Ar apsimoka? Lašišos Kauno regione gali kainuoti ir po 2 tūkst. litų

Sekmadienį aplinkosaugininkai nuo ankstaus ryto tikrino žvejus. Kad ir kaip garsiai skelbta apie nuo rugsėjo 1-osios vykdomą akciją „Lašiša-2014“, apie tai girdėjo ne visi.

Sekmadienį aplinkosaugininkai nuo ankstaus ryto tikrino žvejus. Kad ir kaip garsiai skelbta apie nuo rugsėjo 1-osios vykdomą akciją „Lašiša-2014“, apie tai girdėjo ne visi.

Lašišines žuvis galima gaudyti tik tam skirtose nustatytose vietose, privaloma turėti žvejo mėgėjo kortelę, kuri vienai dienai kainuoja 10 litų. Nemokamą žvejybos teisę turintys asmenys gali žvejoti tik tais įrankiais ar masalais, kurie nenaudojami plėšrioms ar lašišinėms žuvims, o atsitiktinai užkibus lašišai ar šlakiui, privalo juos nedelsdami paleisti.

Bet kur ir bet kada žvejoti neleidžiama bandant apsaugoti lašišų ir šlakių migracijos kelius ir nerštą. Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento (RAAD) inspektoriai sekmadienį tikrino Nerį Jonavos rajono ribose pasirinkusius žvejus. Daugiausiai žvejų - net 40 - buvo susigrūdę prie Neries santakos su Šventąja. Vis dėlto didžiausi laimikiai buvo krepšiuose tų, kurie meškeriojo Neryje prie Jonavos geležinkelio tilto. Pavyzdžiui, čia vienam žvejui buvo užkibęs net 3,5 kg. svorio salatis. Beje, nė vienam  vis visų patikrintų žvejų tądien nebuvo užkibę nei lašišų, nei šlakių.

Aplinkosaugininkai džiaugėsi, kad žvejai vis labiau paiso taisyklių. Tačiau yra ir tokių, kuriems net ir didžiulės baudos nė motais. Už neteisėtai sugautas lašišines žuvis skiriama administracinė bauda siekia nuo 800 iki 2 tūkst. litų konfiskuojant įrankius ir priemones, o už kiekvieną sugautą žuvį teks sumokėti daugiau kaip 2 tūkst. litų žalą.

Iš viso sekmadienį buvo patikrinti 59 žvejai. Jų buvo ne tik vietinių, iš Jonavos, bet ir iš Kauno, Ukmergės, Kėdainių, Švenčionių. Trims nemalonumai gresia, nes per anksti išsitraukė meškeres, o vienas buvo be žvejo mėgėjo bilieto. Jų laimė, kad nebuvo spėję nieko sužvejoti.

"Taisyklėse nurodyta, kad žvejoti galima tik saulei patekėjus. Trys žvejai rasti žvejojantys 6:50 val., tai yra, 10 min. iki saulėtekio. Vienas jų teisinosi taip: atvažiavo anksčiau, nes norėjo užsiimti geresnę vietą", - pasakojo reide dalyvavęs Kauno RAAD Jonavos rajono agentūros vedėjas Kęstutis Celiešius. Akcija „Lašiša-2014“ tęsiasi  iki  lapkričio 20 dienos.

Nemažą baudą dėl gero laimikio užsidirbo rugsėjo 3 d. Kauno mariose tinklais žvejojęs vyras. Apie jį bendruoju pagalbos telefonu pranešė žvejas mėgėjas. Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos inspektoriai surengė pasalą.

Vėlai vakare tinklų patikrinti atplaukė du vyrai, vienas jų paspruko. Paaiškėjo, kad sulaikytasis yra savo srities profesionalas, anksčiau dirbęs vienoje iš verslinę žūklę vykdžiusių įmonių Kauno mariose. Trijuose pastatomuose tinkluose buvo įkliuvęs nemenkas grobis: 21 karšis, 1 karpis ir 4 sterkai. Kuo didesnis laimikis, tuo didesnė žala gamtai ir tuo daugiau nemalonumų pažeidėjui. Ji tuo atveju siekė 7 tūkst. litų, be to, teks sumokėti ir administracinę baudą nuo 400 iki 1 tūkst. litų. Taip pat iš pažeidėjo konfiskuota guminė valtis, du irklai bei visi žvejybos metu naudoti nemėgėjiškos žvejybos įrankiai.

Rugpjūčio 22 d. Kauno rajone vykusio reido metu išaiškintas neeilinis pažeidimas. Zapyškio karjere sučiupti du piliečiai, su per dideliu apetitu gaudę vėžius. Jie vėžiavo naudodami pusantro karto daugiau bučiukų ir samtelių nei leidžiama. Tačiau dar labiau pažeidėjų piniginės patuštės dėl įspūdingo laimikio - 305 siauražnyplių vėžių. Vienam žvejui sugauti leidžiama iki 50 siauražnyplių ar plačiažnyplių vėžių.

Vyrams be administracinės baudos, kuri siekia iki 200 litų, teks atlyginti gamtai padarytą žalą, kuri jų atveju siekia daugiau kaip 6 tūkst. litų.

Pastebėjus asmenis, kurie galimai daro pažeidimus, aplinkosaugininkai prašo juos informuoti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Žvejo mėgėjo kortelę galima įsigyti naudojantis elektronine aplinkosaugos leidimų informacine sistema ALIS http://alis.am.lt arba „Perlo“ terminaluose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ABSURDŲ TEATRAS

ABSURDŲ TEATRAS  portretas
Okaip tą saulę pamatysi, jeigu diena apniukusi ir dar rūkas rudenį ilgai neišsisklaido AAA???

To DAS

To DAS portretas
Ponas DAS, vieni megsta biogioti, kiti su dviračių važinėti, treti grybauti ir t.t. o kiti megsta pažvejoti, nevisada būtina imti viska ka pagauni, pats procesas teikia malonuma. Buvimas gamtoje, atsipalaidavimas, galvos "pravalymas".

DAS

DAS portretas
Gali pamanyti, kad tie meškeriotojai patys alkaniausi žmonės. Gyvenime neesu turėjęs rankose nei meškerės nei spiningo, o man jau 73 metai. Nesuprantu tų žvejų godumo.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių