5-oji Klaipėdos knygų mugė įsibėgėjo

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį prasidėjusi 5-oji Klaipėdos knygų mugė dar penktadienį ir šeštadienį skaitytojus buria po savo stogu – Klaipėdos apskrities viešojoje Ievos Simonaitytės bibliotekoje.

Joje šiomis dienomis kaip niekada gausu susitikimų, knygų pristatymų ir edukacinių renginių. Kasmet auganti ir vis daugiau spalvų įgaunanti Klaipėdos knygų mugė jau tapo ryškiu miesto kultūros reiškiniu. Jos metu didžiausias dėmesys skiriamas knygoms ir jas rašantiesiems.

Naujų leidinių sutiktuvės

Šiandien ir rytoj mugės lankytojų laukia įvairių knygų sutiktuvės. Bus pristatytos Vianos Stibal knygos bei pats unikalus realybės transformavimo metodas, vertėja Birutė Jonuškaitė supažindins su lenkų rašytojos Hannos Krall knyga „Širdžių karalius ir vėl suka arklius“, vyks Elenos Skaudvilaitės poezijos knygos „Žodžių dūzgesys“, Algio Uzdilos trijų dalių romano „Užuteky verda vanduo“ pirmosios dalies pristatymai, istoriko Algirdo Matulevičiaus knygos „Tautos žadinimo šaukliai“ sutiktuvės. Rašytojų sąjungos leidyklos šiemet skelbto Pirmosios knygos konkurso laureatai – Dovydas Grajauskas ir Virginija Rimkaitė pristatys pirmąsias savo knygas. Poetė Marija Meilė Kudarauskaitė į susitikimą su skaitytojais atsiveš savo naują poezijos rinktinę „Kai žodžių sielos ima šviest“, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla pristatys klaipėdiškio, mokytojo, rašytojo Mindaugo Jono Urbono naujausią romaną „Šimtmečių melancholija“, vyks latvių rašytojos Ingos Abele romano „Žilvičių smūtkelis“ sutiktuvės. Taip pat vyks susitikimas su austrų žurnaliste Judith Lewonig, su skaitytojais bendraus klaipėdietė poetė ir prozininkė Nijolė Kliukaitė-Kepenienė ir knygų klubo „Skyrius” nariai.

Apie vaikus ir vaikams

Ikimokyklinukus auginantys tėveliai kviečiami į paskaitą „7 laimingos vaikystės ir brandžios tėvystės taisyklės pagal „Pypliotyrą“. „Pypliotyra“ − tai viena geriausių pripažinta knyga apie vaikų raidą ir auklėjimą. O 9–12 metų mokiniams Klaipėdos knygų mugė pasiūlys išklausyti paskaitą „Kaip uždirbti milijoną”.

Pasiilgusius vaidinimų mugė kviečia į spektaklį „Ne toks mažas princas“ arba pamatyti Lietuvos aklųjų bibliotekos sukurtus du nedidelius vaidinimus su liečiamais veikėjais. 6–8 metų vaikams, turintiems regos negalią, bus rodomas spektaklis „Trumpos istorijos apie…”.

Klaipėdos knygų mugės mažuosius taip pat užims rašytojos Liudmilos Petkevičiūtės „Valandėlė mažiesiems – kaip smagu draugauti su knyga“. Vaikų laukia dainelės, žaidimai ir kitos linksmybės, o tarp jų – pašnekesiai su rašytojos knygų veikėjais.

Meninė akcija ir edukacija

Visi norintys muziką išgirsti kitaip kviečiami dalyvauti socialinėje meninėje akcijoje „Muzika tamsoje“, kurioje svarbiausias vaidmuo atiteks klausytojams – jie visą vyksmą patirs užrištomis akimis. Dalyviai pasiners į paslaptingą tamsos ir muzikos pasaulį, kupiną neišdildomų pojūčių, atradimų. Renginyje dalyvaus Klaipėdos neįgaliųjų meninės raiškos studijos „Guboja“ mažieji talentai ir jų vadovai.

Knygų mugės dalyviams siūloma užsukti ir į edukacinius užsiėmimus: pasimokyti senojo lėlių rišimo, kūrybinėse dirbtuvėse „Akmens užkalbėjimas“ susikurti asmeninį talismaną. Lankytojai taip pat kviečiami išbandyti savo jėgas žaidžiant stalo žaidimą „Pasižvalgymai po Vilnių“ ir apsilankyti „Literatūrinėje vaistinėje“, kurioje skaitytojams pagal jų nuotaiką ar būseną rekomenduojama labiausiai tinkanti knyga.

Klaipėdos knygų mugė – tai tarsi knygų smagurių puota, kurios meniu galima rasti pačios įvairiausios lektūros ir užsiėmimų, skatinančių skaitymą ir kūrybiškumą. Šio renginio tikslas – populiarinti knygą ir skaitymo tradicijas Klaipėdos mieste bei Vakarų Lietuvos regione.

Vilioja įvairios parodos

Knygų mugės rengėjai siūlo aplankyti specialiai surengtas parodas.

Bibliotekos pirmojo aukšto hole veikia Antano Stanevičiaus fotografijų paroda „Lietuviškoji Klaipėda“. Greta Konferencijų salėje pristatoma Prancūzų instituto atvežta Jeano Marco Godes fotografijų paroda „Knygų gyvenimas“, o trečiojo aukšto hole eksponuojami Jacqueso Prevert „Koliažai“, kuriuos taip pat pristato Prancūzų institutas Vilniuje. Ten pat, vokiškų leidinių bibliotekoje, galima pamatyti meno albumų fondo ART kolekciją – 68 leidinius prancūzų kalba.

Bibliotekos galerijoje „13L“ veikia šiuolaikinių lenkų teatro plakatų paroda, parengta Lenkų instituto Vilniuje. Jis taip pat mugės lankytojams atvežė Saulės laikrodžio kiemelyje eksponuojamą parodą „Laisvės popiežius“.

Visa 5-osios Klaipėdos knygų mugės programa: www.klaipedosknygumuge.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių