10 faktų apie „kablio“ išradėją K.Abdul-Jabbarą

Krepšinio naujienų portalas „Tritaškis.lt“ tęsia rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį mūsų portale rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šįkart į mūsų rubriką pateko daugiausiai taškų per visą NBA lygos istoriją įmetęs, „kablio“ išradėjas Ferdinandas Lewisas Alcindoras, geriau žinomas kaip Kareemas Abdul-Jabbaras.

Ferdinandas Lewisas Alcindoras jaunesnysis gimė 1947 metų balandžio 16 dieną, Manhatene. Gimęs Ferdinandas buvo 57,2 cm ūgio ir 5,7 kg svorio. Lankydamas Katalikų mokyklą Alcindoras jau tuomet dominavo krepšinio aikštelėje, padėdamas savo mokyklai laimėti tris iš eilės Niujorko Kataliktų mokyklos čempionatus. Vedama krepšininko, jo mokykla laimėjo net 71 rungtynes iš eilės.

Baigęs mokyklą, Lewisas nusprendė įstoti į UCLA koledžą. Per trejus metus, vedama aukštaūgio, UCLA laimėjo 88 rungtynes ir patyrė vos 2 pralaimėjimus. Tiesa, tais metais dar nebuvo įvestas atakai skirtas laikas, todėl krepšininkai kamuolį savo rankose galėjo laikyti kiek tik panorėję.

1967 ir 1969 metais Alcindoras buvo pripažintas geriausiu metų žaidėju, 1967–1969 m. triskart pateko į geriausią studentų komandą, 1967–1969 m. laimėjo NCAA čempionatą, o 1969 m. tapo pirmuoju krepšininku, kuriam buvo įteiktas Naismito metų koledžo žaidėjo titulas.

Verta paminėti, kad po 1967 m. sezono NCAA lygoje buvo uždrausta atlikti dėjimą, kadangi dažnai naudodamas šį krepšinio elementą aukštaūgis būdavo nesustabdomas. Ši taisyklė buvo panaikinta 1976 m.

1968 m. rungtynėse, kovodamas dėl atšokusio kamuolio, Alcindoras patyrė kairės akies ragenos traumą dėl kurios praleido dvi rungtynes. NBA karjeros metu jis vėl susižeidė tą pačią vietą, todėl buvo priverstas dėvėti apsauginius akinius.

Įdomu tai, kad tais pačiais metais „centras“ pasitelkė boikotą ir nusprendė neprisijungti prie JAV rinktinės vasaros Olimpiados metu, teigdamas, kad amerikoje vyrauja kitoks požiūris į juodaodžius krepšininkus.

1969 m. L.Alcindoras pradėjo profesionalo karjerą. Prieš tai Harlemo „Globertrotters“ pasiūlė krepšininkui vieną milijoną JAV dolerių, kad šis prisijungtų prie jų grupės, bet atletas pasiūlymą atmetė ir pravėrė NBA duris.

NBA naujokų biržoje tais metais pirmuoju šaukimu jį pasirinko Milvokio „Bucks“ komanda. Vedama Alcindoro, „Bucks“ iškovojo 56 pergales, nors praėjusį sezoną buvo laimėjusi tik 27 kartus. Debiutinis sezonas vidurio puolėjui klostėsi puikiai. Jis buvo antras pagal pelnomus taškus (28,8 tšk.) ir trečias pagal atkovotus kamuolius (14,5 atk. kam.). Už tokį pasirodymą „centras“ buvo pripažintas geriausiu metų naujoku.

Kito sezono metu Milvokio klubą papildė NBA padangėje žibantis Oscaras Robertsonas, su kuriuo L.Alcindoras atvedė komandą į 66 pergales – geriausias rezultatas lygoje. Jau antrojo sezono metu 31,7 taško rinkęs amerikietis tapo naudingiausiu sezono žaidėju, o atkrintamosiose jo ekipa nužygiavo iki finalo, kur „sausai“ nugalėjo Baltimorės „Bullets“. L.Alcindoras buvo pripažintas ir geriausiu finalo serijos krepšininku.

Dieną po to, kai „Bucks“ tapo NBA čempionais, L.Alcindoras priėmė musulmonų tikėjimą ir pasikeitė savo vardą į Kareemą Abdul–Jabbarą. Šis vardas išvertus iš Arabų kalbos reiškia „kilnus, turtingas ir dosnus tarnautojas“.

Kitą sezoną Abdul–Jabbaras vėl buvo dominuojanti jėga Milvokyje. „Centras“ tapo rezultatyviausiu lygos atletu (34,8 tšk.) ir vėl laimėjo MVP trofėjų. 1974 m. Kareemas laimėjo trečiąjį savo naudingiausio žaidėjo apdovanojimą per penkerius metus. Atletas tą sezoną buvo trečias pagal pelnomus taškus (27 tšk.), ketvirtas pagal sugriebtus kamuolius (14,5 atk. kam.), antras pagal blokuotus metimus (283 blokai) ir antras pagal dvitaškių pataikymą (53,9 proc.).

Per savo karjerą „centras“ išvengė rimtų traumų, bet dukart buvo susilaužęs ranką. Prieš 1974 m. sezoną, varžovas grubiai pažeidė taisykles prieš K.Abdul–Jabbarą, kuris krito ant parketo ir susižeidė akies rageną. Iš pykčio atletas trenkė į krepšio stovą ir susilaužė ranką. Praleidęs 16 rungtynių jis į aikštę grįžo jau dėvėdamas specialius akinius.

Antrą kartą aukštaūgiui ranka lūžo 1977 m. sezono pradžioje, kuomet sužaidus dvi minutes amerikietis vožė varžovui ir vėl patyrė rankos lūžį, dėl kurio tąkart nežaidė du mėnesius.

Nors K.Abdul–Jabbaras visada šiltai atsiliepė apie Milvokį ir komandos sirgalius, bet 1974 m. jis teigė nenorintis daugiau dėl kultūrinių ir religinių dalykų gyventi vidurio vakaruose bei paprašė būti iškeistas į Los Andželo „Lakers“ arba Niujorko „Knicks“ komandas.

1975 m. aukštaūgio noras išsipildė ir jis persikėlė į „Lakers“, kur pirmąjį savo sezoną pirmavo lygoje pagal blokuotus metimus, aikštėje praleidžiamas minutes, atkovotus kamuolius, o per rungtynes rinkdavo 27,7 taško. Jis vėl laimėjo MVP titulą, bet Los Andželo komanda atkrintamųjų nerėgėjo.

Kitą sezoną trenerio postą perėmė Jerry Westas, kas padėjo „Lakers“ pakilti į lygos viršūnę, bet konferencijos finale jie turėjo pripažinti Portlando „Trail Blazers“ pranašumą, kurie vėliau tapo NBA čempionais.

Kitus du metus K.Abdul-Jabbaras toliau demonstravo puikius statistinius rodiklius, bet jo atstovaujama komanda vilkosi turnyrinės lentelės viduryje, kol 1979 m. naujokų biržoje „Lakers“ pasirinko Earviną „Magicą“ Johnsoną.

Nuo tų metų prasidėjo „Lakers“ aukso amžius. Per dešimtmetį Los Andželo ekipa aštuonis kartus žaidė NBA finale, kur triumfavo penkis kartus. Nors K.Abdul–Jabbaras nebuvo jau toks dominuojantis „centras“, bet per tą laikotarpį jis laimėjo savo šeštąjį MVP apdovanojimą, keturis kartus pateko į geriausią NBA rinktinę, dukart pateko į geriausiai besiginančių žaidėjų penketuką.

1984 m. aukštaūgis pagal pelnytus taškus aplenkė tuomet pirmavusį Wiltą Chamberlainą, o 1985 m. buvo pripažintas naudingiausiu finalo serijos žaidėju.

1988–1989 m. K.Abdul-Jabbaras žaidė savo paskutinį sezoną ir paskelbė apie „karjeros baigimo turą“. Jis sulaukė ovacijų ne tik namų, bet ir išvykų rungtynėse. Maža to, K.Abdul-Jabbaras gaudavo dovanų, pvz.: viena iš jų buvo jachta.

Paskutiniais atleto karjeros metais „Lakers“ vėl prasibrovė į NBA finalą, tačiau tuomet traumą patyrė M.Johnsonas ir Los Andželo ekipa serijoje iki keturių pergalių 0–4 nepasipriešino Detroito „Pistons“.

Baigęs karjerą K.Abdul-Jabbaras norėjo tapti treneriu ir laukė tos galimybės, tačiau jokia NBA komanda jam šanso nesuteikė. Daugelis mano, kad tai dėl niūraus atleto būdo. Jis nemėgdavo dalinti autografu ar kalbėtis su žurnalistais. Kartą K.Abdul-Jabbaras skaitė laikraštį, kuomet iš jo norėjo paimti interviu. Amerikietis atsisakė kalbėti tol, kol nebaigs skaityti.

Nuo 1995 m. trenerio darbo ieškojęs aukštaūgis sulaukdavo tik pasiūlymų būti skautu ar dirbti asistentu kitose lygose. Visgi jis galiausiai įsidarbino Los Andželo „Clippers“, o vėliau Sietlo „SuperSonics“ ekipose, kur treniruodavo jaunus „centrus“.

1998 m. jis buvo treneris–savanoris „Alchesay“ vidurinėje mokykloje.

Vyriausiojo trenerio duoną jis krimto 2002 metais, treniruodamas Oklahomos „Storm“ klubą, kuris žaidžia JAV krepšinio lygoje. Tais metais K.Abdul-Jabbaro auklėtiniai tapo čempionais. Kitais metais NBA legenda galėjo tapti Kolumbijos universiteto treneriu, tačiau NCAA taip ir nedirbo.

Vėliau Niujorko „Knicks“ ekipoje buvęs krepšininkas dirbo skautu, kol galiausiai 2005 metais grįžo į „Lakers“. K.Abdul-Jabbaras tapo specialiuoju Philo Jacksono asistentu. Jam teko dirbti su aukštaūgiais, o pagrinde su jaunuoju Andrew Bynumu.

Ar žinote, kad?:

  • K.Abdul-Jabbaras – rezultatyviausias visų laikų NBA lygos krepšininkas, įmetęs 38387 taškus
  • Atletas norėjo būti ne tik treneriu, bet ir aktoriu, todėl 1972 m. debiutavo Briuso Lee filme „Game of Death“, kur kovojo su pačiu B.Lee
  • Krepšininkas garsėjo savo „kabliu“. Jis šį metimą mokėjo atlikti abiem rankomis. Teigiama, kad šio elemento krepšininkas išmoko penktoje klasėje
  • Gimęs atletas buvo 57,2 cm ūgio ir 5,7 kg svorio
  • K.Abdul-Jabbaras prieš kiekvienas rungtynes medituodavo
  • Krepšininkas užsiėmė joga ir kovos menais. Tai buvo jo speciali programa, skirta sportinei formai ir gerai savijautai palaikyti
  • Gimė Fredericko Lewiso Alcindoro vardu, kol 1971 m. priėmė Islamo tikėjimą ir tapo Kareemu Abdul-Jabbaru
  • Krepšininkas kentėdavo nuo migrenos. Jai išgydyti jis vartojo kanapes, kurias jam legaliai leido vartoti gydytojai
  • 1998 metais K.Abdul-Jabbaras padavė į teismą NFL komandos Majamio „Dolphins“ žaidėją Karimą Abdul-Jabbarą. Krepšininkas teigė, kad futbolininkas tapo įžymiu pasisavindamas jo pseudonimą. Abu sportininkai susitarė ir futbolininkas pasikeitė vardą į Abdul-Karimą al-Jabbarą
  • 2012 metais JAV sekretorė Hilary Clinton paskelbė, kad K.Abdul-Jabbaras eis JAV kultūros ambasadoriaus pareigas

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių