Mokslas, sveikata ir verslas neatsiejami

  • Teksto dydis:

Gruodžio 13 d. Vilniuje, „LinkMenų fabrike“ (VGTU) vykusioje spaudos konferencijoje „Mokslo pusryčiai“ pranešimą apie sėkmingą mokslo ir verslo bendradarbiavimą „LSMU teikiamos paslaugos verslui: sėkmingas mokslo ir verslo bendradarbiavimas, kuriant kosmetikos gaminius Lietuvoje“ pristatė LSMU profesorė Jurga Bernatonienė.

Žmonės kasdien naudoja vieną ar kitą kosmetikos gaminį, skirtą veido, kūno, plaukų, odos priežiūrai. Šios prekės yra kasdienio poreikio priemonės turinčios paklausą: kremai, geliai, kaukės, losjonai, šampūnai, balzamai, lūpų pieštukai, burnos skalikliai, dantų pastos, plaukų priežiūros priemonės, intymios higienos priemonės ir t. t.

„Mokslas verslui gali pasiūlyti naujausias žinias, kuriomis remiantis sukuriamas galutinis rinkai paklausus, komercializuojamas produktas, o verslas mokslui suteikia informaciją, ko šiandien reikia verslui, kokių produktų kūrimas yra reikšmingas ne tik Lietuvos rinkai, bet ir visam pasauliui. Glaudus bendradarbiavimas tarp mokslo ir verslo leidžia parduoti kuriamą produktą. Įdomios „LinkMenų fabriko“ dirbtuvės ir kuriamos inovacijos, į kurias yra įtraukiami ir studentai. Tokio pobūdžio renginiai skatina pažangių technologijų kūrimo plėtotę visuomenės gerovei“ – teigė prof. J. Bernatonienė.

Savo pranešime prof. J. Bernatonienė pristatė LSMU teikiamas paslaugas verslui. Profesorė su verslu pradėjusi bendradarbiauti nuo 2014 m., kada persikėlė į slėnio „Santaka“ patalpas – Naujausių farmacijos bei sveikatos technologijų centrą. Šiandien jau yra pasirašytos 19 sėkmingų bendradarbiavimo sutarčių su verslu. „Techninė bazė ir bendradarbiavimas su Farmacijos fakulteto padaliniais atvėrė puikias galimybes vykdyti fundamentinius, taikomuosius ir mokslinius tyrimus. Kuriame produktus, kuriuos galime pasiūlyti verslui: farmacijos, veterinarinės farmacijos įmonėms ir sveikatinimo įstaigoms.“, – sakė prof. J. Bernatonienė.

LSMU mokslininkai stengiasi sukurti natūralų, saugų ir draugišką aplinkai produktą be konservantų, parabenų, nenaudojant sintetinių dažiklių ir kvapiklių. Universitete atliekami tyrimai įgalina mokslininkus kurti produktus, kuriuose yra sumažintas pagalbinių medžiagų kiekis. Pagalbinių medžiagų funkciją atlieka tos medžiagos, kurios pasižymi biologiniu aktyvumu, pavyzdžiui – vaistinis rozmarinas.

Prof. J. Bernatonienė teigė, jog iš vaistinio rozmarino pagaminta daugianarė emulsinė sistema. turinti drėkinamąjį poveikį. Parinkta tokia technologija, kad produkto tinkamumo vartoti  laikas būtų ilgesnis  nenaudojant parabenų. LSMU sukurti produktai testuojami, kad veikliosios medžiagos išliktų stabilios ir būtų įrodytas biologinis medžiagos aktyvumas.

Profesorė pristatė sėkmės su verslu pavyzdžius. UAB „Grožio chirurgai“ LSMU mokslininkai sukūrė drėkinamąjį ir regeneruojamąjį dieninį ir naktinį veido kremus. UAB „Xsta Amber“ buvo nustatyta ar gintarą galima naudoti kosmetikos gaminiuose ir aliejuose. Šiai įmonei mokslininkai pasiūlė du preparatus. MB „Driu beauty“ įmonei Universiteto mokslininkai sukūrė produktus, skirtus jautrios ir mišrios odos priežiūrai, kurie ramina ir drėkina, yra saugūs ir nesukelia žalos. Anot profesorės, po atliktų įvairių tyrimų produktai sėkmingai parduodami ir Lietuvoje, ir užsienyje. Įmonei „Pupa supa“ sukurti produktai, skirti vaikams ir suaugusiesiems, kurie platinami Lietuvos ir Italijos rinkose.

Prof. J. Bernatonienė teigia, kad verslo įmonės juos susiranda pačios. 58 proc. užsakymų susiję su odos priežiūros gaminiais, 10 sutarčių iš 19 pasirašytos dėl kosmetikos priemonių gamybos. Mokslininkė pabrėžė tyrimus, atliktus su ožkos priešpienio komponentais, skirtais kosmetikos priemonių kūrimui, ir sėkmingą sukurtų produktų patekimą į JAV rinką. Kalbėjo apie medicinos prietaiso sukūrimą, kuris taip pat yra rinkoje. Pasak profesorės, verslo atstovai turi suprasti, kad tik nuo įmonės suinteresuotumo priklauso produkto patekimas į rinką.

„LSMU studentai – daug mokslo žinių sukaupę atsakingi asmenys. Universitete, be mokslo žinių, jie įgyja įgūdžių kaip verslūs specialistai, galėsiantys ateityje bendradarbiauti su verslo atstovais ir stiprinti jau užmegztus bei kurti naujus tvarius bendradarbiavimo ryšius“, – teigė prof. J. Bernatonienė.

Jolanta Jonikienė,

LSMU Rinkodaros ir komunikacijos tarnyba


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių