Teismas: „agurkinių“ gaujos nariai turi likti už grotų

Apeliacinis teismas pirmadienį atmetė keturių „agurkinių“ gaujos narių skundus dėl jiems pratęsto suėmimo.

Teismas galutine ir neskundžiama nutartimi ginkluoto nusikalstamo susivienijimo organizatoriui ir įkūrėjui Sauliui Velečkai paliko galioti suėmimo pratęsimą dar trims mėnesiams. Terminas skaičiuojamas nuo gegužės 5 dienos. Taip pat atmesti Norberto Tučkaus, Audriaus Petkausko ir Tado Petrošiaus skundai, BNS pranešė teismo atstovė Vilma Budėnienė.

S.Velečka laikomas suimtas jau daugiau nei ketverius metus, tai akcentavo suimtojo gynėjas. Apeliacinis teismas mano, kad bylą nagrinėjantis Klaipėdos apygardos teismas ėmėsi priemonių, kad bylos nagrinėjimas vyktų kuo sparčiau, bei laikėsi Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikoje suformuluoto „deramo stropumo“ baudžiamajame procese reikalavimo, taip pat dėjo pastangas paspartinti bylos nagrinėjimą skiriant posėdžius kiek trumpesniu intervalu.

„Teismas, tęsdamas kardomąsias priemones, atsižvelgė į ypatingą bylos sudėtingumą ir didelę apimtį, į didelį kaltinamųjų ir gynėjų skaičių, į tai, kad liudytojams buvo skiriami atvesdinimai ir baudos, o nukentėjusiajam A.P. – areštas už neatvykimą į teismo posėdžius, į objektyvias priežastis, susijusias su kaltinamųjų ir liudytojų neatvykimu į teismo posėdžius, teismo psichiatrijos ekspertizių kaltinamiesiems skyrimu, vieno iš kaltinamųjų pabėgimu į Švedijos Karalystę, pažeidžiant paskirtą kardomąją priemonę, jo pargabenimu pagal Europos arešto orderį“,– rašoma Apeliacinio teismo pranešime.

Apeliacinio teismo nuomone, inkriminuojamų nusikaltimų sunkumas bei gresiančios griežtos bausmės tikimybė leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad, būdamas laisvėje ir siekdamas išvengti gresiančios bausmės, kaltinamasis S.Velečka gali bėgti, slėptis nuo teismo ir daryti naujas nusikalstamas veikas. Lietuvos apeliacinis teismas konstatavo, kad Klaipėdos apygardos teismo gegužės 4 dienos nutartyje išdėstyti suėmimo taikymo pagrindai kaltinamajam yra pagrįsti.

S.Velečkai pateikti kaltinimai dėl sunkių ir labai sunkių nusikaltimų. Įtariama, kad grupuotė buvo įkurta 2005-aisiais, siekiant nusikalstamai praturtėti ir įgyti didelę įtaką Lietuvos ir Kauno nusikalstamo pasaulio atstovams. Grupuotė neteisėtai disponavo dideliais narkotinių, psichotropinių medžiagų ir jų pirmtakų (prekursorių) kiekiais, vertėsi jų kontrabanda. S.Velečka gaujos vadovu buvo 2005-2014 metais.

Apeliacinis teismas atkreipė dėmesį, kad A.Velečkai inkriminuojami nusikaltimai buvo daromi kelių valstybių teritorijose, tai duoda pagrindo manyti, kad suimtasis turi ryšių užsienyje, kuriais pasinaudodamas gali slėptis nuo teismo ir bandyti išvengti jam gresiančios atsakomybės.

S.Velečka buvo sulaikytas 2013 metų sausio 22 dieną, kitą dieną jam jau skirtas suėmimas.

Suėmimo terminas teismų nutartimis buvo tęsiamas iki 2016 metų liepos 22 dienos. Tada Klaipėdos apygardos teismas suėmimą S.Velečkai pakeitė į 30 tūkst. eurų užstatą, dokumentų paėmimą ir intensyvią priežiūrą šešiems mėnesiams, įpareigojant kaltinamąjį dėvėti elektroninį stebėjimo įtaisą ir neišeiti iš namų, jei tai nesusiję su dalyvavimu teismo posėdžiuose.

Lietuvos apeliacinis teismas vėliau panaikino Klaipėdos apygardos teismo nutartį ir S.Velečkai skyrė suėmimą trims mėnesiams.

„Agurkinių“ byla Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjama toliau ir artėja link pabaigos. Birželio 30 dieną rengiamas posėdis, kuriame bus apklausta tikriausiai paskutinė bylos liudytojai. Proceso dalyviai dar turi teisę teikti įvairius prašymus, taip pat prašyti apklausti tamt tikrus asmenis liudytojais.

„Jei papildomų prašymų nebus, procesas pereis į baigiamąsias kalbas“, – BNS sakė Klaipėdos apygardos teismo atstovė Gintarė Daugėlaitė.

Liepą teismas suplanavo dar tris posėdžius.

„ Agurkinių“ bylą Klaipėdos apygardos teismas pradėjo nagrinėti 2014 metų lapkritį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Budulis

Budulis portretas
Agurkas ir tadas.arbuzams kojas plaus ir kojines.uz senus laikus.

rr

rr portretas
Kaip liūdna, kaip naudojasi vaiku.

Valdelis

Valdelis portretas
Agurkai turi but siltnami
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių