Lietuvos apeliacinis teismas vėl paleido Asilą į laisvę

  • Teksto dydis:

Lietuvos apeliacinis teismas, vakar nagrinėjęs Mindaugo Mažeikos, dėl savo neprognozuojamo charakterio turinčio Asilo pravardę, advokato skundą dėl jo ginamojo suėmimo, ir vėl pavertė niekais visas Kauno teisėsaugininkų pastangas laikyti šį jų galvos skausmu tapusį asmenį izoliuotą nuo visuomenės. Tačiau, paleisdamas jį vėl į laisvę, skyrė esą gerokai Asilo galimybes daryti naujus nusikaltimus suvaržantį įpareigojimą.

Rado klaidą

Kaip portalą kauno.diena.lt informavo šio teismo pirmininko padėjėja ryšiams su visuomene Vilma Budėnienė, skundą nagrinėjusi teisėjų Aloyzo Kruopio, Jolantos Čepukėnienės ir Ernestos Montvidienės kolegija nustatė, kad Kauno apygardos teismas, skirdamas M.Mažeikai griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą, padarė teisės taikymo klaidą. Baudžiamojo proceso kodekse nenumatyta galimybė tuo pat metu tam pačiam asmeniui taikyti ir griežčiausią kardomąją priemonę, ir švelnesnes. O skiriant M.Mažeikai suėmimą, paliktas ir 20 tūkst. eurų užstatas, už kurį, kaip jau rašyta, jis buvo paleistas į laisvę.

Dėl šios priežasties suėmimas M.Mažeikai pakeistas į švelnesnę kardomąją priemonę – intensyvią priežiūrą, t. y. stebėjimą elektroniniu prietaisu (apykoje). Kartu su nuolatiniu jos dėvėjimu M.Mažeika įpareigotas ir neišeiti iš savo gyvenamosios vietos Kaune nuo 18 iki 7 val. 

Perspėtas, kad vėl gali būti suimtas

Be to, M.Mažeikai išaiškinta, kad už intensyvios priežiūros sąlygų pažeidimą, kaip ir už apykojės nusiėmimą, gadinimą ar sunaikinimą, jam vėl gali būti paskirtas suėmimas. Ir, kad jis privalo šaukiamas atvykti į teismą, nekliudyti proceso eigai bei nedaryti naujų nusikalstamų veikų.

Anot apeliacinio teismo atstovės, priimant tokį sprendimą, atsižvelgta ir į tai, kad M.Mažeika serga sunkia onkologine liga, įtraukta į sunkių ir nepagydomų ligų sąrašą (IV stadija). Ir jos gydymas, kaip rašoma ekspertų išvadoje, laisvės atėmimo vietų ligoninėje negali būti teikiamas, todėl taikant suėmimą jam nebūtų tinkamai užtikrinta sveikatos priežiūra.

Be to, anot šį ne vieną kaunietį šokiruosiantį sprendimą priėmusios teisėjų kolegijos, nors duomenys apie M.Mažeikos padarytus naujus administracinės teisės pažeidimus ir baudžiamąjį nusižengimą ir neigiamai jį charakterizuoja, savo pavojingumu jie neprilygsta nusikaltimams.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama. O intensyvios M.Mažeikos priežiūros vykdymas pavestas Kauno apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.

Užburtas ratas

Priminsime, kad jau aštuonis kartus teistas 42-ejų M.Mažeika liepos 19-ąją buvo suimtas Kauno apygardos teismo nagrinėjamoje byloje, kurioje jis kaltinamas 2016-ųjų kovą, būdamas apsvaigęs nuo psichotropinių, narkotinių medžiagų bei alkoholio, du kartus šovęs iš nenustatyto savadarbio arba perdirbto šaunamojo ginklo į kito, kaip ir jis, su Kauno nusikalstamomis grupuotėmis siejamo asmens galvą ir jį nužudęs. Taip pat jis kaltinamas svetimo turto sunaikinimu – automobilio padegimu ir bandymu papirkti eilinį jo Kelių eismo taisyklių pažeidimą konstatavusius policijos pareigūnus.

Šioje byloje M.Mažeika buvo sulaikytas už poros dienų po jam inkriminuojamo nužudymo ir kurį laiką suimtas. Tačiau 2016-ųjų lapkritį Lietuvos apeliacinis teismas M.Mažeikos suėmimą pakeitė į jau minėtą užstatą. 2017-ųjų rugpjūtį, konstatavus, kad M.Mažeika toliau pažeidinėja įstatymus, jis vėl buvo Kauno apylinkės teismo suimtas. Tačiau 2017-ųjų rugsėjį Lietuvos apeliacinis teismas, tenkindamas M.Mažeikos advokato Ričardo Girziušo skundą, Asilo suėmimą taip pat panaikino. 

Kaip jau rašyta, po liepos 19-osios Kauno apygardos teismo nutarties vėl suimti M. Mažeiką, jis dar kurį laiką slapstėsi, kol, padedant visuomenei, pagaliau buvo sulaikytas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jane

Jane portretas
Kodėl laikraštis tyčiojasi? Kas ir koks bebūtų, šis žmogus turi pavardę. Tai taip "kovojame" su patyčiomis?

praktika rodo

praktika rodo portretas
kai teismo sprendimas būna prasilenkiantis su bet kokia logika, visada gale būna prierašas "sprendimas galutinis ir neskundžiamas"

kazkam

kazkam portretas
is auksciau matosi bus naudingas kazkur ir kazkada kelti suirute ar tik ne u. spec. t. uzsakymu?......
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių