Amerikiečių pianistas A. Tysonas gros rečitalį Klaipėdoje

  • Teksto dydis:

„Fortepijono romantikas”, kaip skelbia BBC radijas, „tikras fortepijono poetas”– pianistas Andrew Tysonas muzikuos Lietuvoje. Baigiantis vasariui VšĮ „Naujoji muzikų karta“ pirmą kartą svečią pristatys soliniuose koncertuose Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje Vilniuje, Kauno filharmonijoje ir Klaipėdos koncertų salėje.

Tiesiai iš Niujorko

Į Lietuvą tiesiai iš Niujorko atvyksiantis pianistas, klausytojams atliks neįprastą, kupiną pietietiškų ritmų ir aistrų programą, pakviesdamas mintimis nusikelti į saulėtą Ispaniją.

Pianistas A.Tysonas – klasikinės muzikos pasaulyje gerai pažįstamas atlikėjas, sužavėjęs klausytojus savo individualiu grojimo stiliumi, išskirtiniu talentu ir charizma bei aistra romantinei muzikai.  Apdovanotas pirmąja vieta Géza Anda konkurse Ciuriche 2015 m., taip pat gavęs ir publikos prizą, šiandien pianistas koncertuoja pagrindinėse užsienio scenose. Tarp jų – garsioji, klasikinės muzikos epicentru laikoma Niujorko „Carnegie Hall“, Briuselio „BoZar“, Ciuricho „Tonhalle“, Lincolno centras, Londono „Wigmore Hall“. Jis taip pat grojo prestižiniuose festivaliuose – Liucernos fortepijono festivalyje, Dubrovniko festivalyje, „Miami International“ fortepijono festivalyje.

A.Tysonas yra ir tarptautinio Lidso pianistų konkurso laureatas bei šiame konkurse apdovanotas „Terence Judd-Hallé Orchestra“ prizu. Pianistas nuolat bendradarbiauja su įžymiais orkestrais – Nacionaliniu Belgijos simfoniniu, Šiaurės Karolinos simfoniniu, SWR Štutgarto simfoniniu, St. Luke’s simfoniniu ir kitais. Šį sezoną atlikėjas užbaigs su Haydno filharmonijos orkestru ir pasirodymu garsiojoje Vienos „Konzerthaus“ salėje bei su „Orchestra della Svizzera italiana“, diriguojamu maestro Vladimiro Aškenazio.

Laisvės pojūtis

Pianistas kilęs ne iš muzikantų šeimos, tačiau jo susidomėjimą muzika ir fortepijonu sužadino būtent tėvai – dideli muzikos gerbėjai. Savo kaip pianisto karjerą atlikėjas pradėjo palyginti vėlai – būdamas 15-os. „Dėl tokios vėlyvos pradžios aš džiaugiuosi, nes į šį kelią atėjau pats, sąmoningai jį pasirinkau, būtent tuomet, kai jaučiausi jam subrendęs. Todėl, pradėjęs aktyviai koncertuoti, jaučiau didelę laisvę ir mėgavimąsi muzika bei kūryba”, – pasakojo atlikėjas.

A.Tysonas studijavo Šiaurės Karolinos universitete, vėliau studijas tęsė Curtis muzikos institute. Magistro studijas baigė Juilliardo mokykloje Niujorke, laimėdamas prestižinį Ginos Bachauer pianistų konkursą ir gaudamas Arthuro Rubinsteino prizą. 2011 m. laimėtas „Young Concert Artists International“ apdovanojimas jam atvėrė kelius į didžiąją sceną.

„Galima sakyti, tai atskaitos taškas, nuo kurio prasidėjo mano kaip muzikanto karjera. Be studijų, aš pats savarankiškai nuolat klausydavausi ir dabar klausausi daug įrašų, ypač man patinka vadinamo Auksinio amžiaus atlikėjai, kurie grojo laisvai, neįsprausdami savęs į natų rėmus“, – teigė pianistas.

Skirta visiems

Anot jo, šiandien atlikėjai groja kitaip: „Kiekviena karta stengiasi atrasti kažką kita, ko nerado prieš tai buvusioji. Jeigu paklausysite I.Friedmano, F.Chopino mazurkų, iškart suprasite, kad niekas iš šiandienos atlikėjų net negali lygiuotis su jų grynuoju romantizmu. Šiandienos pianistai grodami siekia atrasti kažką filosofiškesnio, o romantinio periodo muzikantai buvo labiau spontaniški, elegantiški. Sakyčiau, šiandien atlikėjai tapo šaltesni, preciziškiau groja kompozitorių parašytas natas. Man vis dėlto artimesnė senoji karta, – anuomet muzikantai leido sau daugiau laisvės ir į grojimą įdėdavo daugiau savęs.“

Pianisto teigimu, jam laisvė, romantizmas, emocijos yra tai, kuo gyvena ir ką stengiasi perteikti grodamas: „Man svarbu uždegti žmonių širdis, svarbu, kad jie išgirstų ne dar vieną pasikartojantį koncertą savo gyvenime, bet kad išsineštų kažką mano, individualaus ir jiems dar negirdėto.“

A.Tysonas nelinkęs klasikinės muzikos vadinti elitine. Jo įsitikinimu, ji yra sukurta ir skirta visiems. „Tik žmonės turi nebijoti jai atsiverti ir ją pažinti. Snobiški atlikėjai taip pat galėtų dažniau atsiverti kitiems žanrams, – mano pianistas. – Aš pats laisvalaikiu klausausi daug muzikos, taip pat – ir populiariosios. Vienas dažniausiai grojamų albumų mano namuose – „Pink Floyd“ „Dark Side of the Moon“. Mano nuomone, jų muzika gali palikti ne mažesnį įspūdį kaip D.Scarlatti, F.Schuberto ar A.Skriabino kompozicijos. Tiesą pasakius, grojau elektrine gitara įvairiose grupėse ir ansambliuose. Manau, ši patirtis man taip pat suteikia didelę laisvę šiandien ant scenos – jau prie fortepijono.“

A.Tysono rečitalis Klaipėdos koncertų salėje – vasario 24 d. 18 val. Bilietai – po 8,65–20 Eur. Bilietus platina „Bilietai.lt“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ŪŪŪŪŪ

ŪŪŪŪŪ portretas
Kiek jis man mokės , kad klausyčiau?

Geras

Geras portretas
Geras pianistas. Klasiką groja šiuolaikiškai. Mąstymas jo kitoks - laisvas, neprisirišęs prie akademinės, rimtosios muzikos kanonų. Manau, verta paklausyti gyvai, nes įrašai neatskleidžia viso vaizdo - jį reikia matyti, ne tik girdėti, kad suprastum, kaip fainiai jis tai daro. Muzika jam yar amūsų gyvenimas, o ne kažkokios aukštosios materijos.

Saulius

Saulius portretas
Tysonui reikia slepti ausi o ne aki.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių