Kuršių Nerijoje – Klaipėdos universiteto mokslo centras

  • Teksto dydis:

Nors bendradarbiavimo sutartis tarp Klaipėdos universiteto (KU) ir Neringos savivaldybės jau pasirašyta, abiejų šalių atstovai susitiko aptarti kokios dar galimybės bendrai veiklai galėtų būti sukurtos. KU apsilankę Neringos meras Darius Jasaitis bei Neringos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Sigitas Šveikauskas pabrėžė, kad Kuršių Nerijoje galėtų įsikurti KU mokslo tyrimų centras.

„Turime pavyzdį, kuomet tik pastatę objektą sužinojome, kad neturime atliktų tyrimų apie pajūrį, nėra jokios informacijos. Tad mes atviri ir drąsiai sakau visų neringiškių vardu, norime, kad Kuršių Nerija taptų KU atvirų tyrimų objektu. Galimi ir jūriniai, ir kranto, ir miško tyrimai. Galime kalbėti ir apie bendrus sveikatinimo projektus.

Norime priminti, kad Neringoje veikė ornitologijos stotis, kokia šiuo metu yra Ventės rage. Ja galėtų naudotis šios srities mokslininkai. Tad jei matote galimybes, drąsiai imkitės priemonių, kurios padėtų visa tai įgyvendinti“, – ragino Neringos meras Darius Jasaitis. 

KU Mokslo ir meno prorektorė doc. dr. Rita Vaičekauskaitė priminė, jog tyrimų laboratorija Kuršių Nerijoje – sena universiteto vizija.

„Kadangi tai labai specifinis taškas, universitetas jau kurį laiką turi viziją apie Neringoje veikiančią laboratoriją ar Jūros tyrimų stebėjimų stotį. Šiuo metu galėtume tai sieti su projektuojamu STEAM – gamtos, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybiškumo ugdymo – centru“, – kalbėjo doc. dr. Rita Vaičekauskaitė.

KU mokslininkai ir studentai nuolat skatinami rinktis ir vystyti temas, kurios yra aktualios bei turi praktinę prasmę. Tad Neringos savivaldybės atstovai kviečiami siūlyti baigiamųjų darbų bei mokslinių tyrimų temas.

„Mūsų studentai gali imtis tyrimo, kurio tema būtų aktuali Neringos savivaldybei. Galite sudaryti ir mums pateikti užsakomųjų temų sąrašą baigiamiesiems bakalauro ar magistrantūros studijų darbams. Tyrimai galimi įvairiose srityse: vadyboje, ekonomikoje, sveikatos, turizmo ir kt. Studentams daug įdomiau rašyti darbą kuris – reikalingas, nagrinėti temas, kurios turi praktinę prasmę“, – sakė KU studijų prorektorė prof. dr. Leta Dromantienė.

Taip pat savivaldybės atstovai raginami teikti siūlymus konkrečių studijų programų tobulinimui bei įsitraukti į jų rengimo komitetus. Taip siekiama, kad KU paruošti specialistai atlieptų regiono verslo poreikius.

Klaipėdos mieste bus steigiama universiteto gimnazija, o kitose mokyklose – universitetinės klasės. Viena jų galėtų veikti ir Neringos gimnazijoje: pamokas vestų atvykstantys KU dėstytojai, o universitetinę klasę baigusiems moksleiviams būtų suteikiami papildomi kreditai ar balai mokslus tęsiant KU.

Neringos meras D. Jasaitis pasakojo, jog vis dažniau pasitaiko situacijų, kuomet neringiškiai mokslus pradėję sostinėje, juos baigia KU.

„Turim tokių pavyzdžių, kai tėvai išleidžia vaikus į Vilnių ir pamato, kad finansiškai išlaikyti vaiką ten nėra taip lengva. Tuomet studentai studijas persikelia ir tęsia Klaipėdos universitete. Pasikalbėjus pastebiu, kad mokslų kokybė juos tenkina, ir, kad tai tik mitas, jog studijos čia neva prastesnės“, – kalbėjo D. Jasaitis.

Universitetas taip pat įsipareigojo užtikrinti Neringos miestui reikiamų specialistų rengimą, savivaldybių bei jai pavaldžių įstaigų darbuotojams rengti kvalifikacijos tobulinimo kursus bei seminarus universitete ar Neringos savivaldybėje.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos Universitetas 25

NAUJAUSI KOMENTARAI

Ubago svajonė

Ubago svajonė portretas
Eilinį kartą universiteto svaiguliai.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių