Džiazo festivalyje – Berklio koledžo desantas

  • Teksto dydis:

Vasaros pradžioje uostamiestį užlies jau 24-asis Klaipėdos pilies džiazo festivalis. Iki jo likus kiek mažiau nei trims mėnesiams, festivalio komanda tradiciškai praskleidžia paruoštos programos užsklandas bei pristato pirmuosius svečius – Perico Sambeatą (saksofonas) ir Viktoriją Pilatovič (vokalas). Tai lietuvišku prieskoniu pagardintas ispaniškas duetas, Klaipėdos pilies džiazo festivalio scenoje pasirodysiantis drauge su vienu išraiškingiausių Lietuvoje Klaipėdos džiazo orkestru.

Su saksofono virtuozu

„Lietuvos uostamiestyje gimusi bei šiuo metu Ispanijoje gyvenanti Viktorija ir ispanas Perico – ne tik išskirtiniai džiazo atlikėjai, bet ir vienos garsiausių pasaulyje aukštosios muzikos mokyklos – Berklio muzikos koledžo Valensijos filialo dėstytojai. Tai talentingiausius jaunuosius muzikantus ir geriausius muzikos industrijos dėstytojus iš viso pasaulio sutraukianti aukštoji mokykla. Todėl Klaipėda šiandien gali didžiuotis vietą tarp pasaulio stipriausiųjų savo talentu ir profesionalumu jau išsikovojusia Viktorija, o mes džiaugiamės galėdami pristatyti Viktorijos ir jos kolegos – saksofono virtuozo iš Ispanijos P.Sambeato duetą festivalio scenoje“, – teigė Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatorė Inga Grubliauskienė.

P.Sambeatas kritikų laikomas vienu geriausių ne tik Ispanijos, bet ir Europos alto saksofonininkų. Už savo gimtosios šalies ribų jis išgarsėjo 1980-ųjų pabaigoje, koncertavo daugelyje festivalių visame pasaulyje, pelnė ne vieną garbingą apdovanojimą bei įrašė dešimtis tiek autorinių, tiek bendrų su kitais garsiais muzikantais džiazo muzikos kūrinių ir albumų. Be galybės koncertų, įrašų, dėstytojo darbo Berklio muzikos koledže, šiandien P.Sambeatas vadovauja ir savo suburtai džiazo muzikantų grupei.

Klaipėdietė iš Valensijos

Klaipėdoje gimusi džiazo vokalistė ir kompozitorė V.Pilatovič muzikinę karjerą pradėjo būdama šešerių, kai ėmė groti pianinu. Beje, ji yra tapusi ir ne vieno jaunųjų pianistų konkurso nugalėtoja. Būdama ne tik gabi pianistė, bet ir unikalaus balso savininkė, 2007-aisias Viktorija įstojo į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, kur studijavo džiazo vokalą, 2010-aisiais išvyko tęsti studijas į Nyderlandus, o 2013-aisiais – dėstyti džiazo muzikos vokalą į Ekvadorą. Į Europą V.Pilatovič grįžo 2016-aisiais, laimėjusi Berklio muzikos koledžo stipendiją. Šiandien Viktorija jau gali pasigirti ne tik kvietimu po studijų prisijungti prie minėtos aukštosios mokyklos dėstytojų komandos, bet ir gausybe solinių ir bendrų su kitais muzikantais įrašų, ne vienu apdovanojimu bei pasirodymais garsiausiuose Europos festivaliuose, tokiuose kaip, pavyzdžiui, Montrė džiazo festivalis Šveicarijoje.

Gera muzika – geriems žmonėms

Geriausius, išraiškingiausius ir aktyviausius Vakarų Lietuvos džiazo muzikantus suvienijęs Klaipėdos džiazo orkestras jau gerai žinomas daugeliui uostamiesčio džiazo gerbėjų. Juk Klaipėda ne vieną dešimtmetį neįsivaizduojama be džiazo muzikos, o džiazas tapo simbolišku kamienu uostamiesčio kultūroje. Tad ir Klaipėdos džiazo orkestro misija aiški – kad miesto muzikinė kultūra įgautų dar ryškesnį džiazo atspalvį.

Daugiau nei dviejų dešimtmečių istoriją turintis tarptautinis Klaipėdos pilies džiazo festivalis – tai išskirtinis, nemokamas, tūkstančius žiūrovų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio pritraukiantis uostamiesčio renginys, kasmet paskandinantis miestą nenuilstamame džiazo ritme. 24-asis festivalis jau tradiciškai pakvies ne tik į ryškiausių pasaulio ir Lietuvos džiazo muzikos žvaigždžių koncertus uostamiesčio širdyje, bet ir į nemokamas meistriškumo pamokas, seminarus bei kitus džiazuojančius renginius.

Klaipėdos pilies džiazo festivalis – gera muzika geriems žmonėms – birželio 7–9 dienomis Kruizinių laivų terminale.


Šiame straipsnyje: džiazasfestivalisKlaipėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių