Dizainerė J. Janus: nepatogi diskusija apie grožį

  • Teksto dydis:

Dizainerė Julija Janus tęsia nepatogią diskusiją apie tolerancijos ribas madoje ir kasdieniame gyvenime. Šį kartą ji pasitelkė meno kalbą – kartu su stiklo menininke iš Lenkijos Agnieszka Bar gegužės 5-8 dienomis dizainerė kviečia lankytojus į jungtinės parodos „Mes“ atidarymą Klaipėdos kultūros fabrike. Čia paroda atkeliaus tiesiai iš Vilniaus dizaino savaitės, ir vėliau bus rodoma Lenkijos bei Latvijos sostinėse.

Drabužių prekės ženklo „Julia Janus“ įkūrėja J. Janus tolerancijos ribas plečia ir savo darbais, ir viešais pasisakymais. Dizainerė garsiai kritikuoja jaunystės kultą, liekno kūno eksploatavimą madoje, o jos prekės ženklas kuria modernius, įvairiems kūno siluetams pritaikomus drabužius, kurių dydžių amplitudė neįtikėtinai plati – devyni dydžiai moterims ir šeši dydžiai vyrams.

„Siekiu pakeisti nusistovėjusias, klaidinančias nuostatas, kurias esame pratę vadinti norma. Nė nesusimąstę „išbrokuojame“ tuos, kurie neatitinka pasenusių ir fašistinių grožio etalonų, – aukštesnius, žemesnius, apvalesnius, perdėm lieknus, vyresnius. Viešai diskusijai apie šią neteisybę renkuosi įvairias formas. Šįkart tai – menas“, - sako dizainerė.

Parodos eksponatai - didelio formato nuotraukos, kuriose apsirengusios ta pačia suknele, įamžintos skirtingo sudėjimo, ūgio ir amžiaus moterys. Drauge su nuotraukomis parodose bus eksponuojami menininkės A. Bar skirtingų formų stiklo indai ir skirtingi medžio lapai.

„Vienu drabužiu apsirengę skirtingas kūno formas turintys žmonės. Skirtingi vieno menininko rankomis pagaminti stiklo objektai. Skirtingi to paties medžio lapai. Kas tarp jų bendra? Ar kūrėjo pirštų antspaudu pažymėtus vienetinius indus ar nevienodus lapus vertiname taip pat kritiškai kaip ir „normalumo“ etalonų neatitinkančius žmones? Kur mūsų tolerancijos ribos kitokiam? O gal vis dėlto esame to paties medžio lapai ar stiklas vieno kūrėjo rankose?“ – tokiais klausimais parodos temą pristato dizainerė J. Janus.

Paroda – ne pirmasis bendras dviejų menininkių darbas. Prieš metus jos buvo susitelkusios komerciniam darbui - drauge sukūrė virtuvės indų seriją iš stiklo. „Nesu tik amatininkė. Siekiu, kad mano menas kalbėtų, paliestų žmones, priverstų juos susimąstyti. Džiaugiuosi, kad su šia paroda prisidėsiu prie netolerancijos mažinimo ir labiau harmoningos visuomenės kūrimo“, - sako Lenkijoje žinoma A. Bar.

Tarpdisciplininės parodos atidarymas Klaipėdoje vyks gegužės 5 d., 17 val. Prieš jį, nuo 16 val., susirinkusieji išgirs J. Janus ir A. Bar diskusiją apie parodą bei toleranciją visuomenėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių