Gydytojos stažuotė Japonijoje – naujos galimybės Lietuvai

  • Teksto dydis:

Tarptautinis bendradarbiavimas biomedicinos mokslo srityje – būtina sąlyga, užtikrinanti darnią pažangą ir progresą sveikatos priežiūros įstaigoje. „Japonija garsi visame pasaulyje savo mokslo ir medicinos srityje taikomomis technologijomis, jų pažanga.

Praktika šioje šalyje man atvėrė naujas galimybes“, – sako Agnė Gryguc, Kauno klinikų Nefrologijos klinikos gydytoja, atlikusi stažuotę Kumamoto universitete.

Kauno klinikų specialistai aktyviai bendradarbiauja su Japonija ir prof. Makoto Asashima, kuris savo moksliniais pasiekimais garsus inkstų regeneracijos srityje. „Profesorius, lankydamasis Nefrologijos klinikoje ir matydamas mūsų didelį norą tobulėti toliau, rekomendavo mus vienam geriausių universitetų Japonijoje, kuris specializuojasi inkstų regeneracijos srityje. Kumamoto universiteto Molekulinės embriologijos ir genetikos institute profesorius Ryuichi Nichinakamura sutiko mane priimti ir suteikti žinių apie naujausias technologijas, susijusias su kamieninėmis ląstelėmis. Taip prasidėjo mano neįkainojamos patirties pradžia“ , – teigia Nefrologijos klinikos gydytoja.

Agnė pasakoja, kad stažuotės metu Japonijoje ją sužavėjo ne tik naujausios technologijos ir moksliniai pasiekimai, bet ir japonų išskirtinė kultūra, darbštumas ir stropumas įvairiose veiklose. Turėjusi galimybę mokytis ir praktikuotis iš savo srities profesionalų, gydytoja išmoko naujų metodų taikymo su kamieninėmis ląstelėmis, kurie dar nėra atliekami Lietuvoje, o Europoje yra tik keletas šias metodikas išmanančių mokslininkų. „Išmokau kaip išsiauginti ląstelių kultūrą iš žmogaus indukuotų kamieninių ląstelių, kaip diferencijuoti indukuotas kamienines ląsteles į inksto progenetorius ir kaip išauginti inksto audinius iš jų. Taip pat išmokau indukuotų inksto audinių histologinės ir genų ekspresijos analizės. Stengsimės šias patirtis ateityje pritaikyti eksperimentiniuose darbuose, o vėliau – ir klinikinėje praktikoje Kauno klinikose.“

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius pabrėžė, kad tarptautinių santykių užmezgimas ir palaikymas skatina reikalingas inovacijas ir spartesnę pažangą mokslo ir sveikatos sektoriuje: „Stažuočių metu gydytojams suteikiamos plačios galimybės semtis naujausių žinių iš savo srities profesionalų, dalintis gerąja praktika, plėsti tarptautiškumą ir savo žinių lauką. Džiaugiuosi, kad aktyvus bendradarbiavimas su Japonija atneša realius rezultatus į medicinos sritį Lietuvoje“.

Dalijimasis gerąja praktika su kolegomis – vienas iš svarbiausių aspektų mokslinėje ir klinikinėje veikloje, todėl Nefrologijos klinikos gydytoja ruošiasi artimiausiu metu bendrame Nefrologijos klinikos ir Fiziologijos ir klinikinės farmakologijos instituto posėdyje detaliau pristatyti savo patirtį ir apsitarti su kolegomis, kokių papildomų priemonių reikia naujoms metodikoms įdiegti Lietuvoje.

Nefrologijos klinikos vadovė profesorė Inga Bumblytė džiaugiasi tarptautiniais santykiais, kurie Kauno klinikų specialistams plačiau atveria duris tobulėjant: „Profesorius Romaldas Mačiulaitis pirmasis įdiegė eksperimentinį ūminio inkstų pažeidimo modelį. Jis labai aktyviai bendravo su japonais tiek dėl būsimos stažuotės, tiek pačios stažuotės metu nuotoliniu būdu aptarinėjo su prof. Ryuichi stažuotės eigą, metodikas, kurias gydytojai A. Gryguc reikėtų įsisavinti. Toliau tęsiant bendradarbiavimą su Kumamoto universiteto Molekulinės embriologijos ir genetikos instituto Inkstų vystymo katedra, numatomi Japonijos mokslininkų vizitai į Lietuvą, konferencijos, seminarai bei bendri moksliniai projektai.“

Prof. Makoto Asashima – Nacionalinio pažangaus pramonės mokslo ir technologijų instituto (AIST), Kamieninių ląstelių inžinerijos mokslo tyrimų centro direktorius, Tokijo universiteto profesorius emeritas, Tokijo mokslo universiteto vice-prezidentas, yra vienas iškiliausių mokslininkų, laimėjusių Japonijos akademijos pagrindinį prizą ir daugelį kitų mokslo apdovanojimų.

Prof. Makoto Asashima nuo 2014 metų aktyviai dalyvauja įvairiose Lietuvoje mokslo ir studijų institucijų, kitų organizacijų iniciatyvose – Life Sciences Baltics 2014, Life Sciences Baltics 2016, LSMU konferencijoje „Diplomatai už gyvybę: edukacija medicinoje ir klinikinė praktika“. Prof. Makoto Asashimos pastangų dėka Lietuvos sveikatos mokslų ir studijų institucijų darbuotojams bei studentams atveriamos ilgalaikių stažuočių galimybės Japonijos mokslo ir studijų institucijose.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi liepos 6-tąją apdovanotas profesorius yra aktyvus Lietuvos ir Japonijos mokslinio bendradarbiavimo puoselėtojas.


Šiame straipsnyje: LSMU KK 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių