V.Kudirkos progimnazijoje – skandalas dėl iššvaistytų lėšų

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) krečia Kauno Vinco Kudirkos progimnaziją. Įtariama, kad buvusi šios progimnazijos vyriausioji buhalterė pasisavino 45 tūkst. eurų įstaigos lėšų. Buhalterė šešėlį meta ant progimnazijos direktorės.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) krečia Kauno Vinco Kudirkos progimnaziją. Įtariama, kad buvusi šios progimnazijos vyriausioji buhalterė pasisavino 45 tūkst. eurų įstaigos lėšų. Buhalterė šešėlį meta ant progimnazijos direktorės.

Progimnazijai pirko sauskelnes

Mediena, kitos statybinės medžiagos, patalynės komplektai, sauskelnės, vaikiški drabužiai, žaislai. Šias prekes, kurių progimnazijoje nėra nė pėdsako, ugdymo įstaiga 2014 m. ne kartą pirko iš įvairių bendrovių ir vienos interneto parduotuvės. Įtariama, kad klastodama dokumentus, apgaulingai vesdama buhalterinę apskaitą, pirkimus vykdė buvusi progimnazijos vyriausioji buhalterė Renata Glavickienė. Manoma, kad taip elgtis ją galėjo skatinti šiai švietimo įstaigai vadovaujanti Kauno savivaldybės Švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjo Antano Bagdono buvusi žmona Danguolė Bagdonienė.

Šių metų kovą direktorė pati kreipėsi į FNTT dėl jai esą įtartinos R.Glavickienės veiklos, vyriausioji buhalterė buvo atleista iš darbo. FNTT Kauno skyriuje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl didelės vertės svetimo turto iššvaistymo.

Įvardijo kitokias prekes

Biudžetinė įstaiga V.Kudirkos progimnazija prekes ir paslaugas privalo pirkti viešųjų pirkimų būdu. Už jų organizavimą progimnazijoje atsakingas direktorės pavaduotojas ūkio reikalams Alfredas Zapalis. Jis metų pradžioje esą ir informavęs direktorę apie galimai nusikalstamą vyriausiosios buhalterės veiklą – pranešęs, kad iš D.Glavickienės progimnazijos lėšomis apmokėtų sąskaitų akivaizdu, kad jose nurodytų prekių ir darbų progimnazija 2014 m. nepirko.

Iš pradžių pasiprašiusi iš darbo išeiti savo noru, vėliau vyriausioji buhalterė vis dėlto buvo atleista kaip pažeidusi darbo tvarką.

"Kauno dienos" šaltinių duomenimis, progimnazijos buhalterijoje trūko ir tam tikrų į apskaitą įvestų PVM sąskaitų faktūrų. Progimnazijos administracijai reikalaujant, vėliau R.Glavickienė pateikė trūkstamas, vienai Lietuvos internetinei parduotuvei išrašytas PVM sąskaitas faktūras. Vis dėlto jose ji įvardijo kitokias prekes, nei iš tiesų buvo pirktos. Iš interneto parduotuvės pirktas sauskelnes, kelnes, sukneles, dėlionę į apskaitą įvestoje sąskaitoje faktūroje R.Glavickienė pavadino kompiuterine įranga. Už šiuos daiktus internetine prekyba užsiimančiai bendrovei buhalterė pervedė 8 tūkst. eurų progimnazijos lėšų. Asmeniniam naudojimui skirtas prekes apsukri buhalterė užsakydavo naudodamasi asmeniniu elektroniniu paštu, jai prekės ir būdavo perduodamos.

Iš progimnazijos sąskaitos R.Glavickienė apmokėjo ir už medieną, kurią galbūt panaudojo Vaišvydavoje statomo namo tvorai, ir už trinkeles, kurios ugdymo įstaigos taip pat nepasiekė.

Sumokėdavo direktorei?

Didžiausia iš progimnazijos sąskaitos apgaulingai pervesta suma – beveik 17 tūkst. eurų. Tiek sumokėta vienai bendrovei už esą įsigytus kompiuterius ir kitą įrangą, kuri, kaip įtariama, iš viso nebuvo perkama – siekta išgryninti lėšas iš progimnazijos sąskaitos.

Panašias finansines machinacijas R.Glavickienė galbūt vykdė ir 2013 m. Įtariama, kad per dvejus metus taip pasisavinta 45 tūkst. eurų progimnazijos lėšų.

Teisėsaugininkams R.Glavickienė teigė, kad pirkti ne progimnazijai skirtas prekes ją skatino direktorė. Esą dalis neteisėtai įsigytų prekių ir buvo skirtos D.Bagdonienei. Už sau užsisakytas prekes pervedusi progimnazijos lėšas, vyriausioji buhalterė direktorei sumokėdavo grynaisiais, tik šiek tiek mažiau nei reali daiktų vertė.

Su žurnalistais R.Glavicienė nebuvo linkusi atvirauti. Paklausta apie jai pareikštus įtarimus iššvaisčius ir pasisavinus progimnazijos lėšas, jai dirbant vyriausiąja buhaltere progimnazijai pirktus keistus dalykus, moteris atsakė: "Prie ko čia aš? Ką man dabar daryti, kad aš buvau buhalterė?" Užsiminus, kad buhalterinė apskaita progimnazijoje galbūt vesta apgaulingai, R.Glavickienė rėžė: "Prie ko čia žurnalistai ir apskaita? Kai baigsis tyrimas, turėsite rezultatus, tada bus viskas aišku." Pasiteiravus apie progimnazijos direktorės vaidmenį šioje istorijoje, R.Glavickienė atsakė klausimu: "O kaip jums atrodo, ar be direktoriaus gali kas nors įvykti mokykloje?"

D.Bagdonienė: tai šmeižtas

R.Glavickienės teiginius, esą savo veikla ji tik padėjusi direktorei išsigryninti pinigus, D.Bagdonienė vadina šmeižtu. "Tokie teiginiai yra nesąmonė, šmeižtas. Stengiuosi, mokyklą tvarkau, ir tokių dalykų niekada nedarau. Yra ir medžiagos, įrodančios, kad aš to nedariau. Be to, argi būčiau pati FNTT apie tai pranešusi, jei būčiau tose machinacijose dalyvavusi?" – sakė D.Bagdonienė.

Daugelis R.Glavickienės apgaulingai užpildytų PVM sąskaitų faktūrų yra pasirašytos A.Zapalio. Jis teigia, kad parašas – suklastotas. Tuo linkę tikėti ir tyrėjai, nustatę, kad jo parašai minėtose sąskaitose faktūrose visiškai nesutampa su jo parašu kituose dokumentuose.

Ūkvedys – liudininkas

Paklaustas, ar surinkta pakankamai medžiagos, įrodančios ne tik buhalterės, bet ir direktorės kaltę, FNTT Kauno apygardos valdybos viršininkas Alvydas Packevičius sakė negalįs komentuoti, nes vis dar atliekamas dokumentinis tyrimas. Jis užsiminė, kad artimiausiu metu byla turėtų būti perduota teismui. Pasak A.Packevičiaus, A.Zapaliui įtarimas nepareikštas, jis apklaustas kaip liudininkas.

Kol vyksta tyrimas, pašnekovas atsisakė įvardyti ir tai, kokia bausmė gresia už progimnazijoje galbūt atliktus nusikaltimus. "Viskas priklauso nuo to, kokie bus pareikšti galutiniai įtarimai – ar dėl lėšų pasisavinimo, ar dėl iššvaistymo. Jei bus nustatyta, kad atliktas sunkus nusikaltimas, tai gresia iki 8 metų laisvės atėmimo, apgaulingas apskaitos vedimas – iki 4 metų", – aiškino A.Packevičius.

Jis negalėjo tiksliai pasakyti, ar Kaune buvę panašių atvejų, kai FNTT tiria ugdymo įstaigą. "Mano praktikoje buvo daug įvairių atvejų. Gauname pranešimą apie galbūt nusikalstamą veiklą ir tiriame", – sakė valdybos viršininkas.

Kreiptis patarė A.Bagdonas

Savivaldybės švietimo ir ugdymo skyriaus vedėjas A.Bagdonas sakė žinąs apie jo buvusios žmonos vadovaujamoje mokykloje FNTT atliekamą tyrimą: "Teko girdėti, man direktorė apie tai pavasarį pasakė. Patariau jai informuoti Kauno savivaldybės Švietimo, kultūros ir turizmo valdybos direktorių ir reikiamas institucijas, kad buhalterė apsivogė, ir, kiek žinau, suma yra nemaža. Bet aš finansinių reikalų netvarkau, tai per daug ir nežinau." A.Bagdonas teigė tvarkąs tik ugdymo reikalus, o finansiniai reikalai esą Švietimo ir kultūros įstaigų ūkio ir finansų skyriaus kompetencija.

2013 m. V.Kudirkos progimnazijoje buvo vykdomas pastato rekonstrukcijos ir šilumos energijos taupymo projektas. Projekto vertė – 2,6 mln. litų (750 tūkst. eurų). Pagal šį ES kofinansuotą projektą, mokyklos pastatas buvo apšiltintas, atnaujintos šildymo, elektros, karšto vandens ir vėdinimo sistemos, suremontuotas mokyklos fasadas.

"Kauno dienos" šaltinių teigimu, galimas lėšų pasisavinimas ar švaistymas progimnazijoje su šiuo projektu nesusijęs.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nežinomas

Nežinomas portretas
Ir toliau vyksta tas pats, švaistomos lėšos neaiškiems pirkiniams.

Belekas

Belekas portretas
Kad ta Bagdonienė, pati dukrai namus statė ir anūką rengė, pati darbe neslėpdavo ka perka vaikui ir kiek moka. O Zapalis ir aiškus paukštis, kiek jau mokyklų pakeites? I r čia grynai užsakytas straipsnis. Nes kaip dauguma žmonių ir supranta be direktoriaus žinios tokia suma dingt negali, kad ir klastojant parašus. O Evelinai noriu pasakyt, kuria apsimeta kad ale pažysta Bagdoną, tai tegul geriau įsitikiną ar apie tą patį šnekama. Nes kiek žinau Jo dabartinė žmona vardu Ilmantė ir kuri laimėjo konkursą į mokyklos vadovus varpo gimnazijoj. Tai manau jau daug kas tuo pasakyta, kad žmona viena direktorė, kita vėl direktorė, beliko dukra į direktores įkišt...

Jolanta

Jolanta portretas
Abi geros vogė kartu o dabar viena ant kitos verčia bėda. Va ka daro kai reikia atsakomybe prisiimti nei viena nei kita neprisima kaltės. Čia aišku kaip diena, kad abi prie lovio buvo prilipusios o kaip baigesi geros dieneles viskas i dienos šviesa išlindo tai ir susipyko. Neliko pinigu , neliko ir draugystes. Viena be kitos negalėjo pralobti.
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių