Kai įstatymas motiną paverčia tuščia vieta

Tuo įsitikino buvusio vieno Kauno teisėjo mama. Jai neleidžiama pasimatyti su komos ištiktu sūnumi, nes tokia jo sutuoktinės valia. Jai paklūsta ir Respublikinės Kauno ligoninės medikai. Pagal įstatymus jie teisūs, tačiau situacija sunkiai suvokiama sveiku protu.

Tuo įsitikino buvusio vieno Kauno teisėjo mama. Jai neleidžiama pasimatyti su komos ištiktu sūnumi, nes tokia jo sutuoktinės valia. Jai paklūsta ir Respublikinės Kauno ligoninės medikai. Pagal įstatymus jie teisūs, tačiau situacija sunkiai suvokiama sveiku protu.

Užtrenkė duris

Kelias iš Šiaulių iki Kauno aplaistytas Marijos Krikštanienės ašaromis. 83-ejų metų moteris pastaruosius keletą mėnesių kone kasdien rieda į Kauną.

"Gal šį kartą pavyks pamatyti jau metus komos ištiktą sūnų", – kartojo M.Krikštanienė. Deja, ligoninė jai neatidarė durų. "Tik pamatyti. Bent penkioms minutėms. Tik pamatyti", – gydytojų maldavo ašarojanti senolė.

"Tokia galimybė jums nebus suteikta", – verdiktą išsakė Respublikinės Kauno ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai.

Praeityje garsaus Kauno apylinkės teismo teisėjo Almanto Lisausko motina M.Krikštanienė apsipylė ašaromis. "Kodėl negaliu pamatyti sūnaus", – klausė moteris.

Prieš metus įvykus nelaimingam atsitikimui namuose, teisėjas A.Lisauskas paniro į komą. M.Krikštanienė atviravo, kad po skandalo, kai sūnus buvo atleistas iš pareigų dėl teisėjo vardo pažeminimo, skundė šį sprendimą, tačiau nieko nepešė. A.Lisauskas jau buvo išsiuntęs skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui, kai įvyko nelaimė.

Pozicija – ne

Greitosios medicinos pagalbos, ugniagesių, policijos automobilių sirenos ir šviesos nedidelėje gatvelėje prie teisėjo A.Lisausko namų. Situacija panaši į filmuose regimą gelbėjimo operaciją. "Leiskite tik pamatyti sūnų", – kartu su M.Krikštaniene prašo TV pagalbos komanda, iki šiol sėkmingai atidarydavusi net ir didžiausių biurokratų duris.

Tačiau ne šį kartą. Prieš pat nosį metalinių vartelių duris užtrenkusi teisėjo A.Lisausko žmona Nomeda Lisauskienė pareiškė neįleisianti jo mamos į vidų. Kokį nusikaltimą turėjo padaryti motina, kad negalėtų pamatyti savo merdinčio vaiko?

Penktadienį Kauno apylinkės teisme susitiko A.Lisausko žmona ir mama. Buvo sprendžiami šiuo metu savo valios negalinčio išreikšti vyro sveikatos reikalai. Senolės marti N.Lisauskienė praėjo pro anytą lyg nepažinotų, o "Kauno dienai" atkirto, kad nesirengia kalbėti su žurnalistais.

Įrodinėjo motinystę

Tačiau grįžkime į dieną, kai teisėjas gulėjo Respublikinėje Kauno ligoninėje. Teisėjo mama M.Krikštanienė tada jau žinojo, kad į namus marti jos neįleis. Į ligoninę moteris lėkė ne tik todėl, kad susijaudino dėl galimai pablogėjusios sūnaus būklės, tačiau dar ir vildamasi, kad šioje neutralioje vietoje kelias iki sūnaus tikrai bus atviras.

"Manęs neįleido. Prieš 40 metų išsiskyriau su Almanto tėčiu. Susituokiau su kitu vyru, todėl mūsų pavardės skiriasi. Liepė atvežti santuokos liudijimą", – bendravimo su ligoninės administracija pradžią dėstė M.Krikštanienė.

To nepakako. Pasak teisėjo mamos, ligoninės administracija pareikalavo A.Lisausko gimimo liudijimo. M.Krikštanienė pateikė ir šį reikalautą dokumentą. "Aš noriu tik apkabinti, pabučiuoti", – verkė savo kūno ir kraujo negalinti pamatyti mama.

Atsakydama į motinos ašaras ligoninės administracija meistriškai žongliravo žodžiais: "Be paciento arba paciento atstovo sutikimo informacijos apie jį negalime viešinti."

"Tik pamatyti", – kartojo mama. "Mes negalime atsakyti tiesiogiai apie paciento buvimą ar nebuvimą", – aukštuoju žodžių bėrimo pilotažu blizgėjo ligoninės teisininkas.

Nurašė mamą

Ligoninės skydu tapo Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo 22 straipsnio 3 dalis. Ji skelbia, kad paciento nuo 16 metų, kuris negali būti laikomas gebančiu protingai vertinti savo interesų, atstovu pagal įstatymą yra sutuoktinis, sugyventinis (partneris), o kai jų nėra, – vienas iš paciento tėvų (įtėvių) arba vienas iš pilnamečių vaikų.

Ligoninės atstovai laikėsi pozicijos, kad pagal tuo metu esamą juridinę situaciją jie negali teisėjo mamai teikti jokios informacijos apie sūnų. Negali leisti jai pamatyti vaiko. Esą marti parašiusi ligoninei raštą, kuriuo remiantis taip privaloma elgtis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

GYDYTOJAMS

GYDYTOJAMS portretas
Santuokos registracija Kauno miesto Rotušėje 2016 m. balandžio 2 d. (šeštadienis): Dmitrij Gaišun 1974-10-13 ir Nomeda Lisauskienė 1971-02-27 13:50

be prisistatymo

be prisistatymo portretas
Siandien 2016 03 11 netycia per tv8 maciau laidos kartojima. Visada nuosirdziai piktinuosi panasiomis laidomis ir viliuosi, kad atsiras protingas zmogus, kuris paduos jas i teisma. ,,Reikia koki teiseja uzkabint, kad ta savivale ir patycios baigtusi'''- galvodavau, bet ... Jei as iskviesciau policija, gaisrine, medikus, nes man atrodo, kad anoj troboj gal kam blogai, turbut tureciau susimoketi, uz meleginga iskvietima, o cia ??? Zmogaus gal jau gyvo nera, artimieji apkalbeti, kaimynai, bendradarbiai gal ir sveikintis bijo, kad i ,,gelbetoju'' objektyva nepepultu, o bizniukas sukamas. Reklamos , laidu anonsai, pakartojimai- zmoniu tragedija, nervai, supurvinta reputacija nesa nebloga bizni

M

M portretas
Nei mes žinom tikros situacijos kad smerkti vieną ar kitą. Gal ta motina yra tiek pridarius, kad dabar jai atsisuko lazda kitu galu. Kaip motinos, jos gaila, bet netikiu, kad dėl nieko čia šita situacija susiklostė. O kas rašot dėl turtų, taigi motinai vistiek nieko nepriklauso, ar ji bus prileista, ar nebus prileista prie sūnaus (va nebent ji bandė slapta kokį testamentą sumeistraut ir siekė sau naudos) tai ir nebeįleidžia marti....
VISI KOMENTARAI 97

Galerijos

Daugiau straipsnių