Festivalis „Plartforma“ keis suvokimo ribas (programa)

  • Teksto dydis:

Kitą savaitę Klaipėdoje prasidės jubiliejinis – 10-asis tarptautinis menų festivalis „Plartforma“, šiemet vyksiantis rugpjūčio 11–14 ir 20–23 dienomis.

Krašte toks – vienintelis

„Šio festivalio misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų regionų ir valstybių meninę patirtį bei kūrėjų kūrybinį potencialą. Čia pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, muzikos ir dailės, multimedija projektų, performanso, naujojo cirko ir kino kūrėjai bei jų grupės. Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės, vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindinantis ir kviečiantis publiką atrasti šiuolaikinės meno raiškos stebuklą“, – sakė festivalio prodiuserė menotyrininkė Goda Giedraitytė.

Europos festivalių asociacija „Plartformai“ 2009 m.  įteikė „FestLabPass“, 2010 m. jis tapo meno ir festivalių tinklo „DNA: Development of New Art“, vienijančio Centrinės Europos kūrėjus, nariu. Nuo 2011 m. „Plartformai“ suteiktas Klaipėdos miesto reprezentacinio festivalio statusas, jis pripažintas geriausiu 2012 m. miesto kultūriniu įvykiu. Šiemet festivalis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“.

„Plartforma“ vyksta buvusioje uosto teritorijoje miesto centre, prie Klaipėdos piliavietės. Šiemet dalis projektų bus pristatyti ir neseniai duris atvėrusiame Kultūros fabrike. Anot G.Giedraitytės, unikali urbanistinė ir istorinė aplinka kūrybiniams projektams suteikia netikėtų sprendimų galios, o žiūrovams – neišdildomą įspūdžių lauką.

Naujojo cirko miražai

Šiųmečiame festivalyje bus pristatyta 16 projektų iš Lietuvos, Norvegijos, Danijos, Suomijos, bendradarbiaujant su Prancūzų institutu Lietuvoje, bus nušviestas šiuolaikinės prancūzų kultūros laukas.

Jubiliejinio festivalio pradžioje rugpjūčio 11-osios ir 12-osios vakarais Klaipėdos senamiestyje nušvis naujojo cirko miražai. Unikalus trupės „Barolosolo“ iš Prancūzijos spektaklis „Sala O“ pakvies panirti į poetišką ir muzikalią gyvenimo mizansceną netikėtoje baseino erdvėje. Du klounai įžengia į šią netradicinę aikštelę, kur akrobatinis strypas tampa fleita, vanduo virsta būgnu, gitara ir bandža, bebaimiai žvelgia žemyn į sūkurį, o scena... pripildyta vandens. Kai vienas sušlampa kojas, kitas kopia aukštyn, norėdamas išvengti vandens. Spektaklis pripildytas isteriško kvailiojimo ir nuostabių poetinių scenų, o mažuosius ir jų tėvelius turėtų sužavėti juoku ir sąmoju. Nemokami šio cirko pasirodymai vyks Teatro aikštėje.

Ves spektaklis-ekskursija

Festivalio pradžioje publika kviečiama ir paklajoti po Klaipėdos senamiestį. Jungtinės Klaipėdos šokėjų pajėgos tokią galimybę suteiks keturis kartus, pristatydamos šokio ir garso spektaklį-ekskursiją po senosios Klaipėdos 7-ių bažnyčių vietas, keliant klausimą, – kas mes esame, kai pamirštame, ir kuo tampame, kai prisimename?

Tai naujas, netikėtas miesto potyris, kurio metu publika sužino, kur stovėjo pirmosios Klaipėdos bažnyčios, kaip jos atrodė, kokie žmonės gyveno Turgaus gatvėje ir ką jie galvojo. Šiandien, žvelgdami į Klaipėdos senamiesčio horizontą, bažnyčių bokštų neišvysime. Didingi orientyrai apie dvasinį senųjų Klaipėdos miestiečių gyvenimą dingę.

Spektaklio-ekskursijos metu žiūrovai per ausines girdi istorinio ir meninio teksto, muzikos bei garso kompozicijas, stebi šiuolaikinio šokio interpretacijas įvairiose miesto erdvėse, kartais patys atlieka tam tikrus judesius, ir tai jiems suteikia galimybę išgyventi bažnyčių ir žmonių istorijas asmeniškai bei praplėsti savąsias miesto suvokimo ribas.

Kinas ir paroda

O rugpjūčio 13-ąją neabejingus prancūziškam kinui festivalis ir Prancūzų institutas Lietuvoje kvies į Kultūros fabriką – režisierės Léa Fazer 2014 m. sukurta komedija „Maestro“, kurioje susiduria skirtingi –  literatūros ir miesto kultūros – pasauliai, prasidės prancūziškų filmų programa.

Pirmąją festivalio savaitę užbaigs rugpjūčio 14-ąją galerijoje „Si:said“ duris atversianti jauno skulptoriaus Vytauto Viržbicko kūrinių paroda „Tokia, iki banalumo, prasmė“.

„Plartformos“ festivalį organizuoja menininkų grupė „Žuvies akis“, didysis partneris –  Prancūzų institutas Lietuvoje. Festivalį remia Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių