Teismas nesušvelnino bausmės nubaustam advokatui

  • Teksto dydis:

Kauno apygardos teismas, penktadienį apeliacine tvarka išnagrinėjęs dėl prekybos poveikiu nuteisto advokato Vaclovo Kaminskio skundą dėl paskirtos bausmės, nusprendė jį atmesti, pranešė Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT).

Kauno apylinkės teismas pernai spalį V.Kaminskį pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu ir skyrė 17 tūkst. 940 litų (5195 eurų) baudą. Šis nuosprendis aukštesniojo teismo pripažintas pagrįstu ir teisėtu.

Bylos duomenimis, advokatas sulaikytas įtariant iš asmens reikalavus kyšio. Jis žadėjo paveikti prokurorą, kad kyšio davėjo šeimos nariui, sulaikytam pagal Europos arešto orderį, nebūtų skiriama kardomoji priemonė - suėmimas.

V.Kaminskis sulaikytojo žmonai teigė galintis pasirūpinti, kad jos vyras nebūtų suimtas, bet tam esą reikėsią „dovanėlės prokurorui“. Iš moters jis gavo 1 tūkst. litų, o ši kreipėsi į teisėsaugos institucijas dėl tokių advokato veiksmų.

Liudytojų parodymais nustatyta, kad prokuroras pats pranešė policijos tyrėjui ir advokatui, kad dėl suėmimo nesikreips. Nepaisant to, V.Kaminskis vėl pasikvietė klientę ir pareikalavo sumokėti pinigų ir jam, už esą padarytą darbą. Kadangi šiam pokalbiui vykstant moteris jau bendradarbiavo su STT, surinkta vaizdo medžiaga ir kiti įrodymai, netrukus atlikta krata advokato kabinete.

Jis pats savo kaltės teisme nepripažino ir tvirtino, kad gauti pinigai buvo atlygis už suteiktas paslaugas. Tačiau šį aiškinimą teismas atmetė, atsižvelgęs į faktines aplinkybes, kurios rodė buvus kitaip.

Advokato darbo vietoje atlikta krata, paimti tyrimui reikšmingi daiktai ir dokumentai. Be to, darbo vietoje sulaikytam advokatui nustatytas 2,06 promilės girtumas.

Vis dėlto pirmosios instancijos teismas atmetė aplinkybę, kad V.Kaminskis buvo neblaivus, kaip sunkinančią, nes, pasak teismo, tai neturėjo įtakos jo padarytam nusikaltimui. Taip pat, teismo nuomone, nėra svarbu, ar V.Kaminskis iš tiesų rengėsi paveikti prokurorą, ar tik taip sakė – svarbus yra pats jo pažadas padaryti įtaką už papildomą atlygį.

Šis teismo nuosprendis gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių