Pirmosios lietuviškos narkokronikos herojai pardavė narkotikų už 1,499 mlrd. dolerių

  • Teksto dydis:

Narkotikų srautai, kurių bendra vertė siekė 1,499 mlrd. dolerių, pusantro milijono vertės BMW su deguonies kamera ir absoliutaus nebaudžiamumo jausmas.

Šie elementai gali priminti Holivudo filmus apie mafiją, tačiau iš tikrųjų – tai Lietuvos kriminalinės istorijos dalis. Legendinis kriminalų autorius Dailius Dargis pripažįsta, kad Meksikoje ar Kolumbijoje dėl tokių faktų, kurie atskleidžiami pirmojoje šalies narkokronikoje „Kriminalinė Agurkinių odisėja“, juos paviešinę asmenys baudžiami griežčiausiu būdu. Tačiau ši istorija pernelyg šokiruojanti, jog liktų nepapasakota.

„Kriminalinės Agurkinių odisėjos“ Knygų mugėje surasti tikrai nepavyks. Šiam renginiui ji paprasčiausiai per kontroversiška. Pirmąja Lietuvos narkokronika tapsiančios bestselerių autoriaus D. Dargio knygos herojai sukūrė tarptautinį narkotikų kelią, kuriuo pervežta mėšlo už protu sunkiai suvokiamus 1,499 mlrd. JAV dolerių. Tai suma, kuri prilygo 5 proc. tuometinio Lietuvos BVP.

Gaujos vadeiva Saulius Velečka Kauno gatvėmis važinėjo neperšaunamu ir nesusprogdinamu prezidentiniu BMW su deguonies kamera. Atrodė, kad lietuviškieji narkobaronai yra nebaudžiami. Jų veikla buvo sustabdyta tik neeilinėmis įtakingiausių Kriminalinės policijos biuro tyrėjų pastangomis.

„Agurkinių įžūlumas buvo tiesiog šokiruojantis. Jie užsiėmė ne tik narkotikų prekyba, bet ir automobilių vagystėmis, turėjo sukaupę įspūdingą ginklų arsenalą ir jau ruošėsi dar platesnio masto veiklai. Kai pernai bendraudamas su Kolumbijos narkobarono Pablo Escobaro sūnumi Juanu Pablu jam papasakojau šią istoriją, jis buvo priblokštas ir tiesiog negalėjo patikėti, kad visa tai galėjo vykti tokioje mažoje šalyje“, – teigia knygos autorius D. Dargis.

Rašydamas „Kriminalinę Agurkinių odisėją“ legendinis kriminalinių knygų autorius atkūrė autentišką grupuotės sociologinį-psichologinį portretą. Jis pakalbino ne tik nusikaltėlių vaikystę bei jaunystę menančius kaimynus, mokytojus, bet ir praleido daugiau nei 100 valandų bendraudamas su jais akis į akį. Knygoje skaitytojai ras ir daugiau nei 100 iki šiol niekur neskelbtų nuotraukų iš pačių Agurkinių bei kitų slaptų archyvų.

„Mano tikslas buvo atskleisti naujosios Lietuvos kriminaliteto kartos ištakas. Vien su tuo metu Lukiškėse ir Šiauliuose kalėjusiu Sauliumi Velečka-Agurku susitikau apie 20 kartų. Su manimi jis kalbėjosi itin atvirai, atskleisdamas informaciją, kurią pagal visas nusikalstamo pasaulio taisykles turėjo nutylėti“, – sako septynių bestselerių autorius.

Daugybę vertingos informacijos jam suteikė ir dešimtmetį Agurkinių veiklą tyrę teisėsaugos pareigūnai. Už didžiausio šalies istorijoje narkotikų kelio organizatorių demaskavimą jie buvo apdovanoti Metų seklių titulais. Savo įžvalgomis dalijosi ir patys žinomiausi Lietuvos kriminalistai, prokurorai bei teisėjai. Jie neslėpė, kad kauniečių gaujos veiklos mastas ir pasitikėjimas savimi šokiravo net juos.

„Lietuva yra šalis, per kurią pervežama šimtai kilogramų kvaišalų, o Agurkiniai buvo pagrindiniai šio srauto organizatoriai. Jų neteisėtai uždirbta pinigų suma bei valstybei padaryta žala yra tiesiog sunkiai protu suvokiama. Lietuviškasis narkotikų kelias pareikalavo dešimčių aukų, sužlugdė šimtus gyvenimų. D. Dargiui kažkokiu būdu pavyko patekti ten, kur pašaliniai paprastai neįleidžiami, o jo pateikiamas Agurkinių paveikslas tuo pačiu metu ir kausto dėmesį, ir šokiruoja“, – teigia buvęs Lietuvos policijos komisaras Visvaldas Račkauskas.

Bestselerių autorius D. Dargis išgarsėjo savo 2010 m. kriminalinės dokumentikos knyga „Tikroji Daktarų istorija“, kuri buvo išparduota net 50 tūkstančių egzempliorių tiražu. Vėliau į perkamiausiųjų dešimtukus jis pateko su tokiais bestseleriais kaip „Kruvinasis mafijos maršrutas“ (2011 m.), „Vilniaus bomberio išpažintis“ (2013 m.), „Mafijos kronikos“ (2014 m.), „13 tamsaus lietuviško verslo paslapčių“ (2015 m.), „Juodosios mafijos našlės“ (2016 m.). Visos autoriaus knygos išleistos didesniu nei 100 tūkstančių egzempliorių tiražu!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nėnio

Nėnio portretas
Tai čia „herojai” jog dubasina žmones,nu šakės

,

, portretas
taip nustekent valstybe....skurdas,vergove. visose institucijose klesti korupcija.dar 20 metu ir lietuviu bus mazuma....

fantastinis betseleris.....

fantastinis  betseleris..... portretas
siaip tikroveje neturint ,,,stogo,,,teisingumo ministerijoj ,STT, FNTT ,VSD nei viena banditu ar narkodileriu gauja [ir niekur] neisgyvena 25- 22 metus ,kaip kad isgyveno ,,daktaru,, gaidjurginiu,, sviniu,, agurkiniu,,,kamuoliniu ir kitos gaujos lietuvoje ....... reziume ;- lietuvos teisingumo ministerijai ir kitoms jegos strukturoms peremus is kriminalo narko bizny , ir kitus pelningus verslus spirito ispilstyme pramoniniu budu ir t.t gauju lyderiai buvo susodinti y cypes ,o gaujos dirba toliau tik jau kitu oficialiai priziurimos....ir zymiai stambesniu mastu....
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių