Močiutės žudiką į teismą atlydėjo sustiprinta apsauga

Kauno apylinkės teismas leido suimti įtariamuosius, iš savanaudiškų paskatų nužudžiusius 70-metę Rokų gyventoją. Tačiau ne maksimaliam trijų mėnesių terminui, kaip prašė prokuroras. 16-metis velionės anūkas O.B. suimtas dviem mėnesiams. Įtariamas jo bendrininkas, 33-ejų metų Kauno rajono Girininkų kaimo gyventojas Egidijus D., – vienam mėnesiui.

Elgėsi nevienodai

Trečiadienio vidurdienį įtariamieji į teismą buvo atvežti tradiciškai atskirai, kad pakeliui tarpusavyje nesuderintų parodymų. 16-metis – su penkių policijos pareigūnų, trys iš kurių buvo uniformuoti, palyda. Įtariamas jo 33-ejų bendrininkas buvo atgabentas konvojaus automobiliu, kartu su kitais suimtaisiais, kurių bylos nagrinėjamos Kauno apylinkės teisme.

Sunku spręsti, ar skirtingos pristatymo į teismą sąlygos turėjo įtakos ir nevienodam šių įtariamųjų elgesiui, pamačius žiniasklaidos fotoobjektyvus. 16-metis, nors ir dėvėjo tradicinį tokiais atvejais gobtuvą, savo veido pernelyg neslėpė. Jo dvigubai vyresnis bendrininkas, kurio biografijoje, anot teisėsaugininkų, – jau ne vienas teistumas, buvo linkęs dangstytis.

Kaip teigiama Kauno apylinkės teismo pirmininko padėjėjos ryšiams su žiniasklaida ir visuomene Vaidos Bytautės pranešime, teisėjas Aurelijus Rauckis leido abu įtariamuosius suimti, atsižvelgdamas į jų pasirinktą netinkamą gyvenimo būdą bei alkoholio vartojimą ir įvertindamas, kad, būdami laisvėje, jie gali pasislėpti. Už nužudymą dėl savanaudiškų paskatų gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos. 

Prisipažįsta tik vienas

Kaip jau rašyta, savo kaltę pripažįsta tik nužudytosios anūkas O.B., davęs antradienį parodymus ir nusikaltimo vietoje, kurioje pirmadienį po pietų ir buvo sulaikytas, kai priverstas jo močiutės pasigedusių giminaičių atrakino buto duris. Velionė buvo rasta lovoje sužalota galva.

Įtariamasis močiutės nužudymu teigia trenkęs jai kelis kartus per galvą taburete. Tai įvyko šeštadienio vakare, jam grįžus į namus po talkos pjaunant malkas. Bylos duomenimis, įvykio metu 16-metis buvo neblaivus. Močiutė jau buvo atsigulusi, tačiau dar nemiegojo. Jiedu dar kalbėjosi, močiutei neįtariant, kad jis slapčia parsivedė ir dvigubai vyresnį bei, teisėsaugininkų duomenimis, jau keturis kartus teistą Egidijų D., pravarde Špokas. Esą pastarasis ir buvo šio nusikaltimo sumanytojas, tačiau 16-mečiui smurtaujant prieš močiutę, jis tik ieškojo šios namuose pinigų bei pirmas paliko nusikaltimo vietą dar iki tragiškos jo kulminacijos.

Egidijus D. savo kaltės nepripažįsta – nei to, kad buvo nužudytosios namuose nusikaltimo metu, nei kad kurstė, įkalbinėjo jos anūką „padėti močiutę į vietą“ ir pasisavinti jos pinigus. Tačiau teisėsaugininkai linkę manyti, kad jis vis dėlto buvo nusikaltimo vietoje.

Melavo auklėtojai

Močiutę nužudęs O.B. dar ją perrengė ir išnešė iš namų kruvinus velionės drabužius. Šie vėliau rasti paslėpti miške.

Užrakinęs namuose močiutės palaikus, 16-metis pernakvojo pas draugą. Tačiau pirmadienį mokykloje jau nepasirodė. Anot šios pakaunės gimnazijos pedagogų, ryte jis klasės auklėtojai atsiuntė SMS žinutę, kad pamokose nepasirodys – esą turi neatidėliotinų pateisinamų reikalų. Pastaruoju metu jis dėl panašių priežasčių prastai lankė mokyklą, nes po spalio mėnesio gaisro namuose, kurio tyčiniu sukėlimu pats ir įtariamas, vykdavo į apklausas policijoje.

Gavusi O.B. žinutę, auklėtoja nusprendė paskambinti ir jo močiutei, norėdama patikrinti, ar jis nemeluoja. Tačiau močiutės telefonas buvo išjungtas. Tada paskambinta pačiam 16-mečiui. Jis atsiliepė, tačiau, paprašius perduoti telefoną močiutei, šį išjungė. Ir jau daugiau neatsiliepė.

Mokykloje problemų nekėlė

Kaip jau rašyta, pirmadienį po pietų tik telefonu O.B. surado ir jo močiutės brolis bei sesuo. Paauglys atvyko „su kvapu“. Jį sulaikiusi policija nustatė 0,84 promilės girtumą.

O.B. kišenėse rasta velionės banko kortelė bei keli šimtai eurų. Tačiau 16-metis bandė tikinti, kad tai – jo santaupos bei atlygis už sekmadienio talką.

Anot O.B. pedagogų, šis dešimtokas visada mokėjo pasirodyti teigiamai bei rasti pasiteisinimą. Gal todėl gimnazijoje jis problemų nekėlė, nors mokėsi tik vidutiniškai. Be to, ir jo močiutė buvo linkusi viską užglaistyti. Nors pedagogus ir pasiekdavo gandai apie tai, kad šis dešimtokas po pamokų girtauja ir, anot kaimynų, vis dažniau smurtauja prieš močiutę, ši buvo linkusi neigti ir tai. O bendravimas su ja buvo keblokas, nes dėl sveikatos būklės ji negalėjo atvykti į mokyklą. Tačiau visada atsiliepdavo mobiliuoju telefonu.

Po to, kas įvyko, pedagogai neatmeta, kad po senelio mirties, įvykusios prieš pusmetį, dar labiau pasiligojusi O.B. močiutė jau su juo nesusitvarkė, bet toliau dangstė anūką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Maciau

Maciau  portretas
Daug kas mate kad Osvaldas gere visa menesy ne su Egidijum Daugele o su liudininkes vyru Egidijum, Egidijus sujimtas po ju parodimu,dabar kaip manot kas nuzude? Liudininke pati prisidejusi prie nuzudimo su savo vyru,todel taip meluoja duodami parodymus,Osvaldas jiem pirko viska,davinejo pinigus ir Draugavo su ju dukra 13 metu?!!!!! Ysidemekite 13 metu!!!! Tevai leidzia 13 metu dukrai miegoti su 16 metu.....

Nerijus

Nerijus portretas
Egidiju pazystu nuo smelio dezes, jis negeria jau nemazai laiko o spaudoi raso kad jis geria ir panasiai del to suimame menesiui, netikiu kad jis taip sugalvojo jam 33m cielas vyras susitvarkes gyvenima ir staiga sugalvojo nuzudyti senute del keliu euru NESAMONE.Man atrodo kad pareigunai neturi ka veikti arba jie buki.Laikykis E.D ☹️

Nezinau

Nezinau  portretas
Piemenys daro tvarka visur,suauge zmones bijo y lauka iseiti! Sedekit savo kaimiose ir miestuose su tevais ir t.t! Zmones bijo ,bijo kalbeti nes gaus lupt nuo piemburniu!!! Valdze nieko nedaro,tevai gere ir neziuri ka ju vaikai daro!!!! Ykisa nekaltus zmones kad liktu subines sausos o ant kito suvercia viska! Palaikom E.D ! Auklekit vaikus!!! Darykit kaska!!! Stiprybes E.D mamai!
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių