Alto fiesta – su dedikacija L. Kuraitienei

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę skambėsianti Klaipėdos kamerinio orkestro programa „Alto fiesta“, pasak jos sumanytojo ir orkestro meno vadovo Mindaugo Bačkaus, dedikuojama Liudai Kuraitienei – orkestro įkūrėjai, ilgametei meno vadovei bei altų grupės koncertmeisterei. Nuo koncertų sezono pradžios ji nebegroja orkestre, bet šioje programoje vėl ją išgirsime.

Sausio 27 d. 18 val. Klaipėdos koncertų salėje vyksiančioje „Altų fiestoje“ solo grieš net dvylika puikių lietuvių altininkų, atvyksiančių iš Vilniaus ir užsienio arba gyvenančių Klaipėdoje. Tai L.Kuraitienė, Ūla Ulijona Žebriūnaitė (Lietuva, Italija), Arūnas Statkus, Girdutis Jakaitis, Artūras Šilalė, Gediminas Dačinskas, Jurgis Juozapaitis, Dovilė Juozapaitienė, Ugnė Petrauskaitė, Edvinas Kaziukaitis, Auksė Kaziukaitienė ir Gilvydas Bendoraitis. Kaip garbės dirigentas pasirodys Donatas Katkus, kuris taip pat yra altininkas.

L.Kuraitienė jau daugiau nei 40 metų yra glaudžiai susijusi su Klaipėdos miesto kultūriniu gyvenimu. Pagrindinis jos nuopelnas – Klaipėdos kamerinio orkestro įkūrimas 1992 m. ir vadovavimas jam iki 2009 m. Per tą laikotarpį kolektyvas pasiekė aukštą meninį lygį, tapo žinomas ne tik mūsų šalyje, bet ir užsienyje.

Be darbo orkestre, L.Kuraitienė daug grojo įvairiuose kamerinės muzikos ansambliuose. Ypatingas jos alto skambesys, tobula intonacija, meninė inteligencija iki šiol žavi tiek kolegas, tiek koncertų klausytojus. Daug metų L.Kuraitienė dirba pedagoginį darbą J.Karoso muzikos muzikoje. Ji anksčiau dėstė Klaipėdos universitete, E.Balsio menų gimnazijoje, S.Šimkaus konservatorijoje. Tarp būsimo koncerto solistų yra trys jos buvę studentai – E.Kaziukaitis, A.Kaziukaitienė ir A.Statkus.

Specialiai šiai programai į Klaipėdą atvyks Italijoje gyvenanti altininkė Ū.U.Žebriūnaitė. Ji ilgai grojo garsiajame orkestre „Kremerata Baltica“, o dabar yra Italijos radijo ir televizijos (RAI) orkestro altų grupės vadovė. Koncerto dalyviai G.Jakaitis ir A.Šilalė griežia Vilniaus styginių kvartete, G.Dačinskas yra Čiurlionio styginių kvarteto artistas. D.Juozapaitienė – Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro altų grupės koncertmeisterė, rengianti solo koncertus, griežianti kameriniuose ansambliuose. J.Juozapaitis dirba Lietuvos kameriniame orkestro altų grupės koncertmeisteriu, groja styginių kvartete „Adora“ ir trio „Claviola“. Pati jauniausia koncerto solistė – pernai bakalauro studijas LMTA baigusi U.Petrauskaitė, kuri šiuo metu groja Lietuvos nacionaliniame simfoniniame orkestre.

D.Katkus taip pat baigė LMTA kaip altininkas, daug metų griežė šiuo instrumentu Vilniaus styginių kvartete. 1994 m. jo iniciatyva buvo suburtas Vilniaus miesto savivaldybės Šv. Kristoforo kamerinis orkestras, greitai pelnęs pripažinimą šalyje ir užsienyje. D.Katkus keletą kartų yra dirigavęs ir Klaipėdos kameriniam orkestrui.

Koncerte „Alto fiesta“ skambėsiančios muzikos diapazonas platus – nuo Johanno Sebastiano Bacho iki Fausto Latėno, nuo puošnių koncertų iki sentimentalaus tango. Tai liudys alto kaip solinio instrumento techninį paslankumą ir išraiškos emocingumą. Bet renginio esmė yra šiuo filosofiškiausiu instrumentu grojančių atlikėjų sambūris ir nuoširdi padėka L.Kuraitienei už jos ištikimybę orkestrui bei altui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių