Atidėta kyšininkavimu kaltinamo Kauno policininko byla

Kauno apygardos teismas suteikė kyšininkavimu kaltinamam Nikolajui Gandziukui galimybę teisme savo teises ginti kartu su advokatu.

Teismo posėdį teko atidėti iki rugpjūčio vidurio, nes ikiteisminio tyrimo metu nepareiškęs noro turėti advokatą Kauno apskrities policijos kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos vyriausiasis tyrėjas Nikolajus Gandziukas persigalvojo.

„Aš pageidauju turėti gynėją, tačiau šiandien dėl užimtumo jis negali dalyvauti“, – šiandien per posėdį pareiškė kyšio paėmimu kaltinamas tyrėjas.

Teisėjas atkreipė dėmesį, kad byloje nėra duomenų apie tai, kad kaltinamasis turėtų sutartį su advokatu.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras priminė, kad teismo posėdis buvo paskirtas ne vakar ir ne užvakar, todėl laiko susirasti ir sudaryti oficialią sutartį su advokatu buvo galima.

„Tačiau negalima atimti teisės gintis“, – atidėti posėdį pasiūlė prokuroras Laimonas Petreikis.

Bylos duomenimis, N.Gandziukas atliko ikiteisminį tyrimą ir 2016 metų rugpjūčio mėnesį sąmoningai kelis kartus tariamai apklausai į savo darbo kabinetą kvietė A.J. Šiam atvykus į komisariatą, jokių procesinių veiksmų tyrėjas neatliko, apklausos ar kitų procesinių veiksmų atlikimo protokolų nesurašė. Kaltinamajame akte nurodyta, kad N.Gandziukas tarpusavio pokalbių metu minėtą asmenį provokavo duoti kyšį. Vėliau išsikvietęs tariamai apklausai iš jo reikalavo 1 tūkst. eurų kyšio už tai, kad jam nebūtų pranešta apie įtarimą ir ikiteisminis tyrimas būtų nutrauktas.

Kyšis, kaip įtariama, imtas iš bendrovės, kurioje buvo įvykęs nelaimingas atsitikimas, vieno iš vadovų.

Žinodamas apie ikiteisminiam tyrimui vadovaujančio prokuroro 2017 metų sausio nutarimą A.J. apklausti kaip liudytoją apie galbūt padarytą nusikalstamą veiką, N.Gandziukas šių metų kovą vėl tariamai apklausai iškvietė A.J.

Kaltinime nurodoma, kad tyrėjas ir vėl spaudė A.J. dėl kyšio ir savo darbo kabinete bendraudamas su juo pastarajam nurodė, kad tik nuo N.Gandziuko sprendimo priklausys, ar įmonės vadovas bus apklausiamas liudytoju ar įtariamuoju.

Kyšio istoriją tyrę teisiamo pareigūno kolegos nustatė, kad N.Gandziukas ir vėl pareikalavo anksčiau reikalauto kyšio dalies, 500 eurų, ir susitarė nurodytą kyšio dalį iš A.J. priimti per kitą susitikimą.

Kovo viduryje N.Gandziukas savo darbo vietoje tiesiogiai savo naudai už neteisėtą veikimą vykdant jam suteiktus įgaliojimus, už šališką ikiteisminio tyrimo atlikimą taip, kad A.J. nebūtų pranešta apie įtarimą padarius nusikalstamą veiką, priėmė iš teisėsaugos užduotį vykdžiusio A.J. dalį reikalauto kyšio – 500 eurų. Pinigus įmonės vadovui nurodė padėti į rašomojo stalo stalčių.

Tuo tyrėjo spaudimas nesibaigė. N.Gandziukas esą pareiškė, kad jei A.J. liks „patenkintas jo darbu“, jis turės pakloti dar dviejų šimtų eurų kyšį.

16 metų policijoje dirbantis pareigūnas buvo devynis kartus skatintas, vieną kartą baustas. N.Gandziukas šiuo metu yra nušalintas nuo pareigų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

obana

obana portretas
cia ne tas is 50 atspalviu ? labai jau panasus veikejes.

Anonimas

Anonimas portretas
Matomai tai praktikuoja...pasiunčia pora postinių,kad įteiktų pranešimą ,o priėmus pranešimą privalai nuvykti ir būti liudytoju,nors esi niekuo dėtas,jokiam įvykyje nedalyvavęs asmuo.Gandziuk vykdo užsakymą kito asmens,už tai gavęs kyšį?Ar ne toks tikslas?

Anonimas

Anonimas portretas
Ka ten smulkme pagavo o kur stambus aduku kysiai nemato
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių