Artėja medicininės edukacijos ir klinikinės praktikos konferencija

Gruodžio 2 d. Kaune vyks tarptautinė konferencija „Diplomatai už gyvybę: medicininė edukacija ir klinikinė praktika“.
 

Konferencijos tikslas – stiprinti medicininę edukaciją Lietuvoje, remiantis ne tik profesine patirtimi, bet ir gilesniu bendradarbiavimu, dalijimusi kilniomis idėjomis. Kaip naują ir originalią, konferencijos idėją palaiko LSMU rektorius prof. Remigijus Žaliūnas. LSMU jau turi didžiulę patirtį ne tik tarptautinio bendradarbiavimo, bet ir skleidžiant savo patirtį visame Kauno regione bei Lietuvoje.

Konferencijoje numatoma sujungti Kanados, Lietuvos, Nyderlandų, Švedijos, Japonijos, Izraelio medicininės edukacijos specialistų ir gydytojų, politikų, diplomatų bei verslo atstovų pajėgas, pasinaudojant judėjimo „Diplomatai už gyvybes“ patirtimi, istoriškai susiklosčiusiais kaimynystės, alumnų ryšiais su universitetais.

Būsimasis tarptautinis renginys jau sulaukia įvairių sričių specialistų dėmesio, nes remiasi ne tik medicinine edukacija, mokslo ir praktikos bei švietimo ir pedagoginio darbo vienove, bet ir istoriniu paveldu.

Idėja surengti konferenciją, susiejant ją su istoriniu kontekstu, kilo neatsitiktinai. Galvodami apie būsimųjų medikų edukaciją ir tarptautinius universiteto ryšius, konferencijos organizatoriai nori priminti, kad Kaune kilnią misiją, gelbėdami gyvybes, atliko du diplomatai – Japonijos konsulas Chiune Sugihara ir Nyderlandų garbės konsulas Janas Zwartendijkas. Bendradarbiaudami šie diplomatai atliko tikrą žygdarbį.

C. Sugiharos ir J. Zwartendijko pavyzdys primena dabarties kartoms grėsmes, slypinčias žmonijos prigimtyje, rodo tolerancijos, gerumo ir teisingumo pavyzdžius. LSMU, kartu su šiam renginiui didelį dėmesį skiriančia LR Sveikatos apsaugos ministerija, VU bei Jaunųjų gydytojų asociacija, organizuodami tarptautinę mokslinę praktinę konferenciją, siekdami atkreipti dėmesį į šias niekada nesenstančias vertybes, pasirinko pavadinimą „Diplomatai už gyvybę: medicininė edukacija ir klinikinė praktika“. Šio renginio globėja yra Kauno mesto savivaldybė.

Istoriniame name Kaune, Vaižganto g. 30, veikia muziejus, rengiamos konferencijos, edukaciniai projektai su mokyklomis, universitetais. Čia taip pat veikia Sugiharos fondas „Diplomatai už gyvybę“, kurio iniciatoriai siekia sutelkti intelektines pastangas tam, kad Lietuvoje būtų įamžintas ne tik šių diplomatų atminimas, bet ir paskatintų plačiau atverti visuomenės atminčiai skaudžiausius Lietuvos praeities puslapius, bylotų pasauliui, ką gali bendradarbiavimas vardan gyvybės, ką nūdienos žmogui reiškia tolerancija bei gebėjimas suprasti kitą ir kitokį.

Sugiharos namai įkurti pastate, kuriame prieš Antrąjį pasaulinį karą (1939–1940 m.) dirbo Japonijos vicekonsulas Chiune Sugihara (1901 – 1986). 1940 m. liepos – rugpjūčio mėn. šis diplomatas žydų tautybės žmonėms iš Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos išdavė Japonijos tranzitines vizas, kurios nuo žūties išgelbėjo beveik 6 tūkst. nekaltų žmonių.

Pagerbdami bei puoselėdami istoriją, konferencijos organizatoriai siekia perteikti idėją, kad puikus savo srities specialistas, gydytojas gali būti ir puikus mokytojas savo jaunesniam arba mažiau patyrusiam kolegai.

Pasak konferencijos organizatorių, medicininė edukacija – sistema, skirta teoriškai ir praktiškai parengti gydytojus kaip sveikatos priežiūros sistemos specialistus. Daugelio šalių sveikatos apsaugos sistemos yra nulemtos istorinių, kultūrinių ir ekonominių įvykių, todėl sunkiai keičiasi, integruoja ekonominius ir globalinius savitumus bei laimėjimus. Sveikatos priežiūros sistemoje vis dar išlieka tam tikra atskirtis tarp didžiųjų centrų ir nutolusių regionų pacientų sveikatos priežiūros, sveikatos specialistų kompetencijos, tarp vyresnės ir jaunosios kartų. Todėl vienas iš svarbiausių medicinos studijų etapų yra gydytojų rengimas rezidentūroje. Baigę rezidentūrą gydytojai turi būti visaverčiai sveikatos priežiūros sistemos dalyviai, gebantys teikti aukščiausio lygio sveikatos priežiūros paslaugas. Iki šiol yra skiriamas britiškasis, amerikietiškasis, kanadietiškasis, skandinaviškasis, prancūziškasis ir vadinamasis sovietinis gydytojų rengimo modeliai.

 


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių