Aukštųjų mokyklų mugė – nuo diskusijų iki pramogų

  • Teksto dydis:

Sausio 18 dieną, trečiadienį, būsimus studentus sukvietė šešioliktoji Aukštųjų mokyklų mugė, kuri pirmą kartą surengta Kauno „Žalgirio‘ arenoje. Šalies aukštosios mokyklos, tarp kurių ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU), čia pasakojo apie studijų programas, jų specifika, priėmimo sąlygas, pateikė kitą būsimiems studentams aktualią informaciją.

Pirmą kartą ši mugė vyko didžiausioje Lietuvos arenoje pačiame Kauno centre. Ją sudarė ne tik išradingi ir patrauklūs stendai, kuriuose 37 aukštųjų mokyklų atstovai kvietė susipažinti su vykdomomis studijų programomis, dalijo informacinę medžiagą, bet ir konsultavo būsimus studentus. Aukštosios mokyklos taip pat pristatė ir savo inovacijas, išradimus, o arenos amfiteatre vyko įvairių sričių profesionalų diskusijos.

Į LSMU įstoti nėra paprasta ir lengva. Universiteto stendą aplankę moksleiviai neslėpė, kad verta pasistengti ir puikiai išlaikyti egzaminus. „Svajoju apie medicinos studijas. Jau žinau, kokius egzaminus reikia laikyti, norint įstoti. Todėl stengiuosi puikiai mokytis", – vylėsi abiturientė Augustė.

LSMU Priėmimo komisijos atsakingoji sekretorė doc. dr. Marija Stankevičienė atskleidė, kad šiemet tarp populiariausių studijų programų išlieka – „Medicina“, „Odontologija“, „Veterinarinė medicina“ ir „Farmacija“. Pasak doc. dr. M. Stankevičienės, kasmet į Lietuvos sveikatos mokslų universitetą įstoja daugiau kaip 1300 abiturientų.

Laukia kokybės kryptis

Po aukštųjų mokyklų mugės atidarymo arenos amfiteatre vyko diskusija „Kur turi eiti Lietuvos aukštasis mokslas“. Pastaruoju metu kyla daug diskusijų, koks turėtų būti Lietuvos aukštasis mokslas? Kaip padaryti, kad studijos atitiktų specialybių ir specialistų reikalingumą darbo rinkoje? Kaip sustabdyti Lietuvoje studijuojančių skaičiaus mažėjimą. Į šiuos ir kitus klausimus bandė atsakyti į „Aukštųjų mokyklų mugės“ atidarymą susirinkę valdžios bei įvairių organizacijų atstovai.

Diskusijoje dalyvavo LR Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, Lietuvos universitetų rektorių konferencijos prezidentas, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Juozas Augutis, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos atstovas Mindaugas Misiūnas, Kauno technologijos universiteto (KTU) rektorius Petras Baršauskas ir Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

Švietimo ministrės paklausus, kokios vyrauja nuotaikos švietimo sistemoje? Ji pažymėjo, kad kaip ir kiekvienais metais šeimose, namuose kyla labai daug klausimų, kokį kelią rinktis. Tyrimų rezultatai rodo, kad kovo mėnesį, kada priėmimas į aukštąsias mokyklas prasideda birželį, daugiau nei pusę abiturientų nėra apsisprendę, kur studijuoti. Tačiau išimtis yra taikoma sveikatos mokslų studentams, kurie dažniausiai jau yra apsisprendę, kokią sritį rinktis ir su kuo sieti savo gyvenimą.

Pasak ministrės, kalbant apie aukštąjį mokslą reikėtų neatsietai kalbėti ir apie bendrojo ugdymo sistemą. „Kryptis yra aiški – laukia kokybės kryptis. Kada būsime tikri, kad aukštoji mokykla užtikrins kokybišką išsilavinimą, studijų programos, kurios yra siūlomos, bus reikalingos darbo rinkoje, žinios, kurios bus suteikiamos, atspindės naujausias ir pažangiausias technologijas. Studijų kokybė yra ta prekė, kuri turėtų būti pardavinėjama čia.“


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių