Retėja kamuolinių gretos: dar vienos mirties šleifas – netikėtas išteisinimas ir nauji kaltinimai

  • Teksto dydis:

Pirmadienio pavakarę viename V. Krėvės prospekto bute rastas negyvas 50-metis Genadijus Ževžikovas, teisėsaugininkų sietas su Kamuolinių nusikalstamu susivienijimu ir buvęs tarp abiejų jų bylų, pastaruoju metu pasiekusių Kauno apygardos teismą, kaltinamųjų.

Portalo kauno.diena.lt žiniomis, per pirminę velionio palaikų apžiūrą konstatuota, kad jie – be išorinio smurto žymių. Tradiciškai tokiais atvejais pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mirties priežasties nustatymo.

Jau beveik dvejus metus Kauno apygardos teisme įstrigusioje Kamuolinių nusikalstamo susivienijimo byloje G. Ževžikovas buvo tarp 29 jos kaltinamųjų. Jis kaltintas neteisėtu disponavimu narkotikais bei ginklais ir jų kontrabanda bei nesunkiu sveikatos sutrikdymu kankinant ir dėl savanaudiškų paskatų. Teoriškai G. Ževžikovui grėsė laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Dalis šios sunkiai girgždančios bylos, kuri pagaliau, prijungus prie jos dar kelis iš užsienio pargabentus ten besislapsčiusius kamuolinius, jau pradėta nagrinėti, posėdžių neįvyko dėl G. Ževžikovo ligų. Šiuo metu šiame teismo procese vyksta liudytojų apklausos  nes nė vienas iš kaltinamųjų jiems inkriminuojamų nusikaltimų nepripažino.

Buvo G. Ževžikovas ir tarp vadinamosios mažosios kamuolinių bylos, kuri buvo perduota Kauno apygardos teismui 2019-ųjų rudenį, kaltinamųjų. Ir po tų pačių metų balandį vykusio masinio kamuolinių sulaikymo jis, perduodant šią bylą teismui, kartu su šio nusikalstamo susivienijimo lyderiais tebebuvo už grotų. Tačiau, kadangi artėjo prie pabaigos terminas, kai galima laikyti įtariamuosius suimtus ikiteisminio tyrimo metu, buvo nuspręsta perduoti teismui bylos dalį, į kurią sugulė tik šeši kamuoliniams inkriminuoti nusikaltimai. Tokiu būdu siekta vienu šūviu nušauti du zuikius – toliau laikyti kamuolinių branduolį suimtą ir, kol bus baigta pas ikiteisminio tyrimo pareigūnus likusi didžioji bylos dalis, galbūt jau sulaukti ir nuosprendžio teismui perduotoje mažojoje. Tačiau prasidėjo pandemija, suvaidinusi ne paskutinį vaidmenį sujaukiant šiuos teisėsaugininkų planus.

Nuosprendis mažojoje kamuolinių byloje buvo paskelbtas tik pernykščio rugsėjo pabaigoje. Ir juo G. Ževžikovas, kuriam prokuroras siūlė vienuolikos su puse metų laisvės atėmimą, buvo išteisintas kaip nepadaręs jam inkriminuotų nusikaltimų.

Tačiau šį nuosprendį prokuroras apskundė Apeliaciniam teismui. O šis, nors ir pripažino apskųstą nuosprendį kamuoliniams pirmo lygio greičiau nagrinėtina byla, baigiantis 2023-iesiems surinkęs jos dalyvius į organizacinį posėdį, dėl šių gausos ir užimtumo kituose teismo procesuose rado galimybę paskirti pirmą posėdį gautų skundų nagrinėjimui tik šių metų rugsėjo pradžioje.

Skelbiant nuosprendį minėtoje mažojoje kamuolinių byloje, G. Ževžikovas su dar dviem jos kaltinamaisiais jau buvo kreipęsis į Europos Žmogaus Teisių teismą dėl pernelyg ilgo šio teismo proceso trukmės.

G. Ževžikovas – ne pirmasis kamuolinių atstovas, miręs teismui perdavus jų nusikalstamo susivienijimo bylą. Pernai, netrukus po Naujųjų sutikimo, buvo rastas negyvas ir 44-erių Edgaras Tomkevičius, anksčiau turėjęs Kondroto pavardę, kuriam dėl fizinių duomenų sėbrai buvo įklijavę Holivudo pravardę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sonata

Sonata portretas
Uztilkit, zmogystos!!!! Nepažinoje to zmogaus!!! Galetu visi kaimynai paliudint, kad buvo puikus zmogus! Tik sužinojau, skaudu... Ilsėkis...tebus lengva zemele tau...

Daiva

Daiva portretas
Ilsėkis draugas ❤

....

.... portretas
Nuostabus kaimynas buvo ,pasiilgsiu :(
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių