Dovana miestui - saulės laikrodis M. Mažvydo alėjoje

Liepos 6-ąją, Valstybės dieną, klaipėdiečiams bus įteikta dar viena dovana - saulės laikrodžiu virtęs M. Mažvydo alėjos suoliukas.

Originalų, o tuo pat metu ir praktišką meno akcentą miestui dovanoja Rimanto Ulevičiaus labdaros ir paramos fondas. Jis įprasmins prieš 15 metų tragiškai žuvusio charizmatiško miesto politiko, sąjūdininko, Lietuvos skautų sąjungos atkūrėjo, verslininko, ar tiesiog klaipėdiškio, kurio neįmanoma buvo nepastebėti, Rimanto Ulevičiaus atminimą.

Veikiantį horizontalų Saulės laikrodį M. Mažvydo alėjai sukūrė menininkai Romualdas Martinkus bei Aras Martinkus.

Ant akmeninės suolelio plokštumos sumontuota saulės laikrodžio kompozicija rodys šios vietos saulės laiką.

Projektuojant saulės laikrodį buvo išmatuotos tikslios objekto koordinatės: 55 laipsniai 42 min. 51,96164 sec. Šiaurės platuma ir 21 laipsnis 07 min. 57,34853 sec. Rytų ilguma. Tikrasis gamtos diktuojamas vietos laikas skiriasi nuo sutartinio laiko, kuris yra vidutinis daugybės kilometrų pločio laiko juostos laikas. O dar mūsų laikrodžiai  yra sukinėjami pagal vasaros ir žiemos laiką… Taigi tuo metu, kai įprastų laikrodžių rodyklės rodys 13 val. 41 min., M. Mažvydo alėjoje saulės spindulys skelbs tikrąjį vidurdienį.

Būtent tokiu laiku ir planuojama naujojo meninio akcento perdavimo miestui ceremonija. Į ją kviečiami M. Mažvydo alėjos gyventojai, klaipėdiškiai, R. Ulevičiaus draugai bei bendraminčiai.

„Jau 15-ą metų gyvename be mūsų draugo Rimanto. Laikas užgydė skaudžią praradimo žaizdą, bet atmintis saugo šio žmogaus atminimą, polėkį, drąsą. Jam patiko  originalios idėjos, patiko dalintis gerais darbais. Mažvydo alėją papuošiantis saulės laikrodis - maža fondo dovana miestui, kurį Rimantas mylėjo iš visos širdies. Tikimės, jog jo atminčiai skirtą ženklą miestiečiai taip pat mylės ir brangins“,- sako R. Ulevičiaus labdaros ir paramos fondo vadovas Ovidijus Jankauskas.

Žinomų klaipėdiečių sukurtas R. Ulevičiaus labdaros ir paramos fondas Klaipėdoje jau yra įprasminęs trijų iškilių klaipėdiškių veiklą ir atminimą. Miesto grindinyje „įspaustos“ Rimanto Ulevičiaus, Vytauto Šliogerio ir Alfonso Žalio pėdos. Projektas „Saulėtas suoliukas“ įgyvendintas palaikant Klaipėdos pramonininkų asociacijos iniciatyvą meno akcentais dekoruoti M. Mažvydo alėjos suoliukus.

Suoliuko-saulės laikrodžio dovanojimo ceremonija miestui vyks šeštadienį 13.41 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jis

Jis portretas
Visi suoliukai laikui bėgant taps unikalūs. Kaip gražu... Tik kaip juos apsaugoti nuo lopų vandalų?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių