Rokų tragedija: kokias paslaptis slepia nužudytosios artimieji?

Septyniolikmečio O.B., kaltinamo savo močiutės nužudymu, artimieji, pirmadienį jam stojus dėl šio nusikaltimo prieš teismą, iš esmės pakartojo tą pačią klaidą, kuri lėmė tragišką velionės gyvenimo baigtį. Ši slėpė nuo aplinkinių, kad anūkas prieš ją smurtauja. Nužudytosios artimieji taip pat paprašė uždaro teismo proceso – kad nebūtų viešinamas privatus šeimos gyvenimas.

Vieša paslaptis

Kaip jau rašyta, 70-metės O.B. močiutės nužudymas buvo pirmasis šiemet toks sunkus nusikaltimas Kaune.

Anot Policijos departamento suvestinių, sausio 16-osios popietę velionė buvo rasta lovoje suknežinta galva. Virtuvėje aptikta ir į šipulius sulūžusi taburetė su kraujo dėmėmis, kuri tapo nusikaltimo įrankiu. Ekspertai konstatavo, kad ja lovoje gulinčiai senolei buvo suduoti mažiausiai trys smūgiai į galvą, sužalojant ir plaštaką, kuria bandyta prisidengti nuo anūko agresijos.

Tokį vaizdą išvydo nužudytajai prisiskambinti negalėję brolis ir sesuo, kai kartu su velione gyvenęs O.B. atrakino buto duris. Tą rytą jis mokykloje nepasirodė, parašęs klasės auklėtojai SMS žinutę esą turi pateisinamų priežasčių. Auklėtojai nusprendus patikrinti, ar O.B. nemeluoja ir paskambinus jo močiutei, šios telefonas buvo išjungtas. Tada auklėtoja paskambino pačiam O.B. Jis atsiliepė, tačiau paprašius perduoti telefoną močiutei, šį išjungė. Ir daugiau neatsiliepė.

Skęsti vienas nenorėjo

Močiutės broliui bei seseriai jis tądien po pietų telefonu atsiliepė. Tačiau atvyko, šiems pareikalavus atrakinti buto duris, „su kvapu“. Po sulaikymo O.B. konstatuotas 0,84 promilių girtumas.

Iš pradžių jis bandė neigti, kad turi kokį nors ryšį su tragedija. Tačiau priremtas įkalčių, netrukus prisipažino įvykdęs šį nusikaltimą prieš porą dienų.

Pas O.B. buvo rasta ne tik močiutės banko kortelė, bet ir, kaip paaiškėjo vėliau, nuo šios nuimti keli šimtai eurų. Kortelę jis prisipažino radęs močiutės rankinėje kartu su PIN kodu ir per du kartus išgryninęs 1 tūkst. eurų.

Vėliau O.B. ėmė teigti, kad nužudė močiutę sukurstytas dvigubai vyresnio savo pažįstamo, kuris esą buvo kartu su juo ir tą lemtingą vakarą. Pastarasis taip pat buvo sulaikytas, o vėliau - ir suimtas daugiau kaip porą mėnesių. Ikiteisminis tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas tik prieš perduodant bylą teismui – konstatavus, kad jis fiziškai negalėjo būti kartu su O.B., šiam žudant močiutę.

Smurtavo ne kartą

Iš pradžių O.B. prisipažino ir, kad tą šeštadienio vakarą jis grįžo į namus neblaivus. O po močiutės žūties dar ją ir perrengė bei paslėpė kruvinus drabužius miške. Vėliau parodė ir kur. Velionės drabužiai buvo rasti už maždaug septynių kilometrų nuo namų.

Tačiau po kurio laiko O.B. nustojo duoti parodymus. Teismui perduotoje byloje šis septyniolikmetis kaltinamas ne tik savo močiutės nužudymu iš savanaudiškų paskatų, velionės banko kortelės pasisavinimu bei sukčiavimu, naudojantis šia, bet ir sunkiu močiutės sveikatos sutrikdymu 2016-ųjų gruodį. Tada pastaroji dėl galvos traumos apie porą savaičių buvo gydoma Kauno klinikose. Tačiau tikino nukritusi pati.

Po jos nužudymo minėtas ikiteisminis tyrimas buvo atnaujintas. O.B. prisipažino smurtavęs prieš močiutę ir tada. Tačiau buvo linkęs teigti, kad ją tik stumdė. Esą, supykęs ant močiutės dėl priekaištų už suprastėjusį mokymą, ją pastūmė, dėl ko senolė prarado pusiausvyrą ir trenkėsi galva į sienos kampą, o po to – dar ir į kėdę. O jai bandant atsistoti, pastūmė dar kartą, dėl ko senolė vėl prarado pusiausvyrą ir trenkėsi galva į ant grindų buvusį elektrinį atsuktuvą - tuo metu namuose vyko remontas.

Dvigubu skydu tapo amžius

Du nužudytosios broliai bei sesuo yra pateikę O.B., kuris pilnamečiu taps tik po kelių mėnesių, ieškinius. Bendra jų prašomo moralinio atlygio suma viršija 20 tūkst. eurų. Iš O.B. prašoma priteisti ir velionės laidotuvių išlaidas.

Kaip jau rašyta, močiutė užaugino O.B. nuo mažumės. Jo motina, kaip žiniasklaidai pasakojo kaimynai, mirė nuo plaučių uždegimo, kai sūnus dar nėjo į mokyklą. Kas O.B. tėvas, nežinoma. Kol buvo gyvas senelis, miręs prieš pusmetį iki tragedijos, jis dar padėjo močiutei auklėti anūką. Tačiau po senelio mirties močiutė kuo toliau, tuo labiau, nebesuvaldė paauglio anūko. Nors, anot O.B. pedagogų, visada besąlygiškai jį gynė ir niekada niekam juo nesiskundė.

Už savo šeimos nario nužudymą iš savanaudiškų paskatų gresia laisvės atėmimas nuo aštuonerių iki dvidešimties metų arba iki gyvos galvos. Tačiau O.B. šio nusikaltimo metu dar buvo nepilnametis, todėl maksimali jam gresianti bausmė – laisvės atėmimas iki dešimties metų.

Nepaisant to, antrasis uždarų posėdžių prašiusios nužudytosios sesers argumentas buvo tai, kad teisiamasis – nepilnametis. Už uždarą procesą buvo ir į teisiamųjų narvą pasodinto O.B., vengusio žiūrėti artimųjų pusėn, advokatas. Bylą nagrinėjanti teisėjų kolegija šį prašymą patenkino, nors Baudžiamasis kodeksas, kaip akcentavo prokuroras, leidžia nagrinėti tokias bylas ir viešai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

adomas

adomas portretas
matosi is teismo pradzios kokia gimine toki ir paauglei

kanas

kanas portretas
jokio pasigailejimo bandito genai toks buvo [tikriausia]jo bio. kurejas. jokio pasigailejimo zmogzudi "ant muilo"!11

KEMBRIKAS

KEMBRIKAS portretas
Pagal skuosena ,smegenu nerasta ,vien slykstus augliai.Tai ko noret is debilu.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių