Dviese muzikoje: romantiškai ir virtuoziškai

  • Teksto dydis:

Festivalis „Salve Musica“ prieš Kalėdas melomanams žada naują ir įdomią pažintį. Pirmą kartą Klaipėdos koncertų salės scenoje šį penktadienį muzikuosiantys pianistai Dmitrijus Levkovichius ir Agnė Radzevičiūtė pradžiugins publiką romantišku ir virtuozišku fortepijoninės muzikos koncertu „Dviese muzikoje“. Jo programoje skambės soliniai kūriniai fortepijonui bei duetai, pianistų poros atliekami keturiomis rankomis.

Nuoširdžiai ir prasmingai

Ypatingu jautrumu, įtaigumu išsiskirianti pianistė A.Radzevičiūtė džiugina klausytojus „nuoširdžia ir prasminga“ interpretacija („7 meno dienos“). Jos pasirodymai buvo transliuojami tiesiogiai iš Lietuvos nacionalinės filharmonijos ir Paryžiaus salių „Mezzo TV“ kanalu, A.Radzevičiūtė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė ir prizininkė, Karalienės Mortos premijos laureatė, Fontenblo festivalyje Prancūzijoje pelniusi „Prix de Piano“ apdovanojimą.

Būdama tik dešimties metų A.Radzevičiūtė debiutavo užsienyje koncertinio turo Šveicarijoje metu. Nuo tada ji koncertavo Belgijoje, Izraelyje, JAV, Kanadoje, Lenkijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Suomijoje, Vokietijoje. Pianistė grojo kartu su Lietuvos kameriniu, Kauno simfoniniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Nacionalinės M.K.Čiurlionio menų mokyklos, „Chagrin Valley Studio“ (JAV) ir kitais orkestrais.

A.Radzevičiūtė su pagyrimu baigė Nacionalinę M.K.Čiurlionio menų mokyklą. Nuo 2011 m. pianistė gyvena Niujorke (JAV), kur įgijo bakalauro ir magistro laipsnius Manhatano muzikos mokykloje (konservatorijoje).

Nepaprastai rafinuotas

D.Levkovichius yra koncertavęs ne vienoje pasaulinio garso scenoje: Frankfurto Senojoje operoje, Berlyno filharmonijos didžiojoje salėje, Maskvos konservatorijoje, Pekino nacionaliniame menų centre, Eliziejaus laukų teatre Paryžiuje, Varšuvos filharmonijoje, Sankt Peterburgo Marijos teatro koncertų salėje ir Niujorko „Carnegie Hall“. Pianistas grojo su Klivlendo, Dresdeno filharmonijos, Kinijos nacionaliniu, „Frankfurt HR Radio“, Sankt Peterburgo Marijos teatro, Slovakų filharmonijos ir kitais orkestrais.

Dienraščio „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ muzikos apžvalgininkas rašė apie jo „nepaprastą meninį rafinuotumą“, o žurnalas „American Record Guide“ pabrėžė, kad atlikėjas „suvokia muziką kur kas geriau, nei dauguma jaunų pianistų“, o jo kuriama muzika, pasak interneto leidinio „Broad Street Review“, pasižymi „širdimi pajaustomis melodijomis ir ryškiomis emocijų bangomis“.

Tai, kas pakylėja

Ukrainiečių kilmės dabar Kanadoje reziduojantis pianistas ir kompozitorius studijavo kompoziciją Curtis muzikos institute, o fortepijono žinias gilino Klivlende pas garsų pianistą ir pedagogą Sergejų Babajaną. Jis yra daugiau nei 15 tarptautinių konkursų nugalėtojas, dažnai pelnantis ir publikos simpatijų ar specialiuosius prizus. Tarp svariausių laimėjimų – bronzos medalis prestižiniame Ginos Bachauer pianistų konkurse JAV, „German Piano Award“ ir kt. Už 2016 m. išleistą S.Rachmaninovo 24 preliudų įrašą D.Levkovichius pelnė ne tik tarptautinį kritikų pripažinimą, bet ir „International Classical Music Award“ nominaciją.

„Menas prasideda ten, kur baigiasi įgūdžių demonstravimas. Menas – tai galutinis rezultatas, kuris pakylėja savo tikruoju grožiu ir tobulumu“, – viename interviu sakė pianistas.

Koncerte „Dviese muzikoje“ skambės Frédérico Chopino, Maurice’o Ravelio, Franzo Schuberto, Felixo Mendellssohno, Sergejaus Prokofjevo, Piotro Čaikovskio, Franzo Liszto / Vladimiro Horowitziaus kūriniai. Koncertas vyks gruodžio 21 d. 18.30 val. Klaipėdos koncertų salėje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių