Kauniečius į neviltį varo dūžtantys automobilių stiklai: kuo čia kaltas ruduo?

Prasidėjus rudeniui kauniečiai vis dažniau randa vagių nuniokotus ar apvogtus automobilius. Sunerimę miestiečiai socialiniuose tinkluose dalijasi karčia patirtimi norėdami perspėti kitus.

Siautėjo trise

Su "Kauno dienos" žurnalistais bendravusi kaunietė Gerda pasakojo, kad spalio 13-osios naktį Dainavos mikrorajone esančioje Kovo 11-osios gatvėje prie 39 namo buvo apvogtas jos automobilis "Mercedes-benz".

Vagys išdaužė automobilio lango stiklą, pavogė kuprinę su drabužiais ir automobilio įrankiais, taip pat piniginę. Kiti automobilyje buvę daiktai buvo tiesiog išmėtyti ant žemės šalia automobilio.

Nors daugiausia tokių nusikaltimų fiksuojama vadinamuosiuose miegamuosiuose rajonuose – Šilainiuose, Dainavoje, Eiguliuose – tačiau reikėtų savo turtą saugoti ir tiems, kurie gyvena atokiau nuo miesto centro.

"Tikriausiai plėšikai nelabai žinojo, kas automobilyje yra vertingo, todėl ėmė viską, kas pakliuvo po ranka. Pastebėję vagystę kalbėjome su kaimynais, turime įkalčių ir vaizdo įrašą", – nemalonų įvykį prisiminė jauna kaunietė.

Rodydama vaizdo kameros įrašą mergina detalizavo, kad plėšimą įvykdė trys vaikinai.

"Matyti, kad tai gali būti 14–16 metų paaugliai. Esu girdėjusi, kad jie tuo užsiima ne pirmą kartą. Galbūt į mūsų kiemą sugrįžo po vieno pasisekusio nusikaltimo. Turiu informacijos, kad šiuos jaunuolius atvežė juodos spalvos BMW automobilis, kieme jie palaukė apie 15 minučių – tikriausiai dairėsi, ar yra vertų dėmesio taikinių. O paryčiais jau buvo įvykdyta vagystė", – turimomis žiniomis dalijosi pašnekovė.

Pareigūnų teigimu, bendras registruotų vagysčių iš automobilių skaičius mažėja, tačiau rudenį vagys suaktyvėja.

Panašios istorijos

Gerda apie vagystę iš karto pranešė policijai. Nors padaryta žala nedidelė, viešumu ji siekia paskatinti kitus, atpažinus vaizdo kameromis užfiksuotus asmenis, pasisaugoti.

"Jei šį pranešimą skaito patys vagys, palinkėsiu geros dienos", – ironizavo mergina.

Po šios informacijos pasidalijimo viešojoje erdvėje kaunietė sulaukė ne vieno laiško, kuriame gyventojai dalijosi panašiais patyrimais. Vien Dainavos mikrorajone per paskutinę savaitę, anot Gerdos, jau apvogta kone penkiolika automobilių.

"Iš surinktos informacijos matau, kad vagis pas mus labiausiai traukia būtent "Mercedes-benz" automobiliai. Negana to, beveik visi jie išplėšti išdaužiant tą patį lango stiklą. Gal tai koks specialus jų ženklas?" – ir pašmaikštauti nepamiršo kaunietė.

Akylesni kaimynai pašnekovei pasakojo, kad galbūt tie patys jaunuoliai šiame kieme buvo pastebėti vagystės dienos popietę.

Vagis pas mus labiausiai traukia būtent "Mercedes-benz" automobiliai. Negana to, beveik visi jie išplėšti išdaužiant tą patį lango stiklą. Gal tai koks specialus jų ženklas?

"Jie vaikščiojo po laiptinę, kalbėjosi tarpusavyje. Juos matę gyventojai tikina, kad vienas jų galbūt buvo pavartojęs narkotikų. Tikrai baisu, kai tokie asmenys vaikšto šalia. Juk niekada nežinai, kas jiems gali šauti į galvą. Dar  neramiau dėl to, kad daugiabutyje gyvena nemažai šeimų su mažamečiais vaikais. Reikia būti itin budriems", – reziumavo Gerda.

Turi įtakos ruduo

Apie automobilių vagysčių gausą Kauno mieste pasikalbėjome su Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininku Aleksejumi Gubenka.

Pasak jo, rudenį vagysčių skaičius tikrai padidėja – sezoniškumas tam turi didelės įtakos.

Turimais policijos duomenimis, per šių metų devynis mėnesius Kauno mieste užregistruotos 669 automobilių vagystės ar plėšimai iš jų. Palyginti su 2017 m., tokių nusikaltimų gerokai sumažėjo. Per praėjusių metų tą patį laikotarpį buvo užregistruoti 1057 tokie nusikaltimai.

"Nuo spalio 1 d. jau užfiksuotos 28 vagystės iš ir nuo automobilių. Vagių taikiklyje dažniausiai atsiduria BMW, "Volkswagen", trečioje vietoje – "Toyota" ir tik ketvirtoje vietoje "Mercedes-benz"", – statistiką pateikė A.Gubenka.

Pareigūnas, paklaustas apie vagystes, kai išdaužiami lango stiklai, tikina, kad tokiu būdu apvagiama beveik 90 proc. visų transporto priemonių.

"Nors daugiausia tokių nusikaltimų fiksuojama vadinamuosiuose miegamuosiuose rajonuose – Šilainiuose, Dainavoje, Eiguliuose – tačiau reikėtų savo turtą saugoti ir tiems, kurie gyvena atokiau nuo miesto centro. Ne paslaptis, kad vagystės vykdomos dažniausiai nakties metu mažai apšviestose vietose", – teigė pareigūnas.

Suvilioja daiktai

– Kiek tokių vagysčių pavyksta išaiškinti?

– Tai labai specifinis nusikaltimas. Būna atvejų, kai žmonės iškart mums praneša ir vagys sulaikomi operatyviai. Išaiškinti tokius nusikaltimus kartais būna sunku dėl to, kad pavogtas automobilio dalis būtina identifikuoti kaip priklausančias konkrečiai apvogtai transporto priemonei. Labai dažnai automobilių detalės nebūna pažymėtos, todėl tai įrodyti tampa sudėtinga.

– Kokias vagysčių iš automobilių tendencijas pastebite?

– Dažnai plėšikai nusikaltimus įvykdo ekspromtu, tiesiog eidami pro šalį ir per stiklą pamatę automobilio viduje kažką vertingo. Tuomet jie išdaužia stiklą, pagrobia daiktus ir pabėga. Negalėčiau teigti, kad vagystėmis užsiima tik mūsų miesto gyventojai – vis naujesnės transporto priemonės traukia ir mažesnių miestelių vagišius. Jų amžius vyrauja nuo 18 iki 30 metų, tačiau pasitaiko ir nepilnamečių. Nereikėtų pamiršti ir to, kad nusikalstamos veikos gali būti vykdomos ne tik daugiabučių, bet ir nuosavų namų kiemuose.

– Ar šiuo metu tokių vagysčių padaugėjo?

– Jų skaičius neretai priklauso nuo sezoniškumo. Nepamirškime, kad vasarą daugelis išvyksta, o atėjus rudeniui, prasidėjus naujiems mokslo metams, sugrįžta ir žmonės – dažnai ir su netinkamais savo įpročiais. Būtent tokių nusikaltimų sumažėjimą pajaučiame, kai sulaikomi tam tikri asmenys ar jų grupė. Taip pat šiuo aspektu svarbus ir žiniasklaidos vaidmuo: vagysčių sumažėja, kai aktyviai informuojami žmonės apie sėkmingai sulaikytus ilgapirščius.

– Ką patartumėte žmonėms, siekiantiems apsaugoti savo transporto priemones?

– Reikėtų nepalikti vertingų ar taip atrodančių daiktų automobilyje, nes būtent tai ir traukia vagis. Taip pat verta specialiai žymėti savo automobilio dalis, kad esant reikalui būtų galima įrodyti, jog jos iš jūsų transporto priemonės. Visuomet užrakinkite automobilį, net jei nuo jo atsitraukiate ir trumpam laikui.

A.Gubenka ragina visus, pamačius ar patiems atsidūrus vagių taikinyje, nedelsiant apie tai pranešti pareigūnams. Tai galima padaryti Bendruoju pagalbos telefonu 112 arba policijos elektroninių paslaugų sistemoje e.policija.lt.


Išpuolis prie Kauno oro uosto

Kauno oro uoste esančioje mokamoje "Unipark" aikštelėje palikę savo naujutėlaitį "Audi Q7" vilniečiai ramia širdimi išvyko atostogauti, tačiau tai, ką rado grįžę, palygino su košmaru.

Vaizdas sukrėtė

Kaip "Kauno dienai" pasakojo vilnietė Ignė V., vagys visiškai suniokojo transporto priemonę, o padaryta žala siekia kone 40 tūkst. eurų.

"Nepalikite savo automobilio Kauno oro uoste esančioje mokamoje "Unipark" stovėjimo aikštelėje. Ji ne tik nėra saugoma, bet net ir vaizdo kameros neįrengtos. Filmuojamas tik įvažiavimas ir išvažiavimas", – patarimais pokalbį pradeda pašnekovė.

Moteris atostogauti vyko rugpjūčio 18 d., o kelionė truko vos keletą dienų. Tačiau nepraėjus nė parai po išvykimo ją pasiekė žinia, kad šeimos "Audi Q7" apvogtas.

"Kai pamačiau, kaip atrodo automobilis, mane, švelniai tariant, ištiko šokas. Vagys išėmė priekinius žibintus, išdaužė vairuotojo durų stiklą, išplėšė multimedijos įrangą, elektroninį prietaisų skydelį, taip pat stoge įrengtą pagalbinių sistemų valdymo mazgą. Negana to, salono priekyje neliko sveikų detalių – beveik viskas išlaužyta", – detalizavo Ignė V.

Kai pamačiau, kaip atrodo automobilis, mane, švelniai tariant, ištiko šokas.

Automobilį norėjo nurašyti

Tai, anot vilnietės, buvo pirmas toks nutikimas, nors šeima keliauja dažnai, be to, ir savo automobilį šiose aikštelėse palieka nuolat.

"Niekad nepagalvojome, kad mokamoje aikštelėje transporto priemonės nėra saugomos. Po įvykio perskaitėme sutartį, kurioje apie tai tikrai nieko nėra užsiminta. Tačiau užsisakant paslaugą internetu, niekur nėra išskiriama, kad paliekame automobilį likimo valiai. Manau, kad klientus apie tai turėtų informuoti daug aiškiau", – įsitikinusi moteris.

Šiuo metu suniokota "Audi Q7" tvarkoma. Vilnietė teigia, kad po ekspertų išvados buvo svarstoma, ar nereikėtų jos visai nurašyti.

"Norėtųsi, kad kitiems taip nenutiktų. Nors sulaukėme informacijos, kad tai tikrai ne pirmas toks atvejis šiose aikštelėse. Gal tuomet bendrovei reiktų imtis didesnių saugumo priemonių?" – svarstė Ignė V.

Pasiteiravus, kaip į šį nutikimą sureagavo "Unipark" atstovai, pašnekovė teigia, kad jie pasirūpino kelione iš Kauno oro uosto į Vilnių.

"Į Kauną parskridome vėlai, todėl kažkaip reikėjo grįžti į namus sostinėje. Įmonės atstovai suorganizavo transportą. Tačiau toliau viskas – tik mūsų pačių rūpestis", – apmaudo neslėpė vilnietė.

Už vagystę neatsako

Bendrovės "Unipark" paprašėme pakomentuoti šią situaciją. Rinkodaros specialistės Karolinos Slatkevičiūtės atsiųstame komentare teigiama, kad dėl įvykio apgailestaujama. "Unipark" atstovai produktyviai bendradarbiavo ir turimomis priemonėmis bei resursais pagelbėjo nukentėjusiam klientui: užfiksavo padarytą nusikaltimą, apie tai informavo klientą bei atsakingas institucijas. Klientui esant užsienyje, jam buvo nuolat teikiama visa informacija", – komentavo atstovė.

Nepamiršta paminėti ir to, ką jau minėjo nuo vagių nukentėjusi vilnietė, – kad bendrovė savo lėšomis pasirūpino kliento grįžimu iš oro uosto į namus.

"Deja, nusikaltimai vyksta nepriklausomai nuo to, ar tai yra mokama, ar nemokama stovėjimo vieta, aikštelė ar gatvė. Oro uosto parkavimo vietoje įvykdytas nusikaltimas nesiskiria nuo bet kurioje kitoje vietoje įvykdyto piktavalių nusikaltimo", – teigė K.Slatkevičiūtė.

Bendrovė pataria vairuotojams nepalikti vertingų daiktų automobilyje, kurie galėtų atkreipti vagių ir piktavalių dėmesį. "Įvykus nusikaltimui, visada bendradarbiaujame su klientu ir atsakingomis institucijomis. Ši mūsų nuostata nesikeis ir ateityje, todėl ir toliau pagal galimybes sieksime padėti klientui, jei atsitiks nelaimė", – žada atstovai.

Įtakos neturi?

Lietuvos oro uostų komunikacijos vadovas Marius Zelenius "Kauno dienai" teigė apgailestaujantis dėl nemalonumų, su kuriais susidūrė keleiviai.

"Norėtume atkreipti dėmesį į tai, kad Lietuvos oro uostuose ir jų prieigose veikia dviejų tipų automobilių parkavimo aikštelės. Vienos jų –  valdomos privačių bendrovių ir esančios privačioje žemėje. Kitos – esančios oro uostų teritorijose, priklauso VĮ "Lietuvos oro uostai", – teigė oro uosto atstovas.

Pasak jo, "Unipark" aikštelė Kaune, kurioje įvyko incidentas, yra privačioje žemėje už Kauno oro uosto teritorijos ribų.

"Dėl šios aikštelės su "Unipark" įmone sutarties neturime, tad veiklai ar paslaugų kokybei įtakos turėti negalime. Siekiame, kad keleiviams atvykti į oro uostus būtų patogu bet kokiu jų pasirinktu būdu. Į oro uostą atvykstantiems savo transportu siūlome rinktis arčiau keleivių terminalų esančias aikšteles, kuriose įrengtos stebėjimo sistemos bei geresnis apšvietimas", – aiškino M. Zelenius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pėstysis

Pėstysis portretas
Kas vakare yra matęs gatvėje policininką (ne gulintį)? Aš nesu matęs ir mano pažįstami ne....

Zelemunčikas

Zelemunčikas portretas
Ko čua atsiprašinėji kvaiša Vila?Manai,kad yra durnesnių už tave?Kalba visai ne apie tai.Kalba apie tai,kad stovėjimo aikštelių savininkai yra aferistai.Žmonės jiems užmoka ir jaučiasi saugūs.O tie?Pinigus už stovėjimą paėmė,o paslaugos už tuos pinigus žmogui nesuteikė.Matai pas juos ten nėra kamerų.Kodėl nėra?Kas davėleidimą imti pinigus už neaprūpintą apsauga automobilio stovėjimo vietą?Policija leidimą davė?Jeigu davė,tau tegul ten dieną naktį stovi polucajus.Kaip policija tokia neįgali,kad negali surasti dhuliganų daužančių automobilių langus?Tai už ką mes policijai mokame atlyginimus,perkame naujys automobilius,rėdome naujomis uniformomis,ekipiruote,?Ne nesakyk,kalčiausi visdėlto policnykai nesugebantys kokybiškai ir sąžiningai savo kasdienio darbo atlikti,o malti liežuviu į mikrofoną ir mirksėti prieš kameras gali kiekvienas mikčius,prieš tai atsakymus susirašęs į popieriuką ir per pirą dienų juos mintinai pramokęs

Vila

Vila portretas
Pasakysiu negraziai,prasau atleisti, bet kokia kvaisa palieka automobilyje kuprine su drabuziais, taip pat pinigine su pinigais? Reikia buti paskutinei kvaisai,kad palikti vertingus daiktus, kurie ir pritraukia vagis. Yra posakis, kas pats saugosi,ta ir Dievas saugo. Palieka "dovana" vagiui, tas ir susigundo. mReikia paciai saugoti savo daiktus,tai nereikes skustis. Aisku,vagys gali isilauzti ir del kitu priezasciu, bet niekada nereikia palikti tarsi jauko,tada maziau ir nukentesite.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių