Aiškėja kapitono paminklo kontūrai

Jei pavyktų, Uosto direkcija dar šiemet norėtų pastatyti paminklą pirmajam Klaipėdos jūrų uosto kapitonui Liudvikui Stulpinui.

Kapitonas ant inkaro

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos skelbtas L.Stulpino paminklo projekto idėjos konkursui buvo pateikti šeši pasiūlymai. Tačiau du iš karto atmesti, nes jų autoriai nurodė savo pavardes. To daryti negalima, nes pagal pavardes gali būti suteikiama papildomų balų ne pačiai projekto idėjai, o žinomam autoriui.

Iš konkursui tinkamų pasiūlymų daugiausiai balų skirta idėjai, kuri buvo pavadinta Liudvikas Stulpinas pirmasis Klaipėdos uosto kapitonas. Šio paminklo kompozicijoje būtų vaizduojama ant autentiško laivo inkaro sėdinčio L.Stulpino bronzinė figūra. Visa kompozicija būtų išdėstyta ant postamento iš betono ir granito plokščių.

Antroje vietoje pagal surinktų balų skaičių liko kompozicija „Jūrų vartai“, trečioje – „Lietuvos šturvalas“. Nors pradinis Uosto direkcijos sumanymas buvo pastatyti tik būstą Liudvikui Stulpinui, tačiau pasiūlyta būsto idėja sulaukė mažiausiai palaikymo.

Pastatyti kompoziciją „Liudvikas Stulpinas pirmasis Klaipėdos uosto kapitonas“ su autentišku inkaru nebūtų itin sudėtinga ir brangu. Juo labiau, kad Uosto direkcija turi inkarą, kurį ištraukė iš uosto akvatorijos gilindama ją. Klausimas, ar mūsų laikais iškeltas šiuolaikinio laivo inkaras derėtų su XX amžiaus pirmosios pusės jūrine asmenybe buvusiu uosto kapitonu Liudviku Stulpinu.

Paminklui reikia gyvybės

Kaip buvo pastebėta paminklo rinkimo komisijoje, daugiausiai balų gavusi kompozicija kaip ir visos kitos turi savų minusų, tačiau juos idėjos autoriai galėtų ištaisyti rengdami detalų kompozicijos planą.

Paminklas labiausiai sužavėjo tuo, kad jis neturi pompastiškumo, natūraliai įsipaišytų į  aplinką. Tačiau pagrindinis niuansas tai, kad jis reikalautų specifinės aplinkos. Bet kuriuo atveju paminklas su inkaru turėtų būti kur nors arti vandens.

Paminklas su inkaru patrauklus tuo, kad galėtų tapti artimas klaipėdiečiams - ant inkaro būtų galima atsisėsti, yra sąryšis su L.Stulpino gyvenimo aplinka, uostu.

Šiandien realybė yra tokia, kad nors L.Stulpinas buvo pirmasis Klaipėdos uosto kapitonas ir pakankamai įdomi asmenybė, jo kapas Kopgalyje plačiosios visuomenės beveik nelankomas. Kasmet gėlių prie L.Stulpino kapo padeda ir jį prisimena tik jūrinės organizacijos – Lietuvos jūrininkų sąjunga, Jūrų kapitonų klubas.

Labai svarbu, kad pastatytas paminklas turėtų ir gyvybės, žmonės jį priimtų. Geriausias pavyzdys prie jūrų muziejaus pastatytas paminklas „Albatrosas“ kur vyksta renginiai, jūrininkai renkasi, padeda gėlių už žuvusius jūrininkus. 

Kitas pavyzdys – geroje vietoje priešais miesto rotušę stovinti „Žvejo skulptūra“. Šis paminklas tarsi nebegyvas. Jau pasigirsta teiginių, kad tas paminklas žymiai organiškiau žiūrėtųsi kur nors žvejų uostelio ar mažųjų laivų prieplaukos Smeltalės upės žiotyse dalyje.

Galimos paminklo vietos

Šiandien pagrindinis klausimas yra tai, kuriose vietoje būtų statomas paminklas Liudvikui Stulpinui. Pradinis noras buvo, kad jis būtų kur nors šalia Uosto direkcijos pastato. Buvo numatytos kelios vietos – Uosto direkcijos kiemelyje ir šalia pastato nuo J.Janonio gatvės. Tačiau yra ir tokių prielaidų, kad anksčiau ar vėliau Uosto direkcija gali išsikelti iš dabartinio pastato ir L.Stulpino paminklas liktų tarsi pamestinukas.

Be to pagrindinė idėja yra tokia, kad paminklas būtų arti vandens, o kapitono L.Stulpino žvilgsnis būtų nukreiptas į uosto kranus, jūrų tolius, laivybos kanalu plaukiančius laivus.

Viena iš pagrindinių minčių, kad L.Stulpino paminklinė kompozicija su inkaru galėtų atsirasti kur nors dabartinio „Memelio miesto“ dalyje. Čia buvo pirmasis Klaipėdos uosto kapitono valdybos pastatas. Ši aplinka išliko tarsi persisunkusi prisiminimų apie L.Stulpiną.

Dar vieta idėja „pasodinti“ pirmąjį uosto kapitoną kur nors II Smiltynės perkėlos aplinkoje. Galbūt prie miestiečiams paliktos siauro laisvo priėjimo prie laivybos kanalo šalia Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalo. Neatmetama galimybės įkurdinti Liudviką Stulpiną ir Kruizinių laivų terminale, bet ten jau yra pakankamai daug paminklų. Viena iš idėjų yra įkurdinti paminklą netoli „Meridiano“ bet jis pernelyg nutoltų nuo uosto.

Manoma, kad kompozicija skirta Liudvikui Stulpinui galėtų atsirasti ir kur nors Šiaurinio molo aplinkoje. Ši vieta yra labai mėgstama klaipėdiečių.

Bet kuriuo atveju vieta pirmojo Klaipėdos uosto kapitono paminklui kol kas nėra parinkta. Jos idėjas gali siūlyti bet kuris klaipėdietis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kl

kl portretas
kad šis pavyzdys panašesnis į bolševiką. ir kam dar tos sunertos rankos?nesižiūri

Nuomonei

Nuomonei portretas
Biržos tiltas ir taip iš visų pusių subombarduotas skulptūromis... Reikia kitos vietos, labiau susijusios su miesto ir jūrų uosto istorija.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Puiki vieta Stulpino paminklui būtų prie Biržos tilto, priešais "kartuves". Čia yra aktyvi ir matoma miesto vieta. Kapitonas, jūri- ninkas yra Klaipėdos veidas, todėl tokio garbingo kapitono kaip Stulpinas paminklas turi būti gerai matomas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių