Serbas pasigailėjo sirų, Kauno teismas – serbo

Kauno apygardos teismas paskelbė nuosprendį Serbijos piliečiui Miodragui Markovičiui, sulaikytam Lietuvos ir Lenkijos pasienyje su gyvosios kontrabandos kroviniu – sirų, prašiusių prieglobsčio mūsų šalyje, šeima. Iš jo konfiskuotos visos priemonės, naudotos darant šį nusikaltimą, bei už jį gautas atlygis. Tačiau nuteistasis paliktas laisvėje, o nuosprendžiui įsiteisėjus jam bus grąžintas ir užstatas.

45 eurai už galvą

Kaip jau rašyta, 53-ejų metų M.Markovičius kaltintas mėginimu neteisėtai išgabenti sirus į Vokietiją. 

Minėta sirų šeima, auginanti du mažamečius vaikus, buvo sulaikyta Kalvarijos užkardos saugomame pasienio ruože. Nepraėjus nė dviem savaitėms po jos apgyvendinimo Rukloje – dar nespėjus susitvarkyti dokumentų, leidžiančių kurį laiką laisvai keliauti po Europos Sąjungą. Nepaisant to,  pernykštės spalio 23-iosios vakarą šeima bandė išvažiuoti iš Lietuvos M.Markovičiaus automobiliu „Ford Focus“ net nesislapstydama.

Teisėsaugininkų duomenimis, oficialiai niekur nedirbantį M.Markovičių, turintį leidimą gyventi Vokietijoje, galėjo nusamdyti ten gyvenantis šios sirų šeimos galvos brolis. Aukštąjį išsilavinimą turintis serbas kaltintas pasikėsinęs neteisėtai gabenti žmones per Lietuvos valstybės sieną iš savanaudiškų paskatų. Remiantis jo bendrakeleivių telefone rastu susirašinėjimu, keturių žmonių pervežimą per valstybės sieną M.Markovičius buvo įkainojęs 180 eurų. Tačiau, anot sirų, kai po  beveik keturių valandų jie buvo sulaikyti ir pareikalavo „Ford Focus“ vairuotojo pinigus grąžinti, šis atsisakė tai padaryti. Esą juos išleido bendrakeleivių šešiamečių vaikų maitinimui kelionėje iki pasienio.

Paleistas už užstatą

Sulaikymo metu pas M.Markovičių buvo rasti 9 tūkst. eurų – tūkstančiu mažiau, negu galima turėti tokios kelionės metu.

Jis tikino grįžtantis iš Sankt Peterburgo, kur esą tvarkė draugo paveikslo pirkimo reikalus. Ir šie pinigai – minėto Vokietijoje gyvenančio draugo. Nors „Ford Focus“ įrengta navigacijos sistema rodė, kad paskutinis esą iš Sankt Peterburgo į Berlyną grįžusio M.Markovičiaus maršrutas buvo priešinga kryptimi – Berlynas-Kaunas.

Be to, serbas sutiko su Lietuvos teisėsaugininkų pasiūlymu paleisti jį už 7 tūkst. eurų, paimtų iš minėtos pas jį rastos sumos, užstatą.

Stojęs prieš Kauno apygardos teismą, M.Markovičius pripažino savo kaltę. Tačiau pasiteiravus, ar gali duoti parodymus, netikėtai pareiškė, kad nieko neprisimena, nes serga sunkia depresijos forma – nepamena net to, kas buvo vakar ar užvakar.

Teko remtis jo ikiteisminio tyrimo metu duotais parodymais. O tada M.Markovičius prisipažino paėmęs iš Lietuvos miestelio, kurio pavadinimas prasideda raide R, sirų šeimą, kurią esą susirado per internetinę programėlę savo mobiliajame telefone. Ketino už 180 eurų atlygį nuvežti ją į Berlyną. Tačiau jo automobilis buvo sulaikytas Lietuvos pasieniečių Kalvarijos seniūnijos Salaperaugio kaimo ribose.

Kad veža pabėgėlius, suprato iš jų gymio. Esą per televiziją buvo girdėjęs, kad jie atvyksta tik į Vokietiją, kad ir į Lietuvą – negirdėjo. Suprato, kad daro nusikaltimą, tačiau norėjo užsidirbti papildomų pinigų. Įkliuvo tokiomis aplinkybėmis pirmą kartą ir labai dėl to gailisi.

Išlaidų turėjo abi pusės

Ne visos teisiamojo prisipažinimo detalės atitiko Lietuvos teisėsaugos nustatytas aplinkybes. Pavyzdžiui, sirai teigė, kad su M.Markovičiumi juos suvedęs Vokietijoje gyventis brolis, atsiuntęs serbo nuotrauką bei koordinates telefonu.

Tačiau, siekiant kuo mažesnių sąnaudų, konstatuota, kad teisiamasis savo kaltę pripažino. Dėl to prokuroras Arvydas Rusteika paprašė jam skirti pustrečių metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau dėl sutrumpinto įrodymų tyrimo sumažinti ją trečdaliu – iki vienerių metų ir aštuonių mėnesių. O kadangi teisiamasis prisipažįsta ir yra neteistas – atidėti šios bausmės vykdymą dvejiem metams. Nuspręsta konfiskuoti M.Markovičiaus naudotas nusikaltimo priemones – Vokietijoje registruotą automobilį „Ford Focus“, jo navigacijos sistemą ir mobiliojo ryšio telefoną bei gautą 180 eurų atlygį.

Už neteisėtą žmonių gabenimą per valstybės sieną Lietuvos įstatymai numato laisvės atėmimą iki aštuonerių metų. Tačiau teismas patenkino prokuroro prašymą, padarydamas jam išlygą. Tiesa, M.Markovičius apie tai sužinos tik po Velykų. Jam leista nedalyvauti ir skelbiant nuosprendį, nes už kiekvieną skrydį iš Vokietijos į Lietuvą, kurioje buvo teisiamas, jam teko mokėti iš savo kišenės. Nors dėl to, kad jo bylą pavyko išnagrinėti tik trečiuoju bandymu, M.Markovičius kaltas pats, nes jam netiko vertėja iš rusų kalbos – reikalavo iš serbų, ir Lietuvos valstybės skirtas advokatas – nusisamdė privatų.

Turės išlaidų dėl šio proceso ir Kauno apygardos teismas – teks sumokėti vertėjai ne tik už dalyvavimą teismo procese, bet ir už nuosprendžio išvertimą. Tiesa, už tai bus sumokėta iš mūsų visų pinigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Koks ten serbas.... Labai greitai jau uz pinigus Kosova ir albanus pamirso... Siaip siukle parsidavus....

Anonimas

Anonimas portretas
Reikėjo jam premija skirti juk ne atgabena o išgabena tuos nelaimes

haktas

haktas portretas
Tai jei iš mūsų visų pinigų, reiškia darome klaidas. ___________ Gelbėjome nuo serbų Vokietiją, tai reikia reikalauti iš jos, kad ji sumokėtų. Prie ko čia lietuviai?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių