Prekyba poveikiu kaltinamo advokato byla – teisme

  • Teksto dydis:

Kauno apylinkės teismui perduota trejus metus advokatu dirbančio Egidijaus Blažio byla. Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Kauno valdybos pareigūnai kartu su Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorais jį kaltina prekyba poveikiu.

Prisipažino tik vienas

Anot bylą teismui rengusių teisėsaugininkų, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad E. Blažys, pasinaudodamas savo, kaip advokato įgaliojimais, pažintimis ir kita įtaka, pažadėjo asmenims už kyšį paveikti teisėją, teismo darbuotojus, prokurorą ir policijos pareigūnus, kad šie priimtų palankius sprendimus baudžiamosiose bylose. Pagal pareikštą kaltinimą E.Blažiui gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Kaltinimas davus kyšį minėtam advokatui už poveikį teisėjui yra pareikštas ir Jonavos gyventojui A. J. V. Pastarajam gresia bauda arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Dar vienas papirkėjas – savo kaltę, davus E.Blažiui kyšį, pripažinęs M.V. buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą.

Ne pirmas kartas

Kaip jau rašyta, tai – jau antras kartas per septynerius metus, kai E.Blažys atsiduria STT akiratyje.

2010-ųjų vasarį, E.Blažiui dar dirbant Kauno miesto apylinkės prokuroru, STT, vadovaujama to paties Kauno apygardos skyriaus prokurorų, jau buvo pareiškusi jam įtarimus dėl piktnaudžiavimo tarnyba, dokumento suklastojimo bei pasikėsinimo tai padaryti.

Tada jo pokalbių telefonu buvo klausomasi daugiau kaip porą mėnesių. Iš pradžių turėta operatyvinės informacijos, kad jis su medžioklės draugais bando papirkti vieną aplinkos apsaugos inspektorių. Tačiau E.Blažys, kurio stažas prokuratūroje jau siekė 15 metų, spręsti tokius klausimus telefonu vengė. Nors tyrimo pradžioje jam buvo pareikštas įtarimas ir dėl papirkimo, vėliau jis buvo panaikintas.

Pinigai siūlyti atvirai

Praėjusį kartą STT su prokurorais buvo pasodinusi E.Blažį į teisiamųjų suolą dėl vienos jo kuruotos išžaginimo bylos, tirtos Kauno Žaliakalnio policijos komisariate.

Joje įtarimai dėl studentės išžaginimo buvo pareikšti penkiems asmenims. Vienas iš jų buvo Airijoje dirbęs verslininkas, įvykio metu trumpam grįžęs į Lietuvą. Su minėta studente jis susipažino naktiniame klube. Vėliau parsivežė ją į namus, o po kurio laiko pasigedo pinigų. Įtardamas vagyste viešnią, jis pasikvietė pagalbon draugus, vėliau tapusius, kaip ir jis, įtariamaisiais dėl merginos išžaginimo bei seksualinio prievartavimo.

Anot įtariamuosius sulaikiusių kriminalistų, įkalčių juos teisti pakako, nes nusikaltimas buvo išaiškintas karštais pėdsakais – buvo paimta sperma. Įkliuvusieji atvirai siūlė pinigus, tačiau byla buvo perduota prokurorui E.Blažiui kaltinamojo akto surašymui. Tada ir prasidėjo keisti dalykai, vėliau užfiksuoti pastarajam, skubiai palikusiam tarnybą prokuratūroje, pateiktame kaltinime.

Vieni nuteisė, kiti išteisino

E.Blažio tarnybiniame kompiuteryje tada STT rado vos pradėtą rašyti nutarimą dėl šios bylos nutraukimo, nors policijos duomenų bazėje jis jau prieš porą mėnesių buvo įvedęs statistinę kortelę, kad ši byla nutraukta. Įtariamasis tai teisino nerealiu darbo krūviu, nors jo kuruoti kriminalistai tada pasakojo, kad E.Blažys ateidavo į darbą tik apie 10 val. ir išeidavo nesulaukęs darbo pabaigos.

E.Blažio bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas pripažino jį kaltu dėl visų inkriminuotų nusikaltimų ir skyrė 100 MGL arba 13 tūkst. litų baudą.

Tačiau nuteistasis šį nuosprendį apskundė. Jo skundą nagrinėjęs Lietuvos apeliacinis teismas E.Blažį išteisino. Esą nesurinkta duomenų, leidžiančių daryti išvadą, kad jis piktnaudžiavo tarnybine padėtimi sąmoningai ir tyčia. O užpildydamas statistinę kortelę, nepriėmęs nutarimo nutraukti ikiteisminį tyrimą, nors ir elgėsi neprofesionaliai, tačiau ši jo veika negali būti vertinama kaip kelianti pavojų visuomenei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

patarlė

patarlė portretas
daugiau kaip prieš 100 metų V. Krėvė, rinkdamas patarles, užrašė tokią sentenciją: ;KAS TEISME NEPAKIŠO, TAS PRAKIŠO"...

Anonimas

Anonimas portretas
Ohoho o kaip kiti advokateliai ar kitaip elgiasi????

Petras

Petras portretas
Advokatas Egidijus Blažys
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių