Rokų tragedija: anūkas įkainojo močiutės gyvybę 1 tūkst. eurų

Septyniolikmetis O.B. iš Rokų dėl savo močiutės nužudymo bus teisiamas vienas. Ikiteisminis tyrimas galimo jo bendrininko, anot nepilnamečio, padėjusio jam darant šį nusikaltimą, atžvilgiu nutrauktas, nustačius, kad šis fiziškai negalėjo tuo metu būti su O.B.

Skęsti vienas nenorėjo

Kaip jau rašyta, 70-metės O.B. močiutės, gyvenusios Rokuose, J.Borutos gatvės 13-ojo namo 13-ajame bute, nužudymas buvo pirmas šiemet toks sunkus nusikaltimas Kaune.

Sausio 16-osios popietę velionė buvo rasta lovoje su naktiniais drabužiais ir suknežinta galva. Tokį vaizdą išvydo jai prisiskambinti negalėję brolis ir sesuo, kai kartu su velione gyvenęs jos anūkas atrakino buto duris. Tą rytą jis mokykloje nepasirodė, parašęs klasės auklėtojai SMS žinutę – esą turi pateisinamų priežasčių.

Auklėtoja nusprendė patikrinti, ar O.B. nemeluoja, ir paskambino jo močiutei, tačiau šios telefonas buvo išjungtas. Tada auklėtoja paskambino pačiam O.B. Jis atsiliepė, tačiau paprašius perduoti telefoną močiutei, šį išjungė ir daugiau neatsiliepė.

Močiutės broliui bei seseriai jis tądien po pietų telefonu atsiliepė. Šiems pareikalavus atrakinti buto duris, atvyko. Po sulaikymo O.B. konstatuotas 0,84 promilių girtumas.

Iš pradžių įtariamasis bandė neigti, kad yra kaip nors susijęs su tragedija. Tačiau priremtas įkalčių, netrukus prisipažino įvykdęs šį nusikaltimą prieš porą dienų. Pas O.B. buvo rasta ne tik močiutės banko kortelė, bet ir, kaip paaiškėjo vėliau, pasinaudojus ja paimti keli šimtai eurų. Įtariamasis dar bandė tikinti, kad tai – jo santaupos.

Vėliau O.B. ėmė teigti, kad nužudė močiutę sukurstytas dvigubai vyresnio E.D., kuris buvo kartu su juo ir tą lemtingą vakarą. Pastarasis taip pat buvo sulaikytas ir netrukus kartu su O.B. suimtas, nors kategoriškai neigė kaltinimus. E.D. nenaudai bylojo ankstesni jo teistumai už nesunkius nusikaltimus.

Nusikaltimo įrankis – taburetė

33-ejų E.D. buvo suimtas daugiau kaip du mėnesius. Ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas tik praėjusį mėnesį – prieš perduodant šią bylą teismui.

Atliktas titaniškas darbas tikrinant E.D. pateiktą alibi ir konstatuota, kad jis fiziškai negalėjo būti kartu su O.B., kai šis žudė močiutę. Tai paaiškėjo, patikrinus ne tik E.D. mobiliojo telefono buvimo vietą žmogžudystės vakarą, bet ir peržiūrėjus ne vienos vaizdo kameros, tarp jų – ir parduotuvių, kuriose jis teigė tuo metu lankęsis, įrašus. Iš vieno jų konstatuota, kad tą vakarą O.B. į namus parvežė visai kitas pažįstamas ir iš pastarojo automobilio O.B. išlipo vienas. O automobilis, kuriuo, anot O.B., paskui jį atvyko ir E.D., tą vakarą prie jo močiutės namų net nebuvo sustojęs.

Nepaisant to, kuo toliau, tuo labiau O.B. buvo linkęs dalytis kalte su E.D. Iš pradžių teigęs, kad pastarasis smurtaujant prieš močiutę nedalyvavo – tik padėjo apieškoti aukos namus, vėliau O.B. jau ėmė tvirtinti, kad esą ir E.D. kartu su juo talžė velionę taburete. Ši, sulūžusi į šipulius ir su kraujo dėmėmis, iš tikrųjų buvo aptikta nužudytosios buto virtuvėje. Ekspertai konstatavo, kad galbūt su ja lovoje gulinčiai O.B. močiutei buvo suduoti mažiausiai trys smūgiai.

Smurtavo ne kartą

Iš pradžių O.B. prisipažino, kad tą šeštadienio vakarą jis grįžo į namus neblaivus. Po močiutės žūties ją dar perrengė ir kruvinus drabužius paslėpė miške. Vėliau parodė ir kur. Velionės drabužiai buvo rasti maždaug už septynių kilometrų nuo namų.

Tačiau po kurio laiko O.B. nustojo duoti parodymus. Neaišku, ar pamokytas kitų suimtųjų, tarp kurių laukia teismo, ar supratęs, kad teisėsaugininkai pateikia vis naujų jo melą demaskuojančių įkalčių.

Teismui perduotoje byloje šis septyniolikmetis kaltinamas ne tik savo močiutės nužudymu iš savanaudiškų paskatų, velionės banko kortelės pasisavinimu, neteisėtu disponavimu ja bei melagingų duomenų pateikimu išgryninant bankomate joje buvusius pinigus, bet ir sunkiu močiutės sveikatos sutrikdymu 2016-ųjų gruodį.

Tada pastaroji dėl galvos traumos apie porą savaičių buvo gydoma Kauno klinikose. Tačiau tikino parkritusi pati. Po jos nužudymo minėtas ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas. O.B. prisipažino smurtavęs prieš močiutę ir tada. Tačiau buvo linkęs teigti, kad ją tik pastūmė.

Terorizavo ir ugnimi?

Pirminiais duomenimis, po močiutės nužudymo O.B. spėjo paimti iš bankomato apie 1 tūkst. eurų velionės santaupų, dalį kurių pragėrė. Tačiau ne visas, nes pinigų išgryninimas buvo limituotas.

Kaip jau rašyta, O.B. įtariamas ir dviem padegimais 2016-ųjų pabaigoje – močiutės buto, o vėliau – ir kaimynės, kuriame močiutė glaudėsi po gaisro. Tačiau šie į vieną bylą sujungti įvykiai tirti atskirai. Nors tądien, kai buvo aptiktas O.B. močiutės lavonas, šioje byloje turėjo įvykti jos bei minėtos kaimynės akistata.

Du nužudytosios broliai bei sesuo yra pateikę O.B., kuris pilnamečiu taps tik po kelių mėnesių, ieškinius. Bendra jų prašomo moralinio atlygio suma viršija 20 tūkst. eurų. Iš O.B. prašoma priteisti ir velionės laidotuvių išlaidas.

Kaip jau rašyta, močiutė užaugino jį nuo mažumės. O.B. motina mirė nuo plaučių uždegimo, kai sūnus dar nėjo į mokyklą. Kas O.B. tėvas, nežinoma. Kol buvo gyvas senelis, miręs prieš pusmetį iki tragedijos, jis dar padėjo močiutei auklėti anūką. Tačiau po senelio mirties močiutė kuo toliau, tuo labiau nebesuvaldė paauglio anūko. Anot O.B. pedagogų, močiutė visada besąlygiškai  gynė anūką ir niekada niekam juo nesiskundė.

Už savo šeimos nario nužudymą iš savanaudiškų paskatų gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos. Tačiau O.B. šio nusikaltimo metu dar buvo nepilnametis, todėl maksimali jam gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki dešimties metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva Grigelytė

Daiva Grigelytė portretas
vieną artimą žmogų turėjo, ir tą užmušė.. žinoma, teismas kaltins jį patį, bet aš tai atsižvelgčiau į aplinkybes, nes tai dar nesusiformavusi amentbė.. o dėl ko? dėl noro pasilinksmint... asirodyti prieš kitus. jis iš dalies ir nekaltas. kai esi vienas tik iš tėvų, labai sunkuatsilaikyti prieš tą spaudimą, kurį patiria tavo vaikas, sulaukęs paauglystės.nepilnoj šeimoj augdami jie ieško autoritetų kitur, ir paprastai juos randa tuose, kurie vagia, geria, smurtauja - atvirai demonstruoja savo "galias". tokie greitai tampa tokio paauglio autoritetais, kuriems užsakius gali padaryti bet kokį nusikaltimą. žinoma, teismas kaltins jį patį, bet aš tai atsižvelgčiau į aplinkybes, nes jis dar nesusiformavusi asmenybė. o kas šiais laikais padeda mūsų jaunimui susikurti siekiamybę? visa aplinka - žiauriai demoralizuojanti ir nėra ko norėti, kad tokiame suspaudime atsirastų dora ir moralė. kilnumas šiais laikais vertinamas greičiau kaip trūkumas, kaip ir kitos dorybės,deja

.....

..... portretas
Jau tavo tie mokesciu moketoju pinigai tai dachuja reiskia asilas esi ir nieko nesupranti givenime...dazniausiai uz mirties bausme buna visiski duchai kurie nesupranta guvenimo esmesi ir galvoja kd mirti tai yr ablogiausia...

...

... portretas
Seimo Š##: "Negalim slopint vaikų iniciatyvos".
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių