„Baleto pavasaryje“ kerėjo jaunosios balerinos

Uostamiestyje pavasaris pasitiktas baleto žingsneliais. Kultūros fabriko scenoje savo pasirodymais kerėjo mažosios balerinos. Jauniausioms baleto meną pradedančioms pažinti šokėjoms – vos treji.

Tapo respublikiniu

Festivalį "Baleto pavasaris", kuriame pasirodo pirmuosius žingsnius į baleto pasaulį žengiančios šokėjos ir jau pažengusios solistės, šokių mokykla "Coda" surengė antrą kartą.

"Palaikykite jaunąsias balerinas, būkite atlaidūs kartais netvirtiems ar nedrąsiems žingsneliams, nevalingam sijonėlio timptelėjimui, jauduliui", – į susirinkusiuosius kreipėsi festivalio iniciatorė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro balerina Inga Briazkalovaitė.

Pasak jos, mintis surengti festivalį "Baleto pavasaris" gimė, nes dažniausiai panašūs renginiai skirti vyresniems šokėjams. Tokių, kur gali pasirodyti ikimokyklinio amžiaus vaikai, yra labai nedaug.

"Praėjusiais metais festivalis "Baleto pavasaris" buvo skirtas tik Klaipėdos apskričiai. Šiemet renginys sulaukė daug dėmesio. Dalyvauti norėjo ir kitų miestų atstovai. Tad festivalis iš vietinio išaugo į respublikinį. Kitais metais tikimės sulaukti dar daugiau dalyvių. Gal jų skaičius perkops ir kelis šimtus", – vylėsi I.Briazkalovaitė.

Šiemet "Baleto pavasaryje" dalyvavo Eglės Špokaitės baleto ir šokių mokyklos, Nerijaus Juškos baleto ir šokių mokyklos, šokių mokyklos "Coda", baleto mokyklos "Elle", Olgos Konošenko baleto studijos, klasikinio šokio būrelio "Duvet", Meno ir sporto akademijos, Tauralaukio progimnazijos auklėtiniai.

Vertino profesionali komisija

Pirmosios pasirodė pačios jauniausios šokėjos – nuo 3 iki 7 metų. Jos dovanojo grupinius pasirodymus. Mergaitės scenoje virto gulbėmis, katytėmis, lėlėmis. Nors ne visų pirmieji baleto žingsneliai scenoje buvo drąsūs, jaunosios šokėjos sulaukė didelio ir šilto žiūrovų palaikymo.

Festivalyje "Baleto pavasaris" pasirodė ir vyresni – nuo 7 iki 12 metų – šokėjai, besimokantys klasikinio šokio. Jie rodė solo (iki keturių žmonių) šokius.

Jaunuosius šokėjus vertino profesionali komisija. Viena jos narių – Anna Karnaukh, baigusi Kijevo nacionalinį pedagoginį universitetą, šokusi Moriso Eifmano baleto teatre Sankt Peterburge, Astrachanės nacionaliniame operos teatre, o dabar dirbanti Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

Komisijoje buvo ir Anželikos Cholinos teatro šokėjas, Nacionalinės Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokyklos dėstytojas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro baleto trupės vadovas Donatas Bakėjus.

Jaunųjų šokėjų pasirodymus stebėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė, A.Cholinos teatro šokėja, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos dėstytoja, pedagogė Deimantė Karpušenkovienė, sėkmingai ruošianti vaikus įvairiems baleto konkursams.

"Komisija labai profesionali, sugebanti pastebėti talentingus vaikus, įvertinti jaunųjų šokėjų potencialą", – pabrėžė I.Briazkalovaitė.

Festivalio nugalėtojų laukė ne tik saldūs prizai, medaliai, bet ir išskirtinės, rankų darbo dėžutės bei specialiai balerinoms sukurtos karūnėlės.

Klaipėda – šokėjų kraštas

Pasak I.Briazkalovaitės, festivalis dar kartą įrodė, kad Klaipėda turi kuo didžiuotis.

"Mūsų krašte yra daug gabių, talentingų vaikų. Galima drąsiai sakyti, kad Klaipėda – šokėjų kraštas. Didžiausia problema, kad ne visi tėvai gali juos išleisti į Vilnių, kur vaikai galėtų siekti profesionalų kelio. Tai yra labai sunku. Tačiau matome, kad ir Klaipėdoje galima užauginti stiprius šokėjus. Praėjusiais metais viena mūsų auklėtinė prestižiniame konkurse Prancūzijoje laimėjo antrą vietą", – pasidžiaugė vadovė.

I.Briazkalovaitė teigė, kad artimai bendradarbiauja su M.K.Čiurlionio menų mokykla, moksleiviais. Festivalio metu susirinkusiesiems šios mokyklos Baleto skyriaus auklėtinės dovanojo parodomąją programą – šokius, kurie bus rodomi konkurse Italijoje.

Norintiesiems ir planuojantiesiems mokytis profesionalaus baleto buvo pasakojama apie galimybę tai daryti M.K.Čiurlionio menų mokykloje.

"Kvietė mokytis gabius vaikus. Tai jau daro penkios mūsų auklėtinės, kurios sieja savo gyvenimą su profesionaliu baletu", – patikino vadovė.

Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos Baleto skyriaus auklėtiniai į uostamiestį sugrįš dar šį mėnesį. Kovo 26-ąją jie pakvies į savo spektaklį "Skaičiai", kuris vyks Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre.

"Spektaklyje šoks ir viena mūsų auklėtinė, kuri šiuo metu mokosi Vilniuje. Už tai esu dėkinga M.K.Čiurlionio menų mokyklos direktoriaus pavaduotojui baleto ugdymui Eligijui Butkui, baleto pedagogei D.Karpušenkovienei ir koncertinės bei scenos praktikos specialistei Giedrei Zaščižinskaitei-Keblienei", – teigė I.Briazkalovaitė.

Ruošiasi naujam festivaliui

Festivalis "Baleto pavasaris", anot I.Briazkalovaitės, džiugino ir dideliu miestiečių susidomėjimu. Kultūros fabriko salė buvo sausakimša.

"Kartais festivalių metu šokėjas šoka, o salėje sėdi vos keliasdešimt žmonių, neskaičiuojant dalyvių, kurie ateina palaikyti savų. Šį kartą susidomėjimas buvo labai didelis. Smagu šokti pilnai salei, kai į renginį ateina ne tik šokėjų tėveliai, bet ir daug miestiečių", – kalbėjo vadovė.

Šokių mokykla "Coda" jau ruošiasi ir tradiciniam birželį vyksiančiam tarptautiniam klasikinio ir neoklasikinio / šiuolaikinio šokio festivaliui-konkursui "Coda 2017", kuris sulaukia vis didesnio populiarumo. Šiemet šis renginys bus jubiliejinis – surengtas penktą kartą.

Praėjusiais metais festivalyje-konkurse varžėsi ne tik šokėjai iš Klaipėdos, Kauno, Vilniaus, bet ir svečiai iš Latvijos, Kaliningrado.

I.Briazkalovaitė akcentavo, jog mintis surengti šį festivalį taip pat kilo dėl to, kad trūksta renginių, kur galėtų pasirodyti klasikinio šokio atstovai. Iniciatorė džiaugėsi, kad renginys pasiteisino ir šiemet švęs pirmąjį jubiliejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių