Nužudytų lūšių byla: pasieniečiai išvengė ir atsakomybės, ir ieškinio

Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmai ne tik atleido nuo baudžiamosios atsakomybės tris šio rajono gyventojus – Valstybės sienos apsaugos (VSAT) pareigūnus, kaltintus neteisėtu dviejų lūšių – patelės bei jos jauniklio, įtrauktų į Saugomų gyvūnų sąrašą, laikymu, bet ir atmetė Aplinkos apsaugos departamento ieškinį dėl gamtai padarytos žalos.

Kaip jau rašyta, šie statutiniai VSAT valstybės tarnautojai – tėvas, sūnus bei šeimos draugas buvo demaskuoti šių metų pradžioje, bandant minėtas lūšis parduoti. Apie tai Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnams pranešė pilietiškas asmuo, sulaukęs tokio pasiūlymo.

Gavusieji šią informaciją pasidalijo ja su Kauno policija. Įtariamųjų sulaikymą organizavo Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdyba, kurios pareigūnai apsimetė susidomėjusiais pasiūlymu ir nusipirko vieną parduodamą lūšį už 250 eurų.

Kriminalistams atlikus kratą pardavėjų šaldikliuose, rasta ir antra lūšis. Ekspertai konstatavo, kad jos abi buvo pasmaugtos, paspendus kilpas. Per kratas rastas ir visas maišas jų.

Tačiau įrodyti, kad demaskuotieji ir brakonieriavo nepavyko. Ikiteisminio tyrimo metu tėvas ir sūnus – 54-erių R.M. ir 23-ejų A.M. savo kaltę neigė. O šeimos draugas – 24-erių L.K. duoti parodymus atsisakė.

Tačiau teisme jie visi prisipažino dėl jiems pareikštų kaltinimų ir teigė, kad dėl to gailisi. O vienas iš teisiamųjų – jau minėtas ikiteisminio tyrimo metu tylėjęs šeimos draugas L.K. pareiškė esą radęs šias lūšis jau negyvas, kai ieškojo miške gyvūnų ragų.

Po tokios įvykių sekos teisiamųjų advokatai paprašė atleisti jų ginamuosius nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, netaikant jokio užstato – esą dėl mažų sutikusiųjų prisiimti už teisiamuosius atsakomybę pajamų. Už teisiamą tėvą bei sūnų sutiko laiduoti jų brolis bei dėdė, už šeimos draugą – šio tėvas.

Kaltinimą palaikęs Kauno apygardos prokuroras tam neprieštaravo, nes teisiamieji ne tik prisipažino bei gailėjosi, bet jau yra atlyginę ir dalį aplinkosaugininkų pareikšto beveik 9,6 tūkst. eurų ieškinio už gamtai padarytą žalą. Be to, įsipareigojo atlyginti ir likusiąją.

Pagal pareikštą kaltinimą jiems grėsė bauda, areštas arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Alytaus apylinkės teismo Lazdijų rūmų teisėja Asta Vailionienė, šiandien skelbdama nuosprendį Lietuvos Respublikos vardu, atleido visus teistuosius nuo baudžiamosios atsakomybės pagal jau minėtų jų artimųjų laidavimą vieneriems metams, perduodant juos laiduotojų atsakomybėn. Ir atmetė jau minėtą Aplinkos apsaugos departamento ieškinį, kurio dar liko nesumokėta daugiau kaip 6590 eurų. Tokio sprendimo priežastis – neįrodyta, kad teistieji nužudė šias lūšis, t. y. patikėta vieno iš jų teismui pateikta versija apie netikėtą radinį.

Aplinkosaugininkai dar turi teisę tokį teismo sprendimą apskųsti.

Kaip jau rašyta, nors teistųjų vadovybė atliko tarnybinį patikrinimą, jie iki šiol tebedirba pasieniečiais, nes esą nusikaltimas, kuriuo jie kaltinti, tiesiogiai su jų tarnyba nesusijęs. Ir greičiausiai tęs šią ir toliau, nes atleidus juos nuo baudžiamosios atsakomybės, jų biografija ir toliau oficialiai - švari.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Padugnės

Padugnės portretas
Prokurorui su smegenimis nėra gerai.

Anonimas

Anonimas portretas
Šiuklės ir tiek..... Teisėsauga tokia pati šiukšlė, šiukšlės nenuteis.....

Lūšys nepadavė

Lūšys nepadavė portretas
Kyšio teisêjai?
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių