Tyrimo poligrafu panoręs dar vienos garsios bylos teisiamasis liko nieko nepešęs

  • Teksto dydis:

Tyrimo poligrafu panoro dar vienas kaltinamasis rezonansiniu nusikaltimu, kurio bylą nagrinėja Kauno apygardos teismo teisėjų kolegija, vadovaujama Albino Antanaičio, praėjusią savaitę skyrusi tokį tyrimą Monikai Kaziukaitytei ir Gediminui Konteniui, kaltinamiems itin žiauriu keturmečio Matuko nužudymu.

Tokį prašymą prieš pat baigiamąsias kalbas ketvirtadienį pareiškė Ukrainos pilietis Ruslanas Sadovskis, kaltinamas 2016-ųjų balandžio 12-osios vidurdienį netoli Lietuvos ir Lenkijos pasienio nušovęs savo darbdavį, su kuriuo vežė iš Suomijos į Lenkiją šaldytų lapių uodegų krovinį, ir, pagrobęs aukos turėtus 10 tūkst. eurų, juvelyrinius papuošalus bei kitus daiktus, kurių bendra vertė – 23 tūkst. eurų, bei palikęs lavoną nusikaltimo vietoje, lyg niekur nieko grįžo į Ukrainą. Jis savo kaltės nepripažįsta.

R.Sadovskio advokatas, palaikęs savo ginamojo prašymą – esą taip būtų panaikintos arba patvirtintos abejonės dėl jo kaltės, skubėjo patikinti teismą: „Mes sutinkame apmokėti išlaidas!“

Kaltinimą R.Sadovskio byloje palaikantis prokuroras, kaip ir jo kolega M.Kaziukaitytės ir G.Kontenio byloje, prašė tokį prašymą atmesti. Nors, kaip akcentavo R.Sadovskio advokatas, pats buvo siūlęs teisiamajam tokį tyrimą ikiteisminio tyrimo metu. Į ką prokuroras replikavo, kad tik norėjo patikrinti R.Sadovskio parodymų nuoseklumą, tačiau tyrimui reikšmingos detalės buvo nustatytos ir be to.

Prokurorui pritarė ir nukentėjusiųjų, kuriomis R.Sadovskio byloje pripažintos jo darbdavio našlė bei dukra, advokatas. Jis akcentavo, kad, atliekant tyrimą poligrafu, tiriamojo reakciją atsakant į klausimus, vertina žmogus, dėl ko šis tyrimas – taip pat subjektyvus.

Šį kartą teisėjų kolegija po dešimt minučių trukusio pasitarimo R.Sadovskio prašymą dėl jo patikrinimo poligrafu atmetė. „Toks tyrimas, kaip įrodymas, nėra numatytas“, – kolegijos vardu konstatavo A.Antanaitis.

Belieka priminti, kad jo vadovaujamos kolegijos nutartyje skirti tyrimą poligrafu M.Kaziukaitytei ir G.Konteniui buvo teigiama, kad jis skiriamas dėl prieštaravimų teisiamųjų parodymuose, nors Poligrafo įstatymas ir nepriskiria kaltinamųjų nusikaltimais tiriamųjų ratui, tačiau toks tyrimas M.Kaziukaitytei ir G.Konteniui bus atliktas siekiant užtikrinti Baudžiamojo proceso kodekso paskirtį ir tikslus.

Šias viena kitai prieštaraujančias nutartis skiria vos dešimt dienų. Nors jas priėmusiose teisėjų kolegijose be joms pirmininkavusio A.Antanaičio yra ir jo kolegė Daiva Jankauskienė. Tačiau trečiasis R.Sadovskio  bylą nagrinėjančios ir jo prašymą dėl patikrinimo poligrafu atmetusios teisėjų kolegijos narys – pats Kauno apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininkas Evaldas Gražys.          



NAUJAUSI KOMENTARAI

airen

airen portretas
Durniu laivas...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių