Nuteistas Aklųjų ir silpnaregių paramos fondo vadovas

  • Teksto dydis:

Kauno apygardos teismas penktadienį kaltu pasisavinus paramą pripažino Aklųjų ir silpnaregių paramos ir labdaros fondo vadovą Rimantą Kugį, jam skirta laisvės apribojimo bausmė.

Kauno apygardos teismas penktadienį kaltu pasisavinus paramą pripažino Aklųjų ir silpnaregių paramos ir labdaros fondo vadovą Rimantą Kugį, jam skirta laisvės apribojimo bausmė.

Kaip pranešė teismas, R. Kugiui skirta subendrinta dvejų metų laisvės apribojimo bausmė su įpareigojimu šiuo laikotarpiu nuo 22 val. iki 7 val. būti namuose ir be bausmę vykdančios institucijos žinios nekeisti gyvenamosios vietos. Taip pat nuspręsta konfiskuoti iš R.Kugio 18,9 tūkst. eurų valstybės nuosavybėn.

R. Kugys kaltintas, kad turėdamas ir disponuodamas gauta parama, per kelis kartus pasisavino bendrovės „Arčia“ paaukotą turtą – 65,5 tūkst. litų (18,9 tūkst. eurų). Taip pat kaltintas, kad tyčia apgaulingai tvarkė teisės aktų reikalaujamą bendrovės buhalterinę apskaitą.

„Surinktų ir teisiamajame posėdyje ištirtų įrodymų visuma patvirtina, kad kaltinamasis R. Kugys padarė jam inkriminuotus nusikaltimus. Nors kaltinamasis kaltu neprisipažino ir nesuprato kaltinimo esmės, tačiau teismas tokią jo poziciją laiko gynybos būdu, siekiant išvengti baudžiamosios atsakomybės. Jo duotas paaiškinimas dėl padarytų nusikalstamų veikų yra nelogiškas ir sunkiai suprantamas. R. Kugys visaip stengėsi pateisinti save, gudravo, nuo klausimų stengėsi išsisukti, po kelis kartus aiškindamas savo poziciją, sumenkindamas savo vaidmenį nusikaltimų padaryme ir kaltindamas aplinką bei pareigūnus, atlikusius ikiteisminį tyrimą“, – rašoma teismo nuosprendyje.

Teismas konstatavo, kad labdaros fondo vadovas, nors yra neįgalus – jam neterminuotai nustatytas specialusis nuolatinės priežiūros poreikis, darbingumo lygis 0–25 proc., taip pat kaltinamajam nustatyta ir kitų ligų, tačiau nei neįgalumas, nei kitos ligos nesutrukdė R.Kugiui daryti tyčinius nusikaltimus.

Skirdamas bausmę, teismas atsižvelgė į padarytų nusikalstamų veikų pavojingumo laipsnį, kaltės formą, nusikalstamų veikų motyvus, stadiją, kaltinamojo asmenybę. Kaltinamasis padarė du tyčinius nusikaltimus, vieną – sunkų, kitą – apysunkį. Teistas, jo atžvilgiu Kauno apygardos teisme nagrinėjama dar viena baudžiamoji byla. Baustas administracine tvarka. Lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nenustatyta.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.

Kauno apygardos teisme pernai birželį išnagrinėta kita R.Kugio baudžiamoji byla, joje jam skirtas laisvės apribojimas 2 metams ir konfiskuota turto už 745 tūkst. litų (215,7 tūkst. eurų). Dar viena byla nagrinėjama šiuo metu, joje R.Kugys taip pat kaltinamas turto pasisavinimu ir apgaulingu apskaitos tvarkymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių