„Aukuro“ choro jubiliejinės apeigos

  • Teksto dydis:

Klaipėdos choro „Aukuras“ kūrybinės veiklos 25-mečiui skirta programa „Jubiliejinės apeigos“ kitą savaitę į Klaipėdos koncertų salę sukvies kolektyvo draugus ir chorinio meno gerbėjus. Jubiliejinio koncerto metu scenoje choro ir publikos dėmesiu dalysis du dirigentai – vienas iš kolektyvo įkūrėjų ir meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas bei tolimas svečias iš JAV, choro dirigentas, solistas ir pedagogas Ira Spauldingas.

Aktyvus, kūrybingas

„Aukuras“ susikūrė 1993 m. choro dirigentų A.Vildžiūno ir Vladimiro Konstantinovo iniciatyva. Jie subūrė chorinio dainavimo entuziastų kolektyvą, kurį priglaudė Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“. Po poros metų choras tapo Klaipėdos muzikos centro kolektyvu. 1996 m. jam liko vadovauti A.Vildžiūnas. Nuo 2005 m. „Aukuro“ kūrybine veikla rūpinasi Klaipėdos koncertų salė.

Choras „Aukuras“ yra aktyvus Klaipėdos ir visos šalies muzikinio gyvenimo dalyvis. Kiekviename jo pasirodyme dera stiprūs balsai, aktorinis meistriškumas ir repertuaro įvairovė. Pastarajame – įvairių epochų ir stilių pasaulietinė bei bažnytinė muzika, džiazo kompozicijos ir spiričiuelių aranžuotės. „Aukuro“ koncertinėje biografijoje – šimtai koncertų; choristų balsai skambėjo ne tik Lietuvoje, bet ir beveik visuose pasaulio žemynuose.

Savo kūrybinės veiklos pradžioje 1994–1996 m. choras dalyvavo ir nuskynė pergales net 13-oje tarptautinių konkursų. 2000 m. „Aukurui“ buvo įteikta Lietuvos kultūros centro „Aukso paukštė“ nominacijoje „Tarptautinio spindesio žvaigždė“. Publikos meilę ir pripažinimą šiam chorui iki šiol pelno jo kūrybingumas.

Bičiulis iš JAV

Artimas choro bičiulis I.Spauldingas gimė Niujorke, studijavo Vestminsterio choro koledže Prinstone ir Rytų Kentukio universitete. Iki 2008-ųjų jis dirbo Europoje, kur buvo vertinamas kaip puikus choro dirigentas, solistas ir pedagogas. Du dešimtmečius dėstė Amsterdamo konservatorijoje, koncertavo daugelyje Europos šalių, Taivane ir kitur.

Šiuo metu Niujorke gyvenantis I.Spauldingas ir toliau daug keliauja po pasaulį, su įvairiais chorais rengdamas amerikiečių muzikos programas, dėsto Niujorko miesto koledže, vadovauja vokaliniams ansambliams bei chorams. I.Spauldingas jau kelis kartus koncertavo Klaipėdoje su „Aukuro“ choru ir buvo labai šiltai sutiktas. 2014 m. Klaipėdos koncertų salėje jis dainavo solo partiją George’o Gershwino operoje „Porgis ir Besė“.

I.Spauldingo nuomone, „Aukuras“ toks geras choras, kad gali atlikti įvairių žanrų kūrinius – tiek klasikinę, tiek populiariąją muziką, J.S.Bachą ar juodaodžių spiričiuelius. Labai šaunu, kai viena programa galima atskleisti skirtingą skambesį bei muzikos dvasią, kas be ko, ir pademonstruoti plačias atlikėjų galimybes“.

Pasak A.Vildžiūno, „dirigento ir solisto I.Spauldingo ir „Aukuro“ draugystė tęsiasi bemaž du dešimtmečius. Štai ir į choro jubiliejinį koncertą jis atvyks tam, kad pradžiugintų mus amerikiečių kompozitorių miuziklų, džiazo kompozicijų ir spiričiuelių interpretacijomis“.

Šventinėje programoje

Jubiliejinėje programoje I.Spauldingas diriguos chorui ir dainuos solo G.Gershwino, Leonardo Bernstaino, Moses Hogano, Duke’o Ellingtono, Jono Hendrickso ir kitų kūrinius. Jiems fortepijonu pritars ilgametis „Aukuro“ koncertų partneris, pripažintas džiazo pianistas Saulius Šiaučiulis.

A.Vildžiūnas vadovaus atliekant žinomo chorinės muzikos kūrėjo Johno Rutterio „Requiem“. Tiek šis, tiek kiti kompozitoriaus kūriniai plačiai skamba pasaulyje. Išsiskiriantys užburiančia garsų harmonija, dainingumu J.Rutterio opusai remiasi geriausiomis prancūzų ir anglų chorinės muzikos tradicijomis.

„Requiem“ – vienas populiariausių ir gražiausių kompozitoriaus darbų. Ši septynių tradicinių dalių kompozicija apie mirtį ir amžinąjį gyvenimą įkvėpta krikščioniškojo tikėjimo, tai – viltinga kelionė iš tamsos į šviesą. Netipiška šio kūrinio tembrinių spalvų paletė – chorui akompanuosiančiame instrumentiniame ansamblyje gros Mindaugas Bačkus (violončelė), Vytautas Sriubikis (fleita), Ugnius Dičiūnas (obojus), Joana Daunytė (arfa), Ingrida Spalinskaitė-Kurienė (timpanai), Vilius Matijošaitis (varpeliai) ir Eglė Karbauskė (vargonai). Solinę partiją dainuos Vytautas Vaičiulis (diskantas).

„Aukuro“ choro „Jubiliejinės apeigos“ – vasario 12 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.


Šiame straipsnyje: aukuraschoraschoras Aukuras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių