Įtariamų vagių gaujos žlugimas: iš televizijos ekrano – į Kauno teismo salę

Prieš teismą stojo įtariamieji prabangių automobilių vagystėmis Vokietijoje. Šią grupuotę įtariamas subūręs Rytis Sadauskas. Prieš kelis mėnesius jis televizijos eteryje virkavo: koks yra gerbiamas žmogus Anglijoje, kaip jį esą persekioja Lietuvos teisėsauga.

Grobio vertė – šešiaženklė

"Kauno diena" rašė, kad ši gauja įtariama pavogusi įvairiuose Vokietijos miestuose vienuolika apynaujų automobilių, kurių bendra vertė – daugiau kaip 181 tūkst. eurų. Jos nariai bus teisiami pagal Lietuvos įstatymus, nes  juos sulaikė mūsų teisėsaugininkai. Pastariesiems pavyko padaryti tai, ko trejus metus nesugebėjo jų kolegos Vokietijoje.

Pareigūnų su agurkiniais siejamas 36-erių R.Sadauskas anksčiau teistas ne tik Lietuvoje, bet ir Vokietijoje. Tiesa, jo teistumai tėvynėje jau laikomi išnykusiais. Vakar kartu su juo prieš Kauno apylinkės teismą stojo ir 35-erių Tomas Kurmilavičius. Policijos operatyvininkai jį taip pat sieja su agurkiniais ir įtaria dalyvavus suburiant šią grupuotę. T.Kurmilavičius yra buvęs sulaikytas Vokietijos teisėsaugos.

Kartu su šiais agurkinių atstovais bus teisiami ir 48-erių Dainius Miklušis, kaip įtariama, organizatorių nurodymu vogdavęs automobilius, bei 56-erių Juozas Jančaitis, padėdavęs atvairuoti grobį iki tralo ir jį užkelti. Pastarasis prieš šešerius metus teistas tėvynėje už policijos pareigūno įžeidimą, tačiau skirtos baudos nesumokėjęs. D.Miklušio teistumai Lietuvoje, pirminiais duomenimis, susiję su nusikalstamu būdu įgytu turtu bei suklastotais automobilių kėbulų numeriais. Pastarasis vakar teisme dėl nežinomų priežasčių nepasirodė.

Sulaikyti ne visi

Keturi BMW ir septyni "Volkswagen" ("Golf" bei "Touran"), kurių vagystėmis įtariami teisiamieji, dingo 2012-ųjų sausio–rugpjūčio mėnesiais iš nuosavų vokiečių namų kvartalų.

Visi jie buvo nusižiūrėti dieną, tačiau pavogti naktį. Kai kurie iš pavogtų automobilių priklausė bendrovėms.

Iš pradžių grobis kurį laiką buvo slepiamas. Po to, suklastojus kėbulo numerius, tralais pargabenamas į Lietuvą. Šiuos vairavo samdyti vairuotojai.

Pavogti automobiliai būdavo parduodami Lietuvoje rusams ir kazachams. Pirminiais duomenimis, mūsų automobilių turguose. Čia vieną pavogtą automobilį pavyko rasti. Kitus jau buvo spėta realizuoti.

Dar vienas asmuo, priklausęs šiai organizuotai grupuotei, yra ieškomas. Kitas atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, nes padėjo atskleisti nusikaltimus. Trečiasis šiuo metu atlieka bausmę Vokietijoje. Vieno nustatyti nepavyko.

Kodėl įtariamųjų aukomis tapo vokiečiai? Teisėsaugininkų prielaidomis, Vokietijoje agurkiniai jau turėjo įdirbį. Esą vokiečių policininkams, tiriantiems automobilių vagystes, geriausiai žinomas lietuviškas žodis yra "agurkas".

Ieškoti porą metų

Teisiamieji demaskuoti remiantis Kauno organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (ONTV) pareigūnų operatyvine informacija.

Pasidalijus ja su kolegomis vokiečiais, pastarieji ir sulaikė vieną šios grupės narį, šiuo metu atliekantį bausmę Vokietijoje.

Kiti keturi įtariamieji stojo prieš mūsų teismą, nes net trys iš jų, išskyrus R.Sadauską, užpernai vasarį buvo sulaikyti Lietuvoje. Pagal mūsų įstatymus jiems gresia laisvės atėmimas iki aštuonerių metų.

Dar viena netipiška tokioms byloms aplinkybė – teisiamiesiems nėra pareikšta jokių ieškinių. Pavogtų automobilių savininkams nuostolius atlygino jų draudėjai. Ateityje Vokietijos draudimo bendrovės gali prisiteisti savo išlaidas iš jų klientų automobilių vagystėmis mūsų teisėsaugos kaltinamų kauniečių.

Iškalbingas šleifas

Nė vienas iš teisiamųjų savo kaltės nelinkęs pripažinti.

Įtariama, kad gaujos lyderį R.Sadauską gina prieš septynerius metus į priešingą barikadų pusę perbėgęs buvęs Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Linas Belevičius. Vakar jis dėl užimtumo negalėjo atvykti į R.Sadausko bylos nagrinėjimą ir prašė šią atidėti.

Gynė L.Belevičius R.Sadauską ir tuomet, kai Kauno apygardos teismas nagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje šis agurkinis buvo kaltinamas pasikėsinimu iš chuliganiškų paskatų ir kitų žmonių gyvybei pavojingu būdu nužudyti keturis tuomečius savo oponentus – kamuolinius.

Kartu su R.Sadausku tada buvo kaltinamas dar vienas Agurkinių gaujos narys, kurį gynė advokatas Vaclovas Pacevičius. Pastarojo paslaugomis dabar naudojasi ir policijos operatyvininkų su šia gauja siejamas T.Kurmilavičius.

Nepakako įrodymų

Ankstesnis R.Sadausko teismas vyko tuo metu, kai, remiantis nauju jam pareikštu kaltinimu, jo suburta grupuotė vogė automobilius Vokietijoje.

Tada R.Sadauskas buvo laisvėje, nes teismas buvo neleidęs pratęsti jo suėmimo. Netrukus teismas konstatavo ir tai, kad nepakanka įrodymų, kad R.Sadauskas, kaip ir galimas jo bendrininkas, dalyvavo ginkluotame 2010-ųjų spalio 9-osios incidente Kauno sporto halės prieigose, per kurį vienam iš keturių bėgusių kamuolinių buvo peršauta nugara, kitam – šlaunis.

Tai įvyko apie 18 val. – prieš pat Sporto halėje vykusį tarptautinį bušido turnyrą ir nepilnamečių liudytojų akyse. Būtent jie ir vienas suaugęs asmuo, kuriam buvo suteiktas įslaptinto liudytojo statusas, iš jau minėtos Kauno ONTV archyvuose esančių su miesto gaujomis siejamų asmenų nuotraukų tada atpažino ir R.Sadauską, ir galimą jo bendrininką – kaip panašiausius į banditus, suvesdavusius sąskaitas viešoje vietoje. Apie tai operatyvininkai sužinojo klausydamiesi nukentėjusiųjų, kurie taip pat buvo įtariami nusikaltimais, pokalbių telefonu.

Tačiau teisme pastarieji laikėsi nerašytų nusikalstamo pasaulio taisyklių ir ėmė duoti kaltinamiesiems pasikėsinimu juos nužudyti palankius parodymus, tai tapo dar viena priežastimi, lėmusia pastarųjų išteisinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ozis oziu liks

Ozis oziu liks  portretas
Ozis tas ric

Paneveziui

Paneveziui portretas
Kokie bachurai, pamirskit. Didziausi bachurai pirmi ir priduoda. Kapitonas pasitiki ir to uztenka, zmogus gali buti is bet kurios srities.. O kur tik bachura vaizduoja, su nieko neva nebedrauja, pirmi ir isvercia kaili..

cia velnies .koks is bahuras

cia velnies .koks is bahuras portretas
O z i s
VISI KOMENTARAI 15

Galerijos

Daugiau straipsnių