Matuko nužudymo bylos nagrinėjimas paskendo emocijose

„Tikiuosi, kad jie sėdės iki gyvos galvos, o aš dirbsiu, kad jie turėtų, ką pavalgyti“, – antradienį Kauno apygardos teisme, atvertusiame jo keturmečio sūnaus Mato nužudymo bylą, teigė mažylio tėvas Artūras Adomaitis, pareiškęs buvusiai žmonai bei šios sugyventiniui 300 tūkst. eurų ieškinį.

Apsikeitė „komplimentais“

Šią šalį sukrėtusią baudžiamąją bylą nuspręsta nagrinėti neviešai. Tačiau iki šio teisėjų Albino Antanaičio, Giedriaus Endriukaičio ir Daivos Jankauskienės kolegijos sprendimo itin žiauriu bejėgiškos būklės mažylio nužudymu kaltinami buvę sugyventiniai Gediminas Kontenis bei Monika Kaziukaitytė dar spėjo žiniasklaidos akivaizdoje viešai išsiplūsti.

„Siūlyčiau tokias moteris sterilizuoti! – su neslepiama neapykanta buvusiai sugyventinei teigė ir vėl atskirai nuo jos pasodintas G. Kontenis. – Turiu duomenų, kad ji kameroje išsiverkė vienai draugei, kad būtent ji sudavė lemtingą smūgį! Aš pats jaučiu didesnę kaltę dėl to, ko nepadariau – kad neiškviečiau greitosios, tačiau ji mane buvo užrakinusi ir išsinešusi telefoną.“

Bejausmiu veidu buvusio sugyventinio monologo klausiusis M. Kaziukaitytė netrukus atkirto: „Aš tokio vaiko nepalikau – grįžusi jau radau jį tokį. Ir jaučiuosi kalta, kad neišgelbėjau – nesuteikiau pagalbos, nes bijojau to žvėries!“

Nužudyto mažylio motina tikino, kad greitosios jai neleido kviesti G. Kontenis. Esą buvo paėmęs jos telefoną.

Prokuroras liko neišgirstas

Kad šis teismo procesas būtų neviešas, paprašė G. Konteniui skirtas valstybės advokatas Egidijus Grigaravičius, prieš tai pateikęs savo ginamojo charakteristikas iš bendrovės „Montuotojas“, kurioje jis iki suėmimo dirbo antrosios kategorijos suvirintoju, bei Probacijos tarnybos. Šiose teisiamasis buvo charakterizuojamas pakankamai teigiamai.

„Prašau uždaro proceso, nes bus kalbama apie mirusį mažametį bei privatų teisiamųjų gyvenimą. O visame pasaulyje pastaruoju metu jis aktualizuojamas. Tik Lietuva pasuko kitu keliu“, – teigė E. Grigaravičius. Nors jo ginamasis po tokių savo advokato žodžių ir toliau sakė, kad labiau yra linkęs siekti viešumo.

Tikiuosi, kad jie sėdės iki gyvos galvos, o aš dirbsiu, kad jie turėtų, ką pavalgyti.

Jo advokato prašymui nagrinėti bylą neviešai bandė priešintis tik kaltinimą palaikantis prokuroras Vytautas Gataveckas. „Kokie gali būti pažeisti mirusio nukentėjusiojo interesai? Be to, byla nesusijusi su seksualiniais nusikaltimais. Ir mano įsitikinimu, privatus teisiamųjų gyvenimas nėra svarbesnis už viešą interesą,“ – tokie buvo prokuroro argumentai.

Tėvas vos valdėsi

Uždaro teismo proceso norėjo ir nukentėjusiuoju šioje byloje pripažintas mažojo nelaimėlio tėvas.

„Kuo mažiau Lietuva apie tai žinotų, tuo visiems būtų geriau“, – sakė A. Adomaitis. Vėliau, teisėjų kolegijai išėjus priimti sprendimą, jis žiniasklaidai dar spėjo papildyti, kad tikisi, jog nors kartą Lietuvoje bus teisybė ir teisiamieji bus nuteisti griežčiausia bausme. Nors prisipažino, kad nežino, kuris iš jų kaltesnis.

„Man 27-eri ir aš neįsivaizduoju, kaip taip galima padaryti“, – tik tiek virpančiu iš jaudulio balsu sugebėjo žiniasklaidai pasakyti nužudyto Matuko tėvas.

Savo nutartį nagrinėti šią bylą neviešai teisėjų kolegija motyvavo ir tuo, kad greičiausiai bus neišvengta ir paties A. Adomaičio santykių su buvusia žmona aiškinimosi.

Nebuvo sveikos vietos

Kaip jau rašyta, žiauriai sumuštas M. Kaziukaitytės sūnus buvo atvežtas vėlų šių metų sausio 25-osios vakarą į Kauno klinikas itin sunkios būklės. Greitosios medikai, skubėję tada į jo namus Kėdainiuose, buvo sukrėsti nuo to, ką aptiko, – ant mažylio, kuris praktiškai jau buvo miręs, kūno nebuvo sveikos vietos. Mažąjį nelaimėlį jiems pavyko atgaivinti, tačiau, kadangi specialistų pagalba jam buvo iškviesta per vėlai, Kauno klinikų medikai, kuriems buvo nuvežtas leisgyvis mažametis, jau niekuo nebegalėjo padėti. Sausio 27-osios paryčiais keturmetis mirė.

Valstybinė ligonių kasa kaltinamiesiems jo tyčiniu nužudymu yra pareiškusi beveik 2 tūkst. eurų ieškinį.

Gelbėjo savo kailį

Ekspertai nustatė, kad keturmečiui buvo suduoti ne mažiau 135 smūgiai rankomis bei įvairiais daiktais – diržu, telefono įkroviklio laidu ir kitais.

Bylą teismui rengę teisėsaugininkai teigė turintys duomenų, kad mirtinus smūgius sudavė mažamečio motina. Nuo jų berniukas atsitrenkė vonios patalpoje į gyvatuką ir patyrė lemtingą galvos traumą.

Turiu duomenų, kad ji kameroje išsiverkė vienai draugei, kad būtent ji sudavė lemtingą smūgį!

Remiantis kaltinamuoju aktu, tą lemtingą sausio 25-ąją prieš keturmetį buvo smurtaujama pora valandų – nuo dešimtos ryto iki dvyliktos. Dėl to, kad jis nesugebėjo eilės tvarka pasakyti dviženklių skaičių. Po to M. Kaziukaitytė buvo kelioms valandoms išėjusi iš namų, palikusi sumuštą vaiką su sugyventiniu. O grįžusi pamatė, kad sūnus – be sąmonės. Tačiau, užuot kvietę greitąją, sugyventiniai bandė mažametį gydyti patys. Motina kelis kartus ėjo į vaistines ir pirko įvairių vaistų, ieškojo informacijos apie smegenų sukrėtimo gydymą internete. Ir tik prieš vidurnaktį, pamačius, kad keturmetis nebekvėpuoja, buvo paskambinta į Bendrąjį pagalbos centrą.

Kalėjimas iki gyvos galvos

23-ejų M. Kaziukaitytė kaltinama ne tik tyčiniu itin žiauriu bejėgiškos būklės savo mažamečio sūnaus nužudymu, bet ir sistemingai piktnaudžiavusi motinos valdžia – už nepaklusnumą naudodama jo atžvilgiu psichinę prievartą, vadindama berniuką jo savivertę mažinančiais, įžeidžiančiais žodžiais arba mušdama bei tąsydama jį už tai, kad, pavyzdžiui, keturmetis nevykdė jos nurodymo susitvarkyti savo kambario dalį.

G. Kontenis, kuriam neseniai sukako 28-eri, kaltinamas itin žiauriu bejėgiškos būklės mažamečio nužudymu bei fizinio skausmo jam sukėlimu. Ikiteisminio tyrimo metu jis prisipažino kelis kartus smurtavęs prieš sugyventinės sūnų ir anksčiau – dėl to, kad jis netyčia numetė ant grindų žaidimų kompiuterį ar nuvertė gėlę.

Teisiamiesiems gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Narkotikų šešėlis

Kaip jau rašyta, sulaikius įtariamuosius nesuvokiamu smurtu prieš mažametį, jų šlapime aptikta psichotropinių bei narkotinių medžiagų pėdsakų. G. Kontenio, kuris neneigė vartojęs šias medžiagas įvykio išvakarėse, – amfetamino, metamfetamino bei kanapių. M. Kaziukaitytės – metamfetamino.

Tai – pirmoji iš Šeduvos kilusios vidurinį išsilavinimą turinčios M. Kaziukaitytės akistata su Temide. G. Kontenis, kurio išsilavinimas – toks pats, prieš trejus metus jau teistas už disponavimą narkotikais. O pernai birželį – už tris chuliganiškus išpuolius: automobilių ir parduotuvės langų daužymą bei vieno nuniokoto automobilio savininkės nosies sulaužymą. Tačiau ir tada jis buvo paliktas laisvėje. Sugyventinės sūnus buvo nužudytas bausmės, skirtos G. Konteniui už minėtus chuliganiškus išpuolius, vykdymo atidėjimo metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vuka

Vuka portretas
Iki gyvos galvos abi baidykles, be jokios teises i laisve.

Telefonas

Telefonas portretas
Kaltas telefonas - kad nepaskambino i policija, gal butu atvaziaves tas Kontenio klasiokas ... Tas klasiokas, prokurore nutraukusi byla, vaiku teises, 2 mociutes, mama...niekas nekaltas, visi Sventi, angeliukai. Kodel nepasitikime zmonemis? Beje, nuo kada valstybes islaikomas advokatas turi itakos Kauno Apygardos teisejams (del duru)

Nesvarbu kas

Nesvarbu kas portretas
Man tik įdomu kur tevas buvo kaip vaiko nebera ir tevas atsirado jei mate kad iš jos motina ne kokia tai kam jis ta vaikai jai tada paliko aš nesuprantu to tevo
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių