakomybę už nusikaltimus“, - ketvirtadienį Apeliacinio teismo posėdyje sakė prokuroras Zdzislavas Tuliševskis.

Tuo pačiu apeliaciniu skundu Generalinė prokuratūra prašo skirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę su teisėsauga bendradarbiaujančiam buvusiam nusikalstamo susivienijimo dalyviui Rimvydui Žilinskui. Teismas jam skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu prokuratūra mano, kad kaltę pripažinusiam ir tyrimui padėjusiam R.Žilinskui turi būti skirta švelnesnė bausmė.

Prokuratūra skunde taip pat rašo, kad nuteistieji turi atlyginti tūkstantines proceso - lavonų paieškos, atgabenimo iš užsienio - išlaidas.

Prokuroras kritikavo H.Daktaro skundą, kuriame nepalankūs parodymai siejami su išsigalvojimu ir kt.

„Liudytojai davė parodymus viešame teismo posėdyje, menkinti jų parodymus yra nekorektiška“, - sakė prokuroras.

Jis taip pat kritikavo į Apeliacinį teismą atvykusius liudytojus, kurie liudijo matę gyvus asmenis, kurie, bylos duomenimis, yra nužudyti.

„Manau, kad nepagarba teismui sakyti tiesos neatitinkančius duomenis“, - sakė kaltintojas.

Šioje byloje daug aistrų kėlė H.Daktaro giminaičio Rimanto Ganusausko, pravarde Mongolas, dingimo aplinkybės. Atsirado liudytojų, tvirtinančių, kad R.Ganusauską matė gyvą, nors, manoma, kad jis buvo nužudytas 1993 metų gruodį.

Teisme perskaityti įslaptintų liudytojų parodymai, kuriuose sakoma, kad R.Ganusauskas priklausė „daktarų“ grupuotei, buvo vienas jos lyderių ir rinko duokles.

Įslaptinti liudytojai taip pat pasakoja, kad 1993 metų gruodį prieš Kalėdas į R.Ganusausko biurą dviem mašinomis atvažiavo H.Daktaras, E.Abarius ir kiti asmenys - atvykėliai pasiūlė pasikalbėti ir susitaikyti. Mongolas savo apsaugininkams nurodė nesikišti. Po to R.Ganusausko niekas nematė.

Įslaptinti liudytojai mano, kad „daktarai“ įtarė Mongolą organizavus spalį sušaudymą „Vilulos“ restorane, kai žuvo keturi asmenys.

„Buvo įtartas, esą iššvaistė bendrus pinigus. Asmuo, pasisavinęs grupės pinigus, iš anksto pasmerkas“, - yra sakęs įslaptintas liudytojas.

Bylos nagrinėjimą Lietuvos apeliacinis teismas tęs rugsėjį. Pasisakyti turėtų nuteistieji ir jų advokatai.

Pernai paskelbtu nuosprendžiu Klaipėdos apygardos teismas konstatavo, kad 1993-2000 metais veikė vienvaldžio lyderio H.Daktaro vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas, jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

Pasak teismo, anksčiau teistas H.Daktaras padarė septynis labai sunkius, su kėsinimusi į žmogaus gyvybę susijusius nusikaltimus bei šešis lengvesnius nusikaltimus. Pats tiesiogiai dalyvavo nužudant du žmones, nusikalstamas veikas darė siekdamas savanaudiškų tikslų ir išsaugoti savo įtaką nusikalstamame pasaulyje.

„Iš grupuotės lyderio veiksmų matyti, kad nusikalstama veikla buvo jo gyvenimo būdas. H.Daktaras - labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti įprasta kriminaline bausme neįmanoma. Nagrinėtu laikotarpiu nusikalstama veikla taip pat buvo šio vyro gyvenimo būdas", - paskelbė teismas.

Teismas konfiskavo kaltinamųjų turto už 550 tūkst. litų, nukentėjusiesiems priteisė 205,5 tūkst. litų turtinės ir 450 tūkst. litų neturtinės žalos atlyginimo. Teismas pabrėžė, kad kaltinamųjų H.Daktaro ir E.Abariaus turto konfiskavimo klausimas turėtų būti išspręstas kitoje byloje, kurioje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl nepagrįsto praturtėjimo.

H.Daktaro ir jo grupuotės narių byla teisme nagrinėta nuo 2011 metų gegužės.

Suėmimą H.Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Henytė" pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto, 2009 metų rugsėjo 4 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juristas

juristas portretas
kiek galima rasinet apie ta daktara?ne antikvarinius nusikaltimus reikia tirt, o esamus.nusikalstamos grupuotes siauteja, o teisesauga akis uzmerkia.teisejai is viso is teismo sales visus paleidzia.uz dovanele ,aisku...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių