Savo vaiką į šulinį įmetusi šakietė nesugraudino teismo

Pasikėsinimu nužudyti savo bejėgiškos būklės septynių mėnesių sūnų kaltintai Karolinai Adomaitytei nepavyko išsiverkti teismo malonės. Jai skirta penkerių metų laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose. Ašaromis paplūdusi nuteistoji suimta teismo salėje.

Kaimynas suskubo laiku

Kauno apygardos teismas penktadienį paskelbė nuosprendį didelį atgarsį sukėlusioje 20-metės Šakių rajono gyventojos K.Adomaitytės, pernai vasarį įmetusios savo mažylį į apie penkių metrų gylio šulinį, byloje.

Kaip jau rašyta, tą lemtingą 2016-ųjų vasario 10-osios rytą vandens temperatūra šiame jos tėvo namų kieme esančiame šulinyje siekė vos keturis laipsnius.

Tačiau po akimirkos vaikžudė jau beldėsi į kaimyno, kuriam pranešė, ką padariusi, duris. Pastarasis, anksčiau dirbęs felčeriu, suskubo laiku. Jam pavyko atsiklaupus prie šio žemo rentinio šulinio išgriebti rankomis vandens paviršiuje plūduriavusį mažylį. Antrą gyvenimą jam dovanojęs kaimynas gaivino išgelbėtąjį, kol atvyko greitosios medikai.

Ankstesnės nelaimės šešėlis

Psichiatrai, kurių klausta, ar 12 klasių išsilavinimą turinti K.Adomaitytė gali atsakyti už tai, ką padarė, konstatavo, kad ji įvykio metu jautė didelę emocinę įtampą, tačiau galėjo suprasti savo veiksmų esmę ir juos valdyti.

K.Adomaitytės motina, turėjusi šioje byloje liudytojos statusą, žiniasklaidai teigė, kad dukra greičiausiai tą rytą vėl gyveno prisiminimais, susijusiais su šešerių metų senumo bulviakasiu. Tada į tvenkinį įkrito ir vos neprigėrė jai saugoti paliktas trejų metų brolis. Po nelaimės jis kurį laiką buvo ištiktas komos, bet viskas gerai baigėsi.

Paniškai bijojo teismo

Šiuo metu K.Adomaitytės sūnus auga vaikų globos namuose. Jos motina tikina norinti auginti anūką pati, tačiau negali, nes dukrai, kuri šiuo metu gyvena kartu su ja, yra uždrausta artintis prie sūnaus.

Liedama žiniasklaidai, kas guli ant širdies, Reda Adomaitienė teigė, kad dukra negali sau atleisti to, ką padarė. Ir, būdama įsitikinusi, kad jai gresia kalėjimas, labai bijojo šio teismo.

Pirmas posėdis neįvyko teisiamajai paskutiniu momentu, nutaikius pirmą patogią progą, pabėgus nuo kartu su ja į Kauną atvykusios motinos. Tada K.Adomaitytę pavyko rasti tik kitą rytą – vienoje tame pačiame mikrorajone, kaip ir Kauno apygardos teismas, esančioje laiptinėje. Į kitą posėdį ji, vykdant teismo nutartį, jau buvo atvežta su motina Šakių rajono policijos tarnybiniu automobiliu. Pamačiusi į jį gausiai susirinkusius žiniasklaidos atstovus, K.Adomaitytė aklinai dengėsi veidą ir neatsakė nė į vieną žurnalistų klausimą. Galiausiai pradėjo nervingai drebėti ir kukčioti. 

Prašė švelnesnės bausmės

Teigiama, kad K.Adomaitytė nervingai drebėjo visą teismo procesą, kuris, jai valstybės skirtos advokatės Angelės Fominienės prašymu, buvo uždaras. Nors kaltinimą palaikantis prokuroras Andrius Kiuršinas teigė nematantis pagrindo nagrinėti šią bylą už uždarų durų ir prašė advokatės prašymą atmesti.

K.Adomaitytės advokatė prašė skirti jos ginamajai švelnesnę bausmę. Esą taikyti teisiamajai išlygą reikėtų dėl to, kad ji prisipažįsta, gailisi bei atsižvelgiant į emocinę jos būseną nusikaltimo metu.

Pati K.Adomaitytė, tikindama, kad labai gailisi dėl to, ką padarė, taip pat ašarodama prašė nesiųsti jos už grotų.

Atsižvelgta į lengvinančias aplinkybes

Už pasikėsinimą nužudyti mažametį bejėgiškos būklės savo vaiką K.Adomaitytei grėsė laisvės atėmimas nuo aštuonerių metų iki gyvos galvos. Kaltinimą palikęs prokuroras A.Kiuršinas siūlė ją įkalinti 11 metų.

Tačiau bylą nagrinėjusi teisėjų kolegija, vadovaujama Danguolės Šiugždinytės, skyrė K.Adomaitytei bausmę, mažesnę už grėsusios vidurkį. Atsižvelgta į tai, kad nusikaltimas nebaigtas, teisiamoji prisipažino ir gailisi, yra jauno amžiaus, dar neteista, seniūnijos charakterizuojama teigiamai, turi adaptacijos bei mišrių asmenybės sutrikimų. Tačiau konstatuota, kad ji padarė labai sunkų nusikaltimą, nors galėjo atsisakyti savo vaiko, atiduodama jį auginti kitiems.

Priimdamas tokį nuosprendį, Kauno apygardos teismas rėmėsi ir Aukščiausiojo Teismo praktika, sušvelninant bausmę motinų, pasikėsinusių nužudyti savo vaikus, bylose.

Priteisti ir ieškiniai

Iš K.Adomaitytės priteistas ir Valstybinės ligonių kasos daugiau kaip 208 eurų ieškinys už jos sūnui po įvykio suteiktą pagalbą. Dar beveik 167 eurai – už valstybės jai skirtą advokatę.

Į nuosprendžio paskelbimą K.Adomaitytė atvyko jau be mamos, tik su rankine. Panašu, kad iki paskutinės minutės tikėdama, jog teismas jos pasigailės. Tačiau baigiant skaityti nuosprendį ji jau verkė beveik balsu.

Skelbiant nuosprendį dalyvavo ir vaikų globos namų, kuriuose šiuo metu gyvena K.Adomaitytės sūnus, atstovė. Teisėjai pasiteiravus jos, ar norės, kad būtų pranešta, kada K.Adomaitytė bus paleista į laisvę, atstovė atsakė teigiamai. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

p

p portretas
Kautros general. direktorius - n.u.o.p.i.s.a ir vagis Linas Skardžiukas

ft

ft portretas
Kautros eismo tarnybos pavaduotojas - gaidys Ramūnas Komisaraitis

he

he portretas
Kautros eismo tarnybos vadovas - p.i.d.e.r.a.s.t.a.s Alvydas Periokas
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių