Dreverna puošiasi žvejų skulptūromis

Drevernos prieplaukoje akį traukia pastatytos penkiolika žvejų ąžuolinių skulptūrų. Jas Drevernos žuvininkystės bendruomenės užsakymu sukūrė skulptorius Vytautas Grundulas.

Skulptūros iš Kartenos

Skulptūros buvo kuriamos naudojantis Europos Sąjungos žuvininkystės paramos fondo lėšomis, kurios skirtos vietos bendruomenių veiklai pagyvinti. Projektas, pagal kurį kurtos skulptūros, pavadintas „Drevernos žuvininkystės bendruomenės integravimas, pritaikant Drevernos viešąsias erdves vietos gyventojų ir turistų poreikiams“. Jam buvo numatyta 71 tūkst. 869 litai.

Skulptorius V.Grundulas skulptūras kūrė savo dirbtuvėse Kretingos rajono Kartenos miestelyje. Nuo 1998 metų skulptūras kuriantis V.Grundulas žinomas ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje, jo skulptūros stovi ir Vokietijoje, ir Ispanijoje. Iki šiol jis dažniausiai gamino skulptūras, kurios susijusios žemės ūkio, liaudiškais, pasakų motyvais.

„Žvejiškos“ skulptūros yra pirmasis jo bandymas.

Išdėstys po visą gyvenvietę

V.Grundulas skulptūras kūrė vienas pats keturis mėnesius. Patarimais, kaip tai daryti, jam daug padėjo dreverniškis Virgis Kučinskas.

Drevernos žuvininkystės bendruomenės pirmininkas Vytautas Stančaitis teigė, kad tai, kokios turi būti skulptūros, rengiant užsakymą sprendė ir eskizus pateikė pačios Drevernos žuvininkystės bendruomenės žmonės. Pasikvietę vietos dailininką Liną Jankų dreverniškiai įvertins skulptūrų meninį lygį.

Kol kas visos 15 skulptūrų išdėstytos Drevernos prieplaukoje. Tačiau vėliau, anot V.Stančaičio, jos bus sumontuotos įvairiose Drevernos gyvenvietės vietose.

Drevernos žuvininkystės bendruomenė artimiausiu metu planuoja pastatyti ir 15 metrų aukščio pamario apžvalgos bokštelį. Taip pat gyvenvietėje bus išdėliotos įvairios vėjarodės.

Traukia turistus

Iki šiol Drevernoje buvo vienintelė skulptūra – medinis žvejys, laikantis žuvį su užrašu „Dreverna“. Šios dar tarybiniais metais statytos skulptūros autoriai – J.Bardauskas ir J.Jurgelevičius.

Dreverna yra viena seniausių žvejų gyvenviečių Lietuvoje. Ji minima dar nuo 1253 metų. Drevernos žvejus XX amžiaus pirmoje pusėje išgarsino kurėnų, vytinių ir venterinių valčių statytojas Jonas Gižas.

Netoli Drevernos kaimo beveik 300 metų veikė garsus žuvų turgus Strykis, sutraukdavęs šimtus žvejų ir pirklių.

2009-aisiais Drevernoje įrengta mažųjų laivų prieplauka.

2010 metų vasarą atidaryta rekonstruota laivadirbio Jono Gižo etnografinė sodyba.

Tai paskatino toliau vystyti Dreverną kaip vieną svarbiausių Klaipėdos rajono turizmo traukos centrų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių