Kauno klinikų Insulto centro komandos darbe svarbi kiekviena minutė

  • Teksto dydis:

Per septynias minutes atlikta trombolizės procedūra ir išgelbėta gyvybė – tai trečių metų Neurologijos klinikos gydytojo rezidento Ovidijaus Lauciaus ir kartu dirbusios Radiologijos bei Skubios pagalbos skyriaus personalo komandos pasiekimas.

Tiesa, tai buvo tik mokymosi tikslu organizuota simuliacija, tačiau tokie pasiekimai rodo nuoseklų Kauno klinikų Insulto centro komandos siekį tobulėti, dėti visas pastangas gelbėjant pacientų gyvybes ir ruošiant kvalifikuotus specialistus, suteikiant jiems naujausias žinias ir geriausias patirtis.

Trombolizė – tai pirmo pasirinkimo gydymo metodas, kuomet žmogui įvyksta ūmus išeminis galvos smegenų insultas. Svarbu trombolizę atlikti per pirmąsias 4,5-6 valandos. Jos tikslas – suskystinti organizmo kraują ir ištirpdyti susidariusį trombą kraujagyslėje, kuris trukdo tam tikros srities galvos smegenyse maitinimą. Laiku nesuteikus skubios pagalbos, smegenų sritis žūvą, o žmogus gali tapti neįgaliu.

„Per 7 minutes atlikta trombolizė yra neįtikėtinai geras rezultatas, tačiau čia buvo tik mokymosi tikslais organizuota simuliacija. Realybėje – viskas sudėtingiau. Labai daug laiko skiriame paciento istorijos surinkimui, pokalbiui su artimaisiais dėl situacijos aiškumo. Kalbamės su Greitosios medicinos pagalbos darbuotojais, aiškinamės, kada pacientui atsirado pirmieji simptomai, tiriame, ar nėra padidintos kraujavimo rizikos, kitų kontraindikacijų atlikti trombolizę“, – pasakojo Neurologijos klinikos gydytojas rezidentas O. Laucius. Pasak jo, dažnai simptomai jau būna atsiradę iš po nakties, todėl sunku pasakyti, ar jau praėjo išeminiam galvos smegenų insultui skirtas 4,5 valandos laikas. Pasitaiko atvejų, kuomet trombolizė yra nebeveiksminga.

Mokymosi tikslais rengiamos simuliacijos yra Insulto centro mokymo ir tobulėjimo privaloma dalis. „Labai svarbu, kad patyrę neurologai gali perduoti žinias bei įgūdžius jauniesiems specialistams, kurie domėdamiesi ir siekdami tobulėti taip pat prisideda prie komandos tobulėjimo bei puikių rezultatų darbo metu su tikrais pacientais. Mes jaučiame atsakomybę ugdyti ambicingus ir nuolat tobulėjančius sveikatos priežiūros specialistus, išmanančius savo darbą ir gebančius jį atlikti prfesionaliai ir pagarbiai“, – skirtingų gydytojų kartų bendradarbiavimą akcentavo Neurologijos klinikos vadovė prof. habil. dr. Daiva Rastenytė.

Pasak Neurologijos klinikos Neurologijos skyriaus vadovo prof. Antano Vaitkaus, svarbus ne tik gydytojų žinių ir įgūdžių perdavimas jaunajai kartai. Domėjimąsis papildomai savo specialybės pasiekimais parodo jaunųjų gydytojų teisingą pasirinkimą savo srityje „Rezidentai, mano nuomone, turėtų būti žingeidūs ir atsiduodantys medicinos studijoms. Naujos kartos būsimasis neurologas turėtų būti aktyvus, nesibodintis naujumo ir inovacijų darbe, siekiantis maksimaliai išnaudoti  pažangiausius gydymo metodus, gydant nervų sistemos ligomis sergančiuosius,” – pasakojo skyriaus vadovas.

  Ovidijus pasakojo, jog kartais susiklosto idealios sąlygos ir situacijos, kuomet artimieji į gydymo įstaigą atvyksta kartu su pacientu ir gali viską detaliai papasakoti. „Tuomet trombolizę atlikti per 10-15 minučių problemų nėra. Svarbu pabrėžti, jog siekiant, kad procedūra būtų atlikta sėkmingai, labai svarbu organizuotumas, pasitikėjimas ir komandinis darbas, jam vadovauja gydytojas neurologas. Tai ne vieno žmogaus darbas ar nuopelnas. Kai sulaukiame žinios, kad atvyksta pacientas su šiai ligai būdingais simptomais, visa komanda pasiruošia ir laukia, kiekvienas atsakingai atlieka savo darbą, o sprendimus priima gydytojai neurologai“.

Jaunasis gydytojas rezidentas teigė, jog idealesnių sąlygų atlikti trombolizę nei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose nėra. „Idealus patalpų išdėstymas, netoli yra intensyvios terapijos ir radiologo kabinetai. Tokios sąlygos labai palengvina darbą, organizuotumą, galime džiaugtis vis geresniais rezultatais ne tik simuliacijose. Džiaugiuosi, kad man teko galimybė dirbti tokioje komandoje ir tokio puikaus rezultato nebūtų be visos komandos didelio indėlio. Mane supantys žmonės – tai mokytojai, kurie perduoda geriausią patirtį ir žinias.“ Kauno Klinikų Skubios pagalbos skyriaus struktūra,  komandos veiksmų suderinamumas, insultui gydyti taikomas modelis yra puikai įvertintas ir Europos Insulto Organizacijos eksperto. 

2017 m. vasaros pabaigoje Kauno klinikose lankėsi Europos Insulto Organizacijos, sukurtos Angelų tarnybos, koordinatorė Rita Rodriges. Jos vizito tikslas buvo įvertinti Baltijos šalyse esamų insulto centrų darbo sąlygas, padalinių bendradarbiavimą, vykdant trombolizę, gydymo ypatumus. Dėl šios priežasties buvo vykdoma, tariamai patyrusio insultą paciento etapiškumo nuo priėmimo skyriaus durų iki trombolizės pradžios, filmavimas. Buvo vykdomos dvi simuliacijos, iš kurių viena buvo atlikta per 7 minutes. Rezultatas, įrodantis, jog gelbėjamos ne tik gyvybės, bet ir ruošiami puikūs specialistai.


Šiame straipsnyje: LSMU KK 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių