Skandalingai pagarsėjęs muitininkas įsisiautėjo

Paaiškėjo, kad skandalingai išgarsėjęs buvęs muitininkas Kristupas Norkus ne mažiau šokiruojančiai paminėjo ir teisiamųjų suolan jį pasodinusio įvykio metines, dėl ko jam gresia sutikti didžiąsias metų šventes Lukiškėse.

Bandė nuslėpti?

Apie tai paaiškėjo "Kauno dienai" pranešus, kad apie šešerius metus Muitinės kriminalinėje tarnyboje, o prieš tai dvigubai ilgiau policijoje dirbusį 36-erių K.Norkų siūloma izoliuoti nuo visuomenės 65 paroms. Pernai spalį į šio muitininko namus skubėjo gausios Kauno policijos pajėgos, užtrukusios ten visą pusdienį. O ikiteisminis tyrimas, sukėlęs tada pareigūnus ant kojų, sustabdytas.

Atsišaukė atpažinusieji šį, kuo toliau, tuo daugiau problemų keliantį buvusį pareigūną. Paaiškėjo, kad prieš porą mėnesių jis prisivaideno Kauno rajone, Giraitėje. Tai netoli Vijūkų, į kuriuos jis pernai spalio 19-osios paryčiais, iš girtumo vos apversdamas liežuvį, pats išsikvietė policiją dėl esą jį apiplėšusių kontrabandininkų, keršijusių už jo šiems skirtas šešiaženkles baudas.

Kaip jau rašyta, tada policija K.Norkaus namuose aptiko neteisėtai laikomą ginklą, už tai praėjusią savaitę K.Norkui ir pasiūlytas minėtas 65 parų areštas.

Paaiškėjo, kad šią bausmę siūliusi prokurorė dar nebuvo girdėjusi apie K.Norkui to paties Kauno apylinkės teismo jau skirtą panašią bausmę, kurią jis užsidirbo per užsitęsusią pertrauką jo teisme dėl neteisėto ginklo laikymo, jo advokatui susižalojus per eismo įvykį.

K.Norkus, žinoma, apie tai, kad jam jau gresia praleisti didžiąsias metų šventes už grotų, nesigyrė, nors jau buvo apie tai informuotas prieš gerą savaitę.

K.Norkus/Evaldo Šemioto nuotr.

Detektyvas pievoje

K.Norkaus nuotykis, tapęs pirmuoju teistumu šio buvusio pareigūno biografijoje, nufilmuotas vienos televizijos laidos žurnalistų. Spalio 23-iosios popietę jie taip pat važiavo pro pievą, esančią ties Giraitės kaimo Topolių gatve. Kaip ir "VW Passat" vairuotojas, vėliau policijai davęs parodymus apie tai, kad jo kolega iš nuo kelio į pievą nulėkusio ir į elektros stulpą atsitrenkusio "BMW 740", prieš tai kitoje kelio pusėje nulaužusio plastikinį kelio žymėjimo riboženklį, buvo akivaizdžiai neblaivus.

Iš pradžių pastarasis prašė nekviesti policijos, po to siūlė šiam liudytojui apsimesti vairavus jo BMW, žadėdamas už tai 500 eurų atlygį. Liudytojui atsisakius, jis pats bandė įjungti apgadinto BMW variklį, tačiau nepavyko. Įvykio vietoje pasirodžius žurnalistei ir operatoriui su filmavimo kamera net bandė pasišalinti. Tačiau atvykę kito vairuotojo iškviesti policijos pareigūnai jį sulaikė. Bandymas pabėgti baigėsi policijos areštinėje.

K.Norkui tą popietę nustatytas sunkus girtumas – jo kraujyje, paimtame po šio eismo įvykio, aptikta 2,78 promilės etilo alkoholio koncentracija. Ikiteisminį tyrimą pradėjusi Kauno policija nustatė, kad dėl girtumo ir nesaugaus greičio jo nesuvaldytas BMW, kurį teko palikti saugomų automobilių aikštelėje, registruotas sesers vardu.

Bausmę pasirinko pats

Automobilį vairavusio K.Norkaus byla buvo perduota teismui baudžiamuoju įsakymu, kuriuo prokuroras siūlė jį nubausti 60 parų areštu.

Tokią bausmę K.Norkus pasirinko pats, išgirdęs apie alternatyvą – prieš porą savaičių iki jo nuotykio neblaiviems vairuotojams padidintas baudas. Nuo šių metų spalio už tai gresia bauda nuo 1 880 iki 75 200 eurų. "Gal geriau pasėdėsiu", – toks buvo bedarbio K.Norkaus pasirinkimas.

Kadangi jis prisipažino ir gailėjosi sėdęs prie vairo neblaivus, Kauno apylinkės teismas lapkričio 23-iosios baudžiamuoju įsakymu sumažino prokuroro siūlomo arešto dydį trečdaliu. O iš likusių 40 parų dar išminusavo ir parą, kurią K.Norkus po sulaikymo praleido areštinėje. Tačiau iki šio įsakymo įsiteisėjimo palikta galioti K.Norkui skirta kardomoji priemonė – vairuotojo pažymėjimo paėmimas. Teisė vairuoti transporto priemones tuo pačiu baudžiamuoju įsakymu iš jo atimta dvejiems metams.

Laukia sudėtinga aritmetika

Teismas nekonfiskavo nei BMW, kuriuo K.Norkus padarė šį nusikaltimą, nei priteisė iš jo šio automobilio vidutinę vertę atitinkančią 22 570 eurų sumą.

K.Norkaus sesuo patvirtino, jog buvo palikusi jam savo automobilį, kad brolis nuvežtų jį pas meistrus. Tačiau po gero mėnesio jis paskambino ir pranešė, kad BMW sulaikė policija – esą su juo avariją padarė vienas iš meistrų. Galiausiai sužinojusi, kad automobilio, būdamas neblaivus, nesuvaldė brolis, K.Norkaus sesuo jokių pretenzijų jam nereiškė. O teismas konstatavo, kad konfiskavus BMW, kurio savininkė vairuoti išgėrusiam broliui tikino neleidusi, būtų nepagrįstai pažeistos jos nuosavybės teisės.

Kodėl nepriteisė iš paties K.Norkaus jau minėto 22 570 eurų piniginio BMW ekvivalento, teismas aiškino kitaip – atsižvelgta į Lietuvos ekonominę situaciją ir vidutinį darbo užmokestį bei tai, kad nusikaltimą padaręs asmuo dar neteistas.

Šis baudžiamasis įsakymas, kuriuo K.Norkui skirtas 40 parų areštas, įsiteisėjo gruodžio 15-ąją. Šią bausmę buvę teisėsaugos pareigūnai atlieka Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo areštinėje.

Kaip jau rašyta, nuosprendį dėl neteisėto ginklo laikymo K.Norkui planuojama skelbti šią savaitę. Anot prokurorų, skirta bausmė turėtų būti subendrinta su įsiteisėjusiu baudžiamuoju įsakymu. Tačiau galimo maksimalus arešto, Baudžiamajame kodekse numatyto už nusikaltimus, dydis yra 90 parų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
jo sesuo is algos ta bmw nusipirko.

Amortizatorius

Amortizatorius portretas
Teismas, kaip reta, priėmė teisingą sprendimą, įvertinantį ubagišką Lietuvos ekonominę padėtį, prie kurios privedė......na na kas? Taip. Tikrai ne valstiečiai, o prieš tai šalį alinę vagys valdžioje, kuriems girtumas prie vairo nepakenkė

Anonimas

Anonimas portretas
Dalbajobizmas
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių