Makabriška Šančių paslaptis: pasiūlytos bausmės vienam iš žudikų atėmė kalbos dovaną

Dviem buvusiems Žemųjų Šančių gyventojams, per pusmetį tame pačiame šio Kauno mikrorajono name nužudžiusiems du žmones, pasiūlytos griežtesnės bausmės, negu numatytos pagal jiems pareikštą kaltinimą. Vienas iš jų dėl to taip sutriko, kad net atsisakė teisės į paskutinį žodį.

Kurstytoja išlindo per adatos skylutė

Kaip jau rašyta, jau tris kartus teistas 31-erių Vitalijus Tereščenko bei vos šešių klasių išsilavinimą turintis 38-erių Gintaras Majauskas, kurio biografijoje – vienas teistumas, abu nusikaltimus įvykdė dėl moters, su kuria jie abu kelerius metus kartu gyveno po vienu stogu. Tik G.Majauskas – kaip oficialus sugyventinis. O V.Tereščenko – kaip jo draugas.

Pastarasis, priglaustas tik laikinai, užsibuvo šioje pastogėje kelerius metus. Ir net pradėjo čia kviestis savo draugus. O šie iš šių namų jau nebeišėjo – buvo išnešti jau nužudyti, dėl to, kad taip pat rodė dėmesį jų šeimininkei. Pastaroji apie šiuos nusikaltimus, atskleistus tik po poros metų, taip pat žinojo. Tačiau, patraukta baudžiamojon atsakomybėn už tai nebuvo, nes Baudžiamasis kodeksas nenumato atsakomybės už nusikaltimų slėpimą juos padariusių asmenų šeimos nariams.

Demaskavo mažametės liudytojos

V.Tereščenko ir G.Majauskui inkriminuojamas žmogžudystes padėjo atskleisti jų liudytojomis tapusios mažametės pastarojo sugyventinės dukros.

Remiantis kaltinamuoju aktu, 2014-ųjų rugpjūčio 31-ąją šiame Kanapių gatvės 12a numerį turėjusiame name buvo nužudytas Ričardas P. iš Vilijampolės, kuriam nuo daugybinių smūgių rankomis ir kojomis lūžo kaukolė bei krūtinkaulis. Jis purtytas ir elektrošoku, kurį, aukos artimųjų duomenimis, V.Tereščenko buvo pavogęs iš buvusio policininko.

V.Tereščenko/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Iš pradžių nužudytojo palaikai buvo paslėpti greta esančiame jau Drobės gatvės garaže. Vėliau užkasti prie namo. Galiausiai po kelių dienų iškasti ir nuvežus prie Nemuno įmesti į jį.

Mįslės narpliotos ilgai

Kita teisiamųjų auka – Audrius P. iš Batniavos buvo nužudytas 2015-ųjų kovo 22-ąją. G.Majauskas kaltinamas šį smaugęs, o V.Tereščenko – smogęs aukai mažiausiai du kartus peiliu į kairiąją krūtinės pusę.

Ir šio nužudytojo palaikai, apipilti druskos rūgštimi, buvo užkasti garaže, kur išgulėjo iki pernykščio birželio, kai teisiamieji pradėjo duoti parodymus, kuriuose susipainiojo. Tokiu būdu Kauno teisėsaugininkai, aiškinęsi vieną galimą nužudymą – Ričardo P., išsiaiškino ir Audriaus P. dingimo mįslę.

Abu jie buvo ieškomi kaip dingusieji be žinios.

Ričardo P. palaikus po kelių savaičių Nemunas išplukdė ties Kauno rajone esančiu Paštuvos kaimu. Tačiau dėl jų būklės nebuvo įmanoma nustatyti tikslios mirties priežasties.

Vertė kaltę vienas kitam

Stojęs prieš Kauno apygardos teismą, V.Tereščenko tikino tik padėjęs G.Majauskui atkeršyti Ričardui P. už tai, kad šis lindo prie jo sugyventinės Virginijos Ž. Ir tik porą kartų trenkęs kumščiu negarbingai besielgiančiam svečiui į veidą, o po to dar porą kartų panaudojęs elektrošoką. Daugiau G.Majauskui pagalbos nereikėjo – esą šis pats užšoko ant konkurento krūtinės ir ant jos šokinėjo.

G.Majauskas teigė sudavęs įžūliam svečiui tik vieną smūgį į veidą. O po to jau prasidėjo labiau už jį įsiutusio V.Tereščenko egzekucija Ričardui P. Jis dar bandęs stabdyti sužvėrėjusį draugą, tačiau šis atsakęs, kad ir jis gali sulaukti tokio paties likimo.

Dar vienas nusikaltimas neatskleistas?

Ir pasakodamas apie Audriaus P. nužudymą, V.Tereščenko buvo linkęs dalį kaltės versti G.Majauskui. Esą šis, tada nubėgęs į Virginijos Ž., prie kurios priekabiavo ir neblaivus Audrius P., pagalbos šauksmą, puolė pastarąjį smaugti. Jam atbėgus paskui G.Majauską, Audrius P. jau buvo be sąmonės. O jis esą, sunerimęs, kad pakvipo jau antra žmogžudyste, dėl kurios gali būti įminta ir pirmosios paslaptis, nusprendė inscenizuoti Audriaus P. užpuolimą gatvėje. Todėl atsinešė iš virtuvės peilį ir smogė šiuo gulinčiajam be gyvybės ženklų porą kartų į pilvą. „Bet turbūt jis dar buvo gyvas“, – galiausiai, susipažinęs su eksperto išvadomis dėl Audriaus P. mirties priežasties, pripažino V.Tereščenko.

G.Majauskas tikino tik laikęs, liepus V.Tereščenko, keliu prispaudęs antrosios jų aukos kaklą. Kol V.Tereščenko grįžo su peiliu.

Anot G.Majausko, po kurio laiko jis Virginiją Ž. palikęs. Tada, jo manymu, kažkas ir padegė šios namus.

G.Majauskas/Eitvydo Kinaičio nuotr.

Advokatė siūlė išteisinti

Už tyčinį nužudymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo septynerių iki penkiolikos metų. Tačiau prokurorė pasiūlė izoliuoti V.Tereščenko nuo visuomenės septyniolikai metų. G.Majauską – šešiolikai. Siūlant bausmes atsižvelgta ne tik į teisiamųjų vaidmenis žudant sugėrovus, bet ir jų biografijas bei charakteristikas. Akivaizdžiai labiau neigiamas V.Tereščenko paveikslas, nors pastarajam valstybės skirta advokatė ir prašė jį išteisinti dėl Ričardo P. nužudymo, nes nenustatyta, kieno smūgiai šiam buvo mirtini.

Ričardo P. sesuo prašo iš teisiamųjų 40 tūkst. eurų moralinio atlygio. Apie 8 tūkst. eurų ieškinį, suskaičiavusi visas Ričardo P. vaikams, kuriems – tik penkeri bei aštuoneri metai, jau išmokėtas našlaičių pašalpas, teisiamiesiems yra pareiškusi ir „Sodra“.

Audriaus P. motina prašo 30 tūkst. eurų moralinio atlygio.

Nuosprendį planuojama skelbti jau kitais metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ziauru..

Ziauru.. portretas
Tai ką reikia padaryti, kad iki gyvos galvos skirtų?

Likimas

Likimas portretas
Aborto liekanos. Kas už tai jei moteris nenori vaiko ją versti vistiek gimdyti tokius degradus ??? Gal galėtų tokius degradus priglausti kurie pasisako prieš abortus ???

Velnias

Velnias portretas
kaip tokius dar Zemele nesioja.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių