Vagių gaujos sąskaitoje – 4 mln. eurų vertės grobis

Praėjusią savaitę Kaune finišavo Europolo koordinuojama operacija, apie kurią praneša ir Prancūzijos žiniasklaida. Sulaikymuose ir kratose, atliktose Kaune bei Kauno rajone, kartu su mūsų pareigūnais dalyvavusiems Prancūzijos žandarmerijos atstovams net teko pirkti papildomus lagaminus rastiems įkalčiams susikrauti.

Tyrimas truko apie metus

Prancūzijos teisinės pagalbos prašymą, siejamą su rytinėje šios šalies dalyje pradėjusiais masiškai dingti vilkikais bei jų puspriekabėmis, Kauno apygardos prokuratūra gavo 2015-ųjų pradžioje.

Per apie metus užtrukusį tyrimą pavyko nustatyti 11 su šiomis vagystėmis siejamų asmenų. Jie įtariami priklausę nusikalstamam susivienijimui, 2014-2015 metais pavogusiam ne tik minėtame, bet ir kituose Prancūzijos regionuose 41 vilkiką bei jų puspriekabę, priklausiusius įvairioms užsienio logistikos kompanijoms. Pavogto turto vertė – daugiau kaip 4 mln. eurų.

Anot šio teisinės pagalbos prašymo vykdymui vadovavusio Kauno apylinkės prokuroro Virginijaus Mizaro, nusikalstamo susivienijimo branduolį sudaro ne kartą teisti kauniečiai bei Kauno rajono gyventojai.

Visi jie suimti. Tačiau ne visi artimiausiu metu pagal Europos arešto orderį turėtų būti perduoti Prancūzijai, nes kai kurie įtariami automobilių vagystėmis ir Lietuvoje. O, pagal nusistovėjusią tarptautinio bendradarbiavimo praktiką, pirmiausiai bausmė turi būti atlikta tėvynėje.

Grobis buvo skirtas Rytams

Nustatyta, kad į šio nusikalstamo susivienijimo veiklą buvo įtraukta ir keletas socialiai pažeidžiamų tolimųjų reisų vairuotojų.

Kai kurie iš jų sutiko už atlygį parvaryti pavogtas transporto priemones į Lietuvą. Ir tai darė ne kartą. Kai kurie – laisvu laiku tarp reisų ar per atostogas.

Nustatyta, kad dažniausiai vagystės buvo vykdomos prieš savaitgalį. Joms buvo kruopščiai rengiamasi – ne tik stebėta aplinka, bet ir pasigaminti suklastoti dokumentai, o ant pavogtos transporto priemonės iš karto buvo perkabinamas lietuviškas valstybinis numeris.

Manoma, kad dauguma iš Prancūzijos automobilių stovėjimo aikštelių ar net didelių logistikos kompanijų teritorijų pavogtų vilkikų bei jų puspriekabių Lietuvoje ilgai neužsibūdavo. Ir netrukus tęsdavo kelionę tolyn į Rytus.

Ilgapirščius domino ne puspriekabėse esantys kroviniai, bet jų bei vilkikų modeliai - „Scania“ bei „Volvo.“

Tarp įtariamųjų – ir užsieniečiai

Pasak Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos 3-iojo skyriaus viršininko Aleksej Gubenko, kartu su pavaldiniais aktyviai dalyvavusio šioje operacijoje, jiems pavyko rasti šešis pavogtus vilkikus ar jų puspriekabes. Dalį – Lietuvoje, kitus – kitose Europos Sąjungos šalyse.

Tarp sulaikytųjų yra ir užsienio valstybių piliečių. Dalis įtariamųjų, kurių amžius nuo 20 iki 50 metų, sulaikyta užsienyje. Tačiau didesnioji dalis – Lietuvoje.
Per kratas pas kai kuriuos įtariamuosius rasta, kaip manoma, iš šios nusikalstamos veikos uždirbti per 10 tūkst. eurų.

Per apie metus užtrukusį tyrimą mūsų teisėsaugininkai ne kartą lankėsi Europole bei Prancūzijoje. O pastarųjų pareigūnai – Lietuvoje. Ir tai pasiteisino su kaupu, nes per kratas, atliktas Lietuvoje, rasti įkalčiai (vagysčių metu naudoti įrankiai, ryšio priemonės bei pan.) netilpo į kolegų iš užsienio
atsivežtus lagaminus. Teko „Akropolyje“ pirkti papildomus.

Bendradarbiavimas intensyvėja

Kauno pareigūnams, tiriantiems transporto priemonių vagystes, tai – didžiausia pastarųjų metų operacija.

Demaskuoti nusikalstamam susivienijimui priklausę lietuviai priskiriami jaunajai nusikaltėlių kartai. Tarp jų garsiai nuskambėjusių Lietuvos nusikalstamo pasaulio atstovų nėra. Pareigūnai prisipažino, kad keli iš įtariamųjų net nebuvo patekę į jų akiratį.

„Ši sėkminga operacija – žinia tiems asmenims, kurie įsivaizdavo, kad, darydami nusikaltimus užsienyje, neįklius. Bendradarbiavimas tarp įvairių šalių policijų vyksta intensyviai ir duoda vis efektyvesnius rezultatus“, - akcentavo A.Gubenko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių