Siamo dvynių byla: kol kas panašu į cirką

Kauno apylinkės teisme trečiadienį įvyko priverstinė advokato Egidijaus Blažio ir anksčiau jo ginto pagarsėjusio sukčiaus Artūro Jono Venslausko akistata. Dabar jie abu – teisiamieji: jau tris kartus teistas A.J.Venslauskas kaltinamas davęs E.Blažiui, kuris kartą jau buvo įtariamas panašiais dalykais, 1500 eurų kyšį už poveikį teisėjui.

Vienas prisipažino

Šį mėnesį už grotų 52-ejų sulaukęs A.J.Venslauskas buvo atvežtas į posėdį su antrankiais – iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus, kuriame laukia dar vieno nuosprendžio.

Tačiau jis – ne vienintelis, remiantis kaltinamuoju aktu, teisėsaugininkų nustatytas nemalonumų su teisėsauga turėjęs asmuo, kurį E.Blažys išprovokavo duoti kyšį.

Kaip jau rašyta, antrasis yra atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą. Šis vienareikšmiškai prisipažino neatsilaikęs prieš E.Blažio spaudimą duoti jam 500 eurų kyšį. To pastarasis reikalavo iš jo telefonu už neoficialų reketuojamojo atstovavimą administracinėje byloje, kurioje Marijampolės rajono apylinkės teismas 2016-ųjų lapkritį pripažino jį kaltu padarius net penkis administracinius teisės pažeidimus ir skyrė 1013 eurų baudą bei ketveriems metams atėmė teisę vairuoti transporto priemonę.

Už kelių dienų po minėto pokalbio – 2017-ųjų sausį pažeidėjo brolis, nežinodamas į ką yra įveltas, atnešė minėtus pinigus tiesiai į E.Blažio kontorą.

Skandalingas šleifas

Advokato E.Blažio ir buvusio Kauno kraujo donorystės centro direktoriaus A.J.Venslausko keliai susibėgo, Kauno apygardos teisme nagrinėjant Probacijos tarnybos teikimą dėl pastarajam šio teismo 2015-aisiais ir 2016-aisiais skirtų bausmių už sukčiavimą, neteisėtą vertimąsi ūkine-komercine veikla, piktnaudžiavimą, dokumentų klastojimą, turto iššvaistymą ir apgaulingą apskaitos tvarkymą, subendrinimo.

Probacijos tarnyba, prižiūrėjusi, kaip A.J.Venslauskas vykdo už minėtus nusikaltimus skirtas bausmes, atkreipė dėmesį, kad, skelbdamas antrąjį nuosprendį, teismas jų nesubendrino. Ir kreipėsi į jį su jau minėtu teikimu.

A.J.Venslauskas. Evaldo Šemioto nuotr.

Jį nagrinėjant, A.J.Venslauską atstovavo E.Blažys. Remiantis kaltinamuoju aktu, pastarasis ne kartą telefoninių pokalbių metu provokavo savo ginamąjį duoti kyšį, žadėdamas pasinaudoti pažintimis ir esą įtaka Kauno apygardos teismo darbuotojams, paveikdamas šiuos A.J.Venslausko naudai. Šis gavo iš E.Blažio tokio paties turinio elektroninį laišką.

Sutartą 1500 eurų kyšį E.Blažys iš A.J.Venslausko gavo 2017-ųjų sutikimo išvakarėse. Tačiau apie tai ikiteisminio tyrimo metu pasakojo skirtingai. A.J.Venslauskas – kad lyg ir supratęs, jog E.Blažys reikalauja iš jo minėtos pinigų sumos ne kaip atlygio už savo tiesioginį darbą, bet kaip kyšio, kuriuo galimai teks dalintis su dar kai kuo. Bet tuo pačiu ir abejojęs tuo. E.Blažys tikino, kad tai tebuvo jam atlygis už darbą.

Pražudė godumas?

E.Blažys ir A.J.Venslauskas buvo sulaikyti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentų pernai balandžio 11-ąją.

A.J.Venslauskas tą pačią dieną po apklausos paleistas. E.Blažys – tik kitą dieną.

„Kauno dienos“ žiniomis, į STT akiratį E.Blažys pateko po vienos įtariamosios dėl nusikalstamų veikų, susijusių su disponavimu dideliu kiekiu narkotikų ir jų kontrabanda, skundo. Pastarajai E.Blažys buvo skirtas advokatų pagal jo sutartį su Kauno valstybės garantuojama teisinės pagalbos tarnyba. Tačiau ir iš šios įtariamosios, kuriai priklausė nemokamas advokatas, jis, remiantis kaltinamuoju aktu, 2016-ųjų gruodį reikalavo neįvardinto dydžio kyšio. Taip pat esą už galimą poveikį, pasinaudojant savo pažintimis bei įtaka, neįvardintiems asmenims iš Kauno apygardos prokuratūros ir Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato – kad ginamosios atžvilgiu būtų nutrauktas pradėtas ikiteisminis tyrimas ar kitaip sušvelninta jos procesinė padėtis.

49-erių E.Blažys kaltinamas ir apgaulingu buhalterinės apskaitos tvarkymu, t. y. ne visiems klientams išdavus pinigų priėmimo kvitus už suteiktas teisines paslaugas ir neįtraukęs jų į apskaitą, pildant individualios veiklos pajamų apskaitos žurnalą. Pavyko nustatyti tris tokius asmenis, iš kurių E.Blažys kaltinamas tokiu būdu gavęs 2500 eurų.

E. Blažys/Evaldo Šemioto nuotr.

Vieni nuteisė, kiti išteisino

STT įtarė E.Blažį piktnaudžiavimu tarnyba, dokumento suklastojimu bei pasikėsinimu tai padaryti ir prieš aštuonerius metus, kai jis dar dirbo Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokuroru.

Kaip jau rašyta, tada E.Blažys buvo pasodintas į teisiamųjų suolą dėl vienos jo kuruotos grupinio studentės išžaginimo bylos.

Vilniaus apygardos teismui, nagrinėjusiam E.Blažio bylą, įkalčių pripažinti jį kaltu pakako. Tačiau penkiolika metų prokuroru dirbęs nuteistasis šį nuosprendį apskundė. Ir Lietuvos apeliacinis teismas jį išteisino. Esą nesurinkta duomenų, leidžiančių daryti išvadą, kad E.Blažys piktnaudžiavo tarnybine padėtimi sąmoningai ir tyčia.  Po minėtos bylos jis ir pradėjo verstis advokato praktika.

E.Blažys gynė A.J.Venslauską ir šio atžvilgiu pernai pradėjus dar vieną ikiteisminį tyrimą – dėl pasikėsinimo apgaule užvaldyti didelės vertės bankų turtą, neteisėtai panaudojus 25 užsienio valstybių ir vieno Lietuvos piliečio banko kortelių duomenis. Būtent šioje Klaipėdos apylinkės teismui perduotojoje byloje A.J.Venslauskas šiuo metu ir yra suimtas. Antradienį pagaliau pavyko šią bylą atversti.

Situacija – iškalbinga

Kauno apylinkės teismo bandymas pradėti trečiadienį nagrinėti E.Blažio ir A.J.Venslausko bylą buvo nesėkmingas.

Tačiau ir per tas keliolika minučių, kai buvo nuspręsta skelbti šiame teismo procese pertrauką ir derintos kitų posėdžių datos, paaiškėjo, kad ši byla bus neeilinė. Tiesa, E.Blažį ginantis kitas jo kolega šią bylą pavadino kiek kitaip – esą ji sudėtinga.

E.Blažio advokatas skaito paskaitas ir būsimiesiems policininkams. Ir tai tapo vienu iš trukdžiu, kuo greičiau rasti kitą galimą datą naujam šios bylos posėdžiui. Trečiadienį jis atidėtas dėl A.J.Venslauskui valstybės paskirtos advokatės užimtumo kitoje byloje. Tiesa, ji netrukus atsiuntė SMS ne savo ginamajam, o E.Blažiui – apie tai, kada dar negalės dalyvauti judviejų byloje.

Į teisiamųjų suolą pasodintas šios advokatės kolega E.Blažys taip pat leido sau daugiau, negu įprasta jo situacijoje. Paaiškėjus, kad viena teisėjo siūloma būsimo posėdžio data sutampa su posėdžiu aukštesnės instancijos Kauno apygardos teisme, kuriame E.Blažys gina kitą teisiamąjį, jis pareiškė: „Būkim kolegiški“. Ir tik po to pridūrė: „Ir kolegų teisėjų atžvilgiu“.

E.Blažio bylą nagrinėja taip pat buvęs jo kolega iš prokuratūros laikų, prieš daugiau kaip metus tapęs teisėju, – Audrius Meilutis.

Juokinga ne visiems

Dar vienu įrodymu, kad E.Blažys jaučiasi šioje byloje situacijos šeimininku, buvo jo elgesys, pasibaigus posėdžiui, kuomet, jis, nepaisydamas konvojaus, priėjo prie teismo narve laikomo A.J.Venslausko, ir pasakė šiam kelis sakinius, į ką A.J.Venslauskas jam atsakė: „Gerai“.

Konvojus į tai net nereagavo.

Kitas šios bylos posėdis numatytas tik po mėnesio.

„Kol kas man užteks vieno advokato“, – taip į Advokatų tarybos atstovo, dalyvavusio atliekant kratas E.Blažio darbo vietoje bei namuose, pranešimą teismui, kad nutraukia sutartį su teisiamu kolega dėl teisinių paslaugų šiam, replikavo pastarasis.

Laidė juokelius, susijusius su šia byla, E.Blažys ir susitikęs, vos išėjęs iš teismo salės, jo koridoriuose kitus savo kolegas advokatus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių