Kamuolinių sulaikymas: buvo vieni pavojingiausių ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje

Per operaciją didelės policijos pajėgos antradienį Kaune sulaikė 19 asmenų, siejamų su organizuotu nusikalstamumu susivienijimu. Jie įtariami narkotinių medžiagų ir ginklų kontrabanda, sunkiais asmenų sužalojimais.

Dėl užsakytų nužudymų informacija tiriama.

„Vienu metu ankstų rytą buvo sulaikoma 19 asmenų, kuriuos mes priskiriame prie aukšto lygio pavojingų organizuotų nusikalstamų grupių. Operacija pavyko – visi asmenys buvo sulaikyti, neįvyko jokių incidentų“, – sakė Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

Policija patvirtino, kad sulaikytas įtariamas grupuotės vadovas Giedrius Janonis.

Giedrius Janonis/Tomo Raginos nuotr.

„Sulaukėme padėkų iš Europolo, iš kitų kolegų, išskaidžius vieną pavojingiausių gaujų, žinomą net tik Lietuvoje, bet ir Europoje. (...) Ne vienoje ir ne dvejose Europos valstybėse buvo išsiplėtusi jų veikla“, – spaudos konferencijoje sakė policijos generalinis komisaras Linas Pernavas.

Manoma, kad grupuotė veikė ir Vokietijoje, ten vykdė turtinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

Turtas – milijonų vertės

Operacijoje dalyvavo 300 policijos pareigūnų, atlikta per šimtas kratų. Jų metu rasta daug ginklų (automatinių, pusiau automatinių), apribota teisė įtariamiesiems disponuoti milijoninės vertės turtu: automobiliai „Tesla“, „Porshe“, „Mercedes“. Operacija iš Kauno išsiplėtė į penkias apskritis. Įtariamieji privalės pasiaiškinti dėl piniginių lėšų, už kurias buvo įgyta dalis turto, kilmės.

Nusikalstamo susivienijimo narių turto, pajamų ir išlaidų analizė parodė, jog gaunama nusikalstama turtinė nauda ir disponuojamo turto kilmė yra neaiški. Įtariama, jog iš sunkių nusikaltimų gauta ženkli turtinė nauda, nusikalstamos veikos rezultatas buvo legalizuotas pasitelkiant įvairius maskavimo būdus, schemas ir su turtu atliktos įvairios pinigų plovimo operacijos, tam pasitelkiant ne tik artimųjų ratą, bet ir tam tikrus juridinius vienetus.

„Aš noriu pasiųsti aiškią žinutę visiems, kurie daro nusikaltimus, planuoja daryti nusikaltimus Lietuvoje, kad Lietuvos policija yra stipri ir kiekvienas sulauks rimto atsako, o Lietuvos gyventojai bus apsaugoti. Mūsų prioritetas yra žmogaus gyvybė ir sveikata, jiems apsaugoti mes skirsime visus savo resursus. Mūsų policijos pareigūnai dar kartą įrodė galintys atlikti pačias sudėtingiausias užduotis, didžiuojuosi visais policijos pareigūnais ir kiekvienu, kuris prisidėjo prie šios operacijos“, – sakė L. Pernavas.  

Manoma, kad ši grupuotė egzistavo ir nusikaltimus vykdė nuo 1999 metų. Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai dvejus metus vykdė didelės apimties tyrimą dėl Kauno mieste veikiančio itin pavojingos, ginkluotos ONG padarytų labai sunkių ir sunkių nusikaltimų, vykdytų Lietuvoje ir už jos ribų. ONG nariai ir lyderiai, vykdydami nusikalstamas veikas, laikėsi itin griežtos konspiracijos ir palaikė tamprius nusikalstamus ryšius su kitomis Lietuvoje ir užsienyje veikiančiomis organizuotomis nusikalstamomis grupėmis.

Lietuvos kriminalinės policijos biuras pasirengimo operacijai ir tyrimo metu glaudžiai bendradarbiavo su Nyderlandų Karalystės ir Europolo pareigūnais, kitais ES šalių partneriais.

Gresia kalėjimas iki gyvos galvos

Sulaikytiems asmenims reiškiami įtarimai dėl vadovavimo, dalyvavimo ginkluoto nusikalstamo susivienijimo veikloje. Už tai gresia laisvės atėmimas nuo 6 iki 20 metų, arba iki gyvos galvos, organizatoriams, vadovams – laisvės atėmimas nuo dešimties iki dvidešimties metų, arba iki gyvos galvos.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento didelę patirtį tokiose bylose turintys prokurorai.

„Kova su organizuotu yra specifinė – vienas dalykas žinojimas, kitas – to žinojimo pavertimas įrodymas. Ji veikė ir užsienyje“, – sakė A. Roginskis, paklaustas, kodėl policijai nepavyko išskaidyti grupuotės anksčiau.

Grupuotės nariai naudojo daug ir įvairių konspiracijos priemonių. Teismas jau leido suimti 12 asmenų 2-3 mėnesių laikotarpiui. Manoma, kad įtariamųjų daugės. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gal cia cikis su arbuzai prisidejo.

Gal cia cikis su arbuzai prisidejo. portretas
Gaila kamolio

visi

visi portretas
jie kom palikuonys runkelinio mentaliteto tik 1 edi uz grotu kuti gudresni uzima aukstesnius postus ir kolektyviskai mus /melzia/.....

ne tame šaknys

ne tame šaknys portretas
Bliūkšta visi "angelų sargių" kaltinimai Venckienei JAV. Dabar bus bandoma visas Pedofilijos skandalo žmogžudystes suversti šitiems banditams, kurie seniausiai buvo žinomi ir, tikriausiai, turėjo mentų "stogą". Gal net Orintos ir Deimantės nužudymą jiems nurašys. Propagandos suluošinta mūsų visuomenė ir tai nuris. Pažiūrėkite, kaip Rusijoje užzombuota visuomenė viską nuryja. Mūsiškė ne labai kuo skiriasi nuo jos.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių