Kauno grupuotės – Europai nebebaisios

Plačiai išreklamuotoje stambaus masto tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“, kuria buvo nusitaikyta į organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklą bei jų infrastruktūras visoje Europoje, Kauno gaujų nariai išskirtinio dėmesio nesulaukė.

Plačiai išreklamuotoje stambaus masto tarptautinėje operacijoje „Blue Amber“, kuria buvo nusitaikyta į organizuotų nusikalstamų grupuočių veiklą bei jų infrastruktūras visoje Europoje, Kauno gaujų nariai išskirtinio dėmesio nesulaukė.

Lyderiai – kiti

Tai pripažino ir kovos su organizuotu nusikalstamumu padalinius šalies policijoje kuruojantis Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis.

„Kalbant apie organizuotą nusikalstamumą, šiandien situacija Kaune, kaip ir šios operacijos rezultatai, nėra niekuo išskirtiniai“, – sakė A.Roginskis.

Portalo kaunodiena.lt duomenimis, pagrindiniai rezultatai, kuriais galėjo po šios operacijos pasigirti Lietuva, užfiksuoti Panevėžio bei Klaipėdos apskrityse. Ten, oficialiai nepatvirtintais duomenimis, šios operacijos išdavoje ir pradėti visi trys ikiteisminiai tyrimai – dėl nusikalstamu būdu gauto didelės vertės turto įgijimo ir realizavimo bei apgaulingo apskaitos tvarkymo.

Ką reiškia kuklūs rezultatai?

Kaip jau pranešta, ši Europolo koordinuota operacija buvo nukreipta į tokias nusikalstamumo sritis, kaip prekyba žmonėmis, kokainu bei heroinu ir šaunamaisiais ginklais, nusikaltimus elektroninėje erdvėje, neteisėta imigracija bei panašiai.

Anot A.Roginskio, pradiniame operacijos planavime Kauno policija nedalyvavo, tačiau vėliau remtasi ir jos turima žvalgybine informacija. Tačiau šalies mastu šioje operacijoje Kaunas atrodė kukliai.

„Kodėl – ar Kaune nebėra organizuoto nusikalstamumo?“ – klausėme kovos su juo veterano A.Roginskio.

„Jeigu anksčiau Kaune tikrai neretai buvo peržengiamos ribos, grupuočių nariams aiškinantis tarpusavio santykius, tai šiandien situacija kontroliuojama ir nėra kuo nors išskirtinė“, – tikino LKPB viršininko pavaduotojas.

Nuo atsakymo išsisuko

Anot A.Roginskio, organizuotą nusikalstamumą Kaune galima suskirstyti į tris etapus.

Pirmasis, apimantis 1990-2000 metus, kėlė nemažai problemų – trūko patirties, buvo nesusikalbėjimo tarp miesto teisėsaugos institucijų, net teko taisyti kolegų broką.
Situacija ėmė keistis nuo 2000-ųjų, kai jau buvo sukaupta patirties bei pradėti didinti kovos su šiuo negatyvių reiškiniu padalinių pajėgumai. To rezultatas – sumažėjusios organizuoto nusikalstamumo gretos Kaune ir valdoma situacija.  

Tačiau pagarsinti žvalgybinę informaciją, kiek šiuo metu Kaune veikia organizuotų nusikalstamų grupuočių, A.Roginskis nenorėjo. „Galiu tik patikinti, kad tokių klasikinių organizuotų grupuočių, kokiomis buvo „Daktarai“ ir „Agurkiniai“, Kaune nėra daug. Ir jos mūsų akiratyje – jų atžvilgiu tikrai atliekamas prevencinis darbas“, – išsisukinėjo nuo konkretaus atsakymo pašnekovas, akcentavęs, kad Lietuvoje apskritai nėra tokios vietos, kurioje dieną arba naktį būtų pavojinga vaikščioti ar važiuoti, kaip dar yra Vakarų Europoje – Vokietijoje, Prancūzijoje ar Anglijoje, kur policija viešai pataria neiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to-komedija

to-komedija portretas
AR IS PSICHUSKES AR KALIUZES RASAI? AR PUTLERIO AGENTAS ESI,kad dergi ant Lietuvos TIKRU patriotu???

komedija

komedija portretas
O konservatoriai?

bhnj

bhnj portretas
Kada bus sulaikytos UAB" Būsto valdų" grupuotės ??? Jos vykdo neteisėtą veiklą, be sutarčių su paslaugų( gavėjais-pirkėjais) ,tai skaitomas nelegalus verslas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių